Curiosity kendisini fotoğrafladı

Mars keşif aracı Curiosity, önemli deneyler gerçekleştireceği noktaya gitmeden önce yaptığı egzersizler esnasında kendisini fotoğrafladı.

Haberler 13.09.2012 - 16:09

  • 1

    Curiosity kendi kendini fotoğrafladı

    NASA’nın Ağustos ayında Mars’a gönderdiği Curiosity keşif aracı son bir haftadır olduğu yerde duruyor. Robotik kolunu test eden Curiosity, bu esnada kendisini de fotoğraflayarak kamerasını deniyor.
  • 2

    Curiosity kendi kendini fotoğrafladı

    Curiosity, yaptığı egzersizlerle sahip olduğu çeşitli deney cihazlarını son kez gözden geçiriyor. Bu en son teknoloji cihazlardan biri de Mars El Lens Tarayıcısı (Mahli), robotik kolun ucunda yer alıyor. Son derece detaylı yakın çekim fotoğraflar çekebilen Mahli, 15 mikron, yani neredeyse insan saçının çapının yarısını net görüntüleyebilecek bir çözünürlüğe sahip.
  • 3

    Curiosity kendi kendini fotoğrafladı

    Curiosity’nin robotik kolu ve deney cihazlarını kontrol etme süreci yarın son bulacak. Ardından, keşif aracı tekerleklerini harekete geçirecek ve uzun bir yolcuğa çıkacak. Curiosity’nin hedefi, deneylerini yürüteceği Glenelg bölgesi. Burada önemli deneyler gerçekleştirecek olan Curiosity, daha sonra kepçesiyle topladığı numuneleri incelemek ve analizler yapmak için şu an içinde bulunduğu Gale kraterinde kumlu, rahat bir bölgeye çekilecek.

    Kızıl Gezegen’in nükleer enerjili, altı tekerli laboratuvarına, kendi çektiği fotoğraflarla göz atalım:
  • 4

    MAHLI

    Bu fotoğrafta, Curiosity’nin robotik konunun ucunda yer alan ‘kule’ görünüyor. Fotoğrafın ortasında yer alan ise yakın-çekim kamerası Mahli. Dört LED ışığı, kameranın geceleri de çalışmasını sağlıyor. Keşif aracının MastCam kamerasıyla çekilen fotoğrafta LED ışıklar kumdan koruma amaçlı bir kapağın altında yer alıyor.
  • 5

    Kalibrasyon yakın çekimi

    Mahli’nin fotoğraflarından birinde, Curiosity’nin kameralarının renk şemasını ayarlamak için kullandığı panelin bir kısmı görüntülenmiş.
  • 6

    SAM kapağı

    Mars Numuneleri Analizi (SAM) cihazının kapağı. SAM,Curiosity’nin “burnu.” Bu cihaz, atmosferi soluyarak (yani içine çekerek) bileşenlerini analiz ediyor. Bilim insanları, 6 Eylül’de ilk deneyini gerçekleştiren cihazın göndereceği sonuçları merakla bekliyor.
  • 7

    CheMin girişi

    Kapak kalkıyor ve Curiosity’nin CheMin cihazına açılan kabloların yer aldığı kısım ortaya çıkıyor. Keşif aracı, kepçesiyle topladığı taş ve kumu buraya dökecek. Analizler, bir zamanlar Mars’ta sıvı halinde su bulunup bulunmadığı sorununa netlik getirmek için değerlendirilecek.
  • 8

    APXS yakın çekim

    Curiosity’nin MastCam kamerası ile çekilen bu fotoğrafta, Alfa Parçacık X-ray Spektrometresi (APXS) görülüyor. Bu cihaz, Curiosity’in inceleyeceği kaya ve toprak örneklerine X-ray atışları yaparak kimyasal yapılarının anlaşılmasında görev alacak.
  • 9

    Yumuşak bazalt

    Curiosity’in az bilinen kısımlarından biri, Dünya’daki bir bazalt volkanik kayadan alınan bu parça. Dünya’dan alınarak Mars’a giden araca yerleştirilen bazalt, keşif aracının APXS cihazını ayarlaması esnasında ‘bilinen bir hedefe’ bakarak kendinisi konumlamasını sağlayacak. Mars kumunun çoktan muntazam bir daire haline getirilen bazalt kayaya bulaştığı görülebilyor.
  • 10

    Bir sent üzerindeki tanecikler

    Mahli, kalibrasyon hedefi üzerindeki bu paranın üzerindeki son derece küçük Mars kumunu gözler önüne seriyor. Paranın üzerinde ABD’nin ilk başkanlarından Abraham Lincoln yer alıyor. Lincoln’un kulağının altında kum zerresi yaklaşık 200 mikron genişliğinde. Onun sağında kalan ise 100 mikron.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız