Envisat uydusunun çektiği en güzel Dünya fotoğrafları

Göreve başlamasının üzerinden 10 yıl geçen Envisat uydusu, geride kalan yıllarda Dünya'nın etrafını 50 bin defa turladı ve binlerce fotoğrafını çekti.

Haberler 05.03.2012 - 09:47

  • 1

    Dünya'nın uzaydan çekilen büyüleyici fotoğrafları

    Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 10 yıl önce 8 ton ağırlığındaki Envisat uydusunu uzaya yolladı. Planlanan görev süresi iki katına çıkarılan Envisat, geride kalan 10 yıl boyunca Dünya’nın yörüngesini 50 bin defa turladı ve birbirinden güzel sayısız fotoğraf çekti.

    Dünya’yı ve atmosferi izlemek için üzerinde yedi cihaz bulunduran Envisat, radar kullanarak bulutların ötesine geçerek okyanusları, karayı, ozon tabakasını ve atmosferdeki zehirli gazları gözlemleyebiliyor.

    Bilim dünyası Envisat’ın göreve başlamasının 10’ıncı yılını kutlarken, gözlem uydusunun çektiği fotoğraflar Dünya’nın sahip olduğu güzelliği çok daha etkileyici bir şekilde sunuyor.
  • 2

    Von Karmen Girdapları

    Envisat girdaplar içeren bulut kümesini, 6 Haziran 2010 tarihinde Kanarya Adaları üzerinde çekti. Afrika’nın batı kıyısından yaklaşık 95 km açıkta bulunan takımadalar , El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura ve Lanzarote adalarından oluşuyor.
  • 3

    Kuzeybatı Geçidi

    Envisat, Atlantik ve Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan Kuzeybatı geçidindeki McClure Boğazı’nı 31 Ağustos 2007’de böyle görüntüledi. Boğaz, Ağustos 2007’den bu yana tamamen açık durumda.
  • 4

    Cezayir Sahrası

    Cezayir Sahrasındaki Tanezrouft Havzası’nın Envisat tarafından çekilen fotoğrafı. Yüzey ne kadar karmaşık ve pürüzlü olursa, fotoğraflarda o kadar parlak beliriyor. Karanlık bölgeler ise yumuşak kayaların, kumların veya küçük taşların kapladığı alanları gösteriyor. Tanezrouft Havzası’nın fotoğrafı, Mart 2009, Haziran 2009 ve Eylül 2009’da çekilen üç fotoğrafın bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.
  • 5

    Galapagos Adaları

    Galapagos Adalatı, Pasifik Okyanusu’nda, Ekvador’un yaklaşık bin kilometre batısında kalan takımadalardan oluşuyor. Galapagos’un en büyük adası, fotoğrafta da görülebilen Isabela. Ada da yer alan beş yanardağın adları ise (kuzeyden güneye): Wolf (Kırt), Darwin, Alcedo, Sierra Negra ve Cerro Azul. Isabela’nın sağında kalan en büyük ada ise Santiago adını taşıyor. Galapagos’un bu fotoğrafı, Envisat’ın Mart 2006, Ağustos 2008 ve Ocak 2009’da çektiği görüntülerle bir araya getirildi.
  • 6

    Ganges Deltası

    Dünyanın en büyük deltası olan Ganges, Güney Asya’da, Bangladeş ve Hindistan sınırları içindeki bir alanı kaplıyor. Bengal Körfezi boyunca yaklaşık 350 kilometre uzunluğunda olan Ganges, Ganges, Brahmaputra ve Meghna nehirlerinin birleşmesiyle oluştu. Bu fotoğraf, Envisat’ın Ocak 2009, Şubat 2009 ve Mart 2009’da çektiği radar görüntüleriyle bir araya getirildi.
  • 7

    Himalaya Dağları

    Envisat’ın MERIS kamerasıyla 20 Şubat 2009’da çekilen bu fotoğrafta, Orta Asya’daki Tibet Platosu ile Nepal, Buthan ve Hindistan’ın ovaları arasında bariyer gibi yükselen, zirveleri karlı Himalaya Dağları görülüyor. Sahte renk görüntülemede, verimli, yeşil bitkiler açık kırmızı olarak beliriyor.
  • 8

    İrlanda ve planktonlar

    Okyanuslarda en fazla bulunan canlı çeşidini oluşturan planktonlar, İrlanda’nın açıklarında mavi bir perde gibi beliriyor. Mikroskobik deniz canlıları planktonların, fotosentezi için kullandıkları klorofil, uzaydaki kameralara masmavi bir şekilde yansıyor. 23 Mayıs 2010’da MERIS kamerası tarafınan çekilen bu fotoğrafta, klorofil bir nevi okyanus algılayıcısı görevi görüyor.
  • 9

    ABD Batı Yakası

    Fotoğrafta California eyaleti solda, Nevada ise sağda kalıyor. Envisat’ın 9 Şubat 20011’de çektiği bu fotoğrafta, karla kaplı Sierra Nevada dağları California’nın sağında uzanıyor. Tahoe Gölü, California-Nevada sınırında Sierra Nevada’da yer alıyor. Fotoğrafta belli olan diğer detaylar arasında San Francisco kenti (orta solda, San Francisco Körfezini saran beyaz yarım ada) da yer alıyor.
  • 10

    Kamçatka Yarımadası

    Envisat’ın MERIS kamerası tarafından 12 Kasım 2009 tarihinde çekilen bu fotoğrafta, Rusya’nın doğu kıyısındaki Kamçatka Yarımadası görülüyor. 1,250 km uzunluğundaki yarımada, Pasifik Okyanusu’nu ve Okhotsk Denizi arasında kalıyor.
  • 11

    Katrina Kasırgası

    ABD’nin güney eyaletlerini 2005 yılında perişan eden Katrina Kasırgası, Envisat’ın kameralarına böyle yakalandı. Katrina, bu fotoğrafın çekildiği ve Kategori 1 aşamasında olduğu günün ardından gelen hftalarda, karaya ulaştı ve önüne çıkan New Orleans’ı darmadağın etti. Yoğun yağışlar, kasırganın olumsuz etkilerini güçlendirdi.
  • 12

    Büyük Set Resifi

    MERISAT, Avustralya’nın Queensland eyaletinin doğu kıyısında kalan Büyük Set Resifi’nin bu fotoğrafını 18 Mayıs 2008’de çekti. Kamera, suyun 10 metre altındaki mercanların parlaklığını bile tespit edebildiğini bu fotoğrafla gösterdi. Dünyanın en çeşitli ve zengin deniz yaşamına ev sahipliği yapan Büyük Set Resifi, 345 bin kilometre kare gibi devasa bir alan kaplıyor.
  • 13

    Yukon Deltası

    ABD’nin Alaska eyaletindeki Yukon Deltası, Bering Denizi’ne boşalmadan önce bir labirent andıran biçimler alıyor. Kuzey Amerika’nın en büyük beşinci nehir sistemi olan Yukon, Alaska’nın ortasından fotoğrafın sol üst köşesindeki Norton Sound’a ulaşana kadar 3,190 kilometrelik bir alan kaplıyor. Envisat, ASAR (radar görüntüleme) kamerasıyla aynı bölgeyi Kasım 2009, Nisan 2010 ve Mayıs 2010’da görüntüledi ve bu fotoğraf ortaya çıktı. Renkler, aynı bölgede zaman içindeki değişimi gösteriyor.
  • 14

    Etna Yanardağı

    MERIS kamerası tarafından 11 Ocak 2011’de çekilen fotoğrafta, İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Etna Yanardağı gökyüzüne kül saçarken görülüyor.
  • 15

    Cebelitarık Boğazı

    Envisat’ın ASAR kamerasıyla çektiği fotoğraf, Cebelitarık Boğazı’ndaki dalgaları gösteriyor. İspanya’nın güney, Fas’ın kuzey kıyıları arasında kalan boğazdaki dalgalar, okyanus tabanındaki yüzeyin sertliği tespit edilerek gözlemlenebiliyor. Dalgaların hareketlerini gösteren fotoğraf, Ağustos 2010, Ekim 2009 ve Ağustos 2009’da çekilen görüntülerle elde edildi.
  • 16

    Hawaii Adaları

    Envisat bu fotoğrafta Hawaii Adaları’nda yer alan sekiz büyük volkanik adasınndan altısını görüntülemiş. Sağdan sola beliren bu adalar, Big Island of Hawaii, Kahoolawe, Maui, Lanai, Molokai ve Oahu. Hawaii, iki diğer büyük adası dışında 124 tane de adacık içeriyor. Volkanik adaların yüzeyindeki değişimleri gösteren fotoğraf, Mart 2006, Nisan 2007 ve Ocak 2008’de çekilen görüntülerle bir araya getirildi.
  • 17

    Kuzey Manyetik Kutbu

    Kuzey Kutbu’nun etrafındaki donmuş okynaus buzları, ASAR tarafından 8 Aralık 2008’de çekildi. Dünya’nın Kuzey ve Güney Kutbu olduğu gibi, Kuzey ve Güney manyetik kutupları da yer alıyor. Ancak kutuplar aynı noktada yer almıyor. Kuzey Manyetik Kutbu, Kuzey Kutbu’nda 82.7 derece kuzey ve 114.24 batı koordinatlarında yer alıyor.
  • 18

    Indus Nehri

    Hindistan’ın batısı ve Pakistan’ın güneyini gösteren fotoğrafta Indus Nehri yer alıyor. Pakistan’ın Sindh eysletinden geçerek Umman Denizi’ne boşalan nehrin Hindistan sınırı yakınlarındaki kısmında, tuzlu bataklıklar yer alıyor. Batalıklar, Mayıs, Temmuz ve Eylül 2011’de çekilen görüntülerle oluşturulan fotoğrafın sol alt kısmında yer alıyor.
  • 19

    Plankton Patlaması

    Envisat’ın 2 Aralık 2011’de Güney Atlantik Okyasunda, Falkland Adaları’nın 600 km doğusunda çektiği fotoğrafta, bir plankton patlaması görülüyor. Farklı planktonların belirdiği fotoğrafta, mikroskobik canlılar ağırlıklı olarak mavi ve yeşil renklerle belirmiş.

    Okyanuslardaki yosun gelişimini de gözlemleyebilen Envisat, renk algılayıcıları sayesinde fotosentezde kullanılan klorofilin pigmentini (renk veren madde) saptayabiliyor. Böylece, fotosentez yapan canlının türü ve zehirli olup olmadığı tespit ediliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız