'İnsanoğlunun yeni atası' Homo Naledi'nin gizemi

Güney Afrika’da bir mağaranın derinliklerinde bulunan fosiller, aile ağacımıza sürpriz bir dal ekliyor.

Haberler 06.10.2015 - 13:24

  • 1
    Güney Afrika’da bir mağaranın derinliklerinde bulunan fosiller, aile ağacımıza sürpriz bir dal ekliyor.

    Yüz, kafatası ve dişler bazı açılardan ilkel olsalar da H. naledi’yi Homo cinsi içine sokmaya yetecek modern özellikler taşıyor. Sanatçı Gurche kemik taramalarından bir kafa yaratmak için 700 saat harcamış, saç için de ayı kılı kullanmış.
  • 2
    Sanatçının yorumunda, bir grup H. naledi aralarından birinin cesedini Rising Star mağarasına atıyor. Araştırmaların lideri Lee Berger, “Bu tür gelişkin bir davranış tarzının varlığı diğer ilkel homininlerde bilinmiyor olsa da kemiklerin neden orada olduğunu açıklayan başka bir seçenek yok gibi duruyor,” diyor.
  • 3
    Johannesburg yakınlarındaki Rising Star mağarasının girişinden içeri gün ışığı süzülüyor. Buradaki ücra bir odada bugüne kadar yüzlerce fosil kemik ortaya çıkarıldı. Antropolog Marina Elliott  “Henüz işin başındayız,” diyor.
  • 4
    Elliott, paleontolog Ashley Kruger ile birlikte bir ek odayı inceliyor. Elliott, araştırmaya katılan bilim insanları arasında Dinaledi odasına erişebilecek beceriye ve fiziki yapıya sahip altı kişiden biriydi. Lee Berger gelişmeleri yüzeyden ekranda izliyor.
  • 5
    H. naledi’ye ait gerçek boyuttaki bu birleştirilmiş erkek kafatasının beyin boşluğunun hacmi ancak 560 santimetreküp. Yani arka planda görülen insan kafatasının yarısından daha küçük. Kadınlarda ise bu bölge bundan da küçük.
  • 6
    Farklı fosillerin üçboyutlu taramasından sonra bir araya getirilen gerçek boyutlu H. naledi elinin kıvrık parmakları var. Bu da, türün ağaçlara ve kayalara tırmanma yeteneğini koruduğuna dair ipucu veriyor. Başparmak, bilek ve avuç kemikleri şaşırtıcı derecede modern görünümlü.
  • 7
    H. naledi, görünüş olarak H. erectus gibi Homo cinslerine Lucy gibi australopitek türlerinden daha yakın. Ancak cinsimizin diğer üyeleri tarafından paylaşılmayan yeterince özelliğe sahip olduğu için yeni bir tür adı almaya hak kazanıyor. 

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Ekim sayısında veya iPad/iPhone/Android edisyonlarında okuyabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız