Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu

Muş'un yaylalarına ilkbahar mevsimiyle birlikte gelip yerleşen göçerler, havaların soğumasıyla birlikte dönüş yolculuklarına başladı. Eşyalarını araçlara yükleyip gönderen göçerler, yüzlerce hayvandan oluşan sürülerle yaklaşık 2 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Haberler DHA 05.10.2020 - 09:29 Son Güncelleme : 05.10.2020 - 09:35

  • 1
    Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçelerden baharla birlikte yola çıkan göçerler, yaz mevsiminin sıcaklarını kentin yüksek rakımındaki serin yaylalarda hayvancılık yaparak geçirdi. Kışlık peynir ve benzeri ihtiyaçlarını üreten göçerler, yaklaşık 5-6 aylık yayla hayatının sonuna geldi.
  • 2
    Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar, evlerine dönüş için yola çıktı. Birçok eşyalarını kamyonetlerle gönderen göçerler, yüzlerce küçükbaş hayvandan oluşan sürüyle günlerce sürecek yolculuğa başladı.
  • 3
    Geceleri uygun gördükleri yerlerde çadır kurarak konaklayan göçerler, gündüzleri yaya yolculuklarını sürdürüyor. Teknolojik imkanlardan uzakta zorlu, tehlikeli bir yolculuğa çıkan vatandaşlar hayatlarından oldukça memnun.
  • 4
    Varto ilçesindeki yaylalardan Mardin'in Nusaybin ilçesine doğru yola koyulan yaylacılar, yaklaşık iki ay boyunca sürüleriyle birlikte uzun bir yolculuk gerçekleştirecek.
  • 5
    Kangal köpeklerin, yabani hayvanların saldırısından koruduğu göçerlerin, günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları eşyalarını ise eşekler taşıyor.
  • 6

    ''HAYAT ZOR AMA BİZ HAYATIMIZDAN MEMNUNUZ''

    Muş’tan ayrılıp, hayvan sürüleriyle birlikte yolda sürecek olan iki aylık yolculuk sonrasında Mardin’in Nusaybin ilçesine varacaklarını söyleyen göçer kadınlardan Hasibe Oğuk, “Biz Mardin’in Nusaybin ilçesinden Muş’a geldik. Üç ay boyunca burada yaylada kaldık. Şu anda yayladan dönüyoruz. İki ay boyunca yollarda kalacağız. Sonrasında yine Mardin’in Nusaybin ilçesine gideceğiz. Muş’ta çok kar yağdığı için hayvanlarımıza bakamıyoruz. Hayat zor ama geçinip gidiyoruz. Hayat zor ama biz hayatımızdan memnunuz çok şükür" dedi.
  • 7

    ''İKİ AY BOYUNCA YOLDA KALACAĞIZ''

    Hayvan sürüsüyle birlikte yolculuk yapan çoban Murat Özalp ise, "Bizler yaylacıyız. Üç ay boyunca yaylada kaldık. Şimdi göçüyoruz. İki ay boyunca da yolda kalacağız. Çok zorlu günler bizleri bekliyor. Yollar bazen kötü, bazen iyi. Yağışlar var. Allah’a şükürler olsun kimseye muhtaç değiliz, halimizden memnunuz" diye konuştu.
  • 8
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız