Herakles Lahdi'nden ilk fotoğraf

Perge Antik Kenti'nden 57 yıl önce kaçırıldıktan sonra ele geçirildiği İsviçre'den Antalya'ya getirilen Herakles Lahdi, Antalya Müzesi'nde sergileneceği alana yerleştirildi. Özel bir kutu içerisine yerleştirilen ve etrafı şeritlerle çevrilen lahdin açılışını, 24 Eylül Pazar günü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yapacak.

Haberler DHA 19.09.2017 - 15:26

  • 1

    Herakles Lahdi, Antalya Müzesi'nde sergileneceği alana yerleştirildi.

    Fotoğraflar: Mehmet Çınar/ DHA

  • 2
    Antalya'nın Aksu İlçesi'ndeki Perge Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda kaçırılan Herakles Lahdi, 2010 yılında İsviçre'nin Cenevre Gümrüğü'nde ele geçirilmişti.
  • 3
    Yaklaşık 7 yıl süren hukuk savaşının ardından 14 Eylül'de kendi topraklarına geri dönen Herakles Lahdi, Antalya Müzesi deposundan alınarak müzedeki Lahitler Salonu'nda, diğer lahitlerin bulunduğu alandaki özel bölüme yerleştirildi.
  • 4
    Lahit, yaklaşık 5 günün ardından kendisi gibi yurtdışına kaçırılıp 1998'de Almanya'dan getirilen ikizinin yanına konuldu.
  • 5
    Yaklaşık 15 metrekarelik özel bir alan ve ışıklandırma yapılan Herakles Lahdi'nin etrafı ise özel bir kaplamayla kapatıldı.

  • 6
    Ziyaretçilerin henüz görmesine izin verilmeyen ve fotoğrafının çekilmesine de izin verilmeyen Herakles Lahdi'nin açılışını 24 Eylül Pazar günü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yapacak. Bakan Kurtulmuş, açılışın ardından lahdin bulunduğu Perge Antik Kenti'nde de incelemelerde bulunacak.
  • 7

    Yorgun Herakles heykeli ile komşu olan lahit için bir de sinevizyon hazırlandı.

    Resmi açılıştan sonra lahid yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak.

    Bu arada, Antalya Müzesi Lahitler Salonu'na özel kutusu içinde bulunan lahit, kutusundan çıkmadan bile ilgi odağı oldu. Üzerinde Türkçe ve İngilizce olarak "Herakles Lahdi yakında burada sergilenecektir" yazan kutuyu gören ziyaretçiler, lahitle ilgili müze görevlilerinden bilgi alıyor.

  • 8

    HERAKLES LAHDİ'NİN HİKAYESİ

     Antalya'nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti nekropolünde 1960'lı yıllarda kaçak kazılarda bulunup yurt dışına kaçırılan Herakles Lahdi'nin İngiltere'de restorasyonu yapılmış ve lahde 2010 yılında İsviçre'ye getirilirken Cenevre Serbest Limanı'nda İsviçre Federal Gümrük yetkilileri tarafından yapılan envanter kontrolünde İsviçre kanunlarına muhalefetten dolayı el konulmuştu.

  • 9
    İsviçre hükümeti 2011'de Kültür ve Turizm Bakanlığını olaydan haberdar etmiş ve bunun üzerine konunun uzmanı arkeologlardan alınan bilimsel görüşler ışığında eserin Perge kökenli olduğu anlaşılınca, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı. Cenevre Başsavcılığı, 21 Eylül 2015'te lahdin Türkiye'ye iadesine karar vermiş, bu karar 2 Mayıs 2016'da Cenevre Adalet Mahkemesi Ceza Dairesi tarafından onanmış ve iade kararı kesinleşmişti.

    Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde Herkül olarak bilinen mitolojik kahramanın 12 görevini betimleyen mermer lahit, Roma dönemi M.S 2'nci yüzyıla tarihleniyor. 235 santimetre boyunda ve 112 santimetre genişliğindeki ve 3 ton ağırlığındaki eser, arkeoloji literatüründe "Torre Nova" olarak adlandırılan tipte "Küçük Asya Lahit" grubuna giriyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız