İş yaşamında reform

Hükümetin iş yaşamıyla ilgili hazırladığı reform niteliğindeki paket, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışıldı. İşte memurdan ev kadınına göre pek çok kişiyi ilgilendiren paketin ayrıntıları...

Haberler 07.10.2013 - 10:31

  • 1

    İş yaşamında reform

    Hükümetin iş yaşamıyla ilgili hazırladığı reform niteliğindeki paket, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kapsamlı paketin esnek-uzaktan çalışma ve kıdem tazminatı gibi konuları da içereceğini söyledi.
  • 2

    Doğum izni ve maaş müjdesi

    Sabah Gazetesi'nin haberine göre, hazırlanan paket, iş hayatında birçok değişikliği beraberinde getirecek. İşte, memurdan ev kadınına göre pek çok kişiyi ilgilendiren paketin ayrıntıları...

    Doğum izni 16'dan 18 haftaya çıkıyor. Bebeği olan kadına yarı zamanlı çalışma izni geliyor. Kısmi çalışsa da maaşını tam alacak. Kadın memura ücretsiz izinde kolaylık sağlanacak. Çocuk yardımı artacak.
  • 3

    Evden çalışma imkanı

    Çocuğu iki yaşına gelene kadar annelere evden veya kısmi süreli çalışma olanağı tanınacak. Kadınların 'kademeli yükselme ve kıdem' dahil tüm özlük hakları korunacak. Çocuğun kritik büyüme dönemini kapsayan esnek çalışma modelinin öğleden sonraki zamanı kapsaması planlanıyor. Sabah işe gelecek olan kadın, öğlene kadar çalışacak. Sonrasında evine gidebilecek. Ayrıca doğum izninden dönen kadın için işe alınma zorunluluğu getirilecek.
  • 4

    Özel bürolar

    Özel istihdam büroları doğum iznine giden kadın çalışanın yerine eleman bulabilecek. Geçici işçinin sigortası ve ücreti istihdam bürosu tarafından ödenecek. İşveren de istihdam bürosuna ödeme yapacak. Bu bürolar, yarı zamanlı, ev hizmetleri, mevsimlik işçiler gibi konuları kayıt altına almak için aktif rol üstlenecek.
  • 5

    Kamuda 4 saatlik iş

    Paket yasalaşırsa kamuda da yarı zamanlı çalışma yaygınlaştırılacak. Talebe göre isteyen günde 4 saatlik bir işte çalışabilecek. İş yasası uzaktan çalışmaya da olanak tanıyacak şekilde düzenlecek. Yeni göreve başlayan memurlar ilk olarak Batı illerine atanacak. Tecrübe edindikten sonra Doğu'ya gidecek.
  • 6

    Şark görevine gönüllülük

    Şark görevinin gönüllülük esasına göre işlemesi için adım atılacak. Bakanlıkların uyguladığı 5 yıllık şark hizmetinin düşürülmesi hedefleniyor. Memur az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacak. Bunun hangi memurlar için geçerli olacağı yönetmelikle belirlenecek. İhtiyaç bulunan alanlar için görevlendirilecek memur, hızlı bir şekilde gönderilecek.
  • 7

    Kreşlere teşvik

    Organize Sanayi Bölgeleri başta olmak üzere kreş teşvikleri geliyor. Kamu kurumlarına kreş zorunluluğu getirilmesi de teşvik kapsamında.
  • 8

    Prime göre işsizlik parası

    İşsizlik maaşı prime göre belirlenecek. Mevcut sistemde işsiz kalanın eline brüt asgari ücretin yüzde 80'i geçmiyor. Yeni sistem olursa işsizlik maaşı 1500 TL'ye çıkacak.
  • 9

    Evlilik kredisi verilecek

    Gençlerin evliliğe teşviki için faizsiz kredi verilmesi ve TOKİ'den öncelikli ev sahibi olmaları pakette yer alıyor. Evlenen çiftlere destek, kıdem düzenlemesinde de yer alacak. İlk kez ev alanlar kıdem tazminatının yarısını, 15 yıllık süreyi doldurma zorunluluğuna bakılmadan isteyebilecek.
  • 10

    Taşeron işçisine müjde

    Yaklaşık 1 milyonu aşkın taşeron işçisi ile 3 yıllık sürelerle sözleşme yapılarak, her yıl sözleşmesi yenilendiği için yaşanan hak kayıpları önleniyor. Bu kapsamdaki işçilerin ücretleri iyileştiriliyor. Devlet bu koşullarda çalışan işçinin garantörü olacak. İşçi ücretini alamadığı durumda devlet devreye girecek. Taşeron firmanın alacağından keserek, işçinin maaşını yatıracak. Kıdem sorunları son bulacak, yıllık izin kullanmalarının yolu açılacak.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız