Beyaz Savaş

Dünyanın en soğuk savaşı Birinci Dünya Savaşı sırasında, Alplerin tepesinde gerçekleşti.

Haberler 05.12.2014 - 11:43

  • 1

    Beyaz Savaş

    Dünyanın en soğuk savaşı Birinci Dünya Savaşı sırasında, Alplerin tepesinde gerçekleşti.
  • 2

    Beyaz Savaş

    İtalyan ve Avusturya–Macaristan İmparatorluğu askerleri, adını, yaşandığı karlı ve buzlu muharebe alanından alan Guerra Bianca ya da Türkçesiyle Beyaz Savaş’ta 3600 metre yükseklikte ve eksi 30 derecede çarpıştı. Daha önce bu denli yüksekte ya da dondurucu koşullarda bir savaş verilmemişti.
  • 3

    Beyaz Savaş

    İtalya 23 Mayıs 1915’te savaşa girdi. Yükselen milliyetçilik dalgasından beslenen İtalya'nın amacı, Avusturya–Macaristan İmparatorluğu’nun elinde olan, özellikle de İtalyanların yaşadığı bazı bölgeleri kendine bağlamaktı.
  • 4

    Beyaz Savaş

    İtalyanın savaşa girişini takip eden üç yılda askerler Trentino’dan Adriyatik’e uzanan sınır boyunca savaştılar ve öldüler. Bu sürecin en çarpıcı kısmı Beyaz Savaş’tı. Yani sonuca varmayan imkânsız saldırıları, baskınları ve çetrefilli mühendislik işlerini kapsayan bir savaş.
  • 5

    Beyaz Savaş

    Bu haşin koşullarda İtalyan ve Avusturya–Macaristan İmparatorluğu askerleri tepeleri hizaladılar, yollar açtılar, tüneller kazdılar, teleferik ve telefon hatları döşediler ve bu yüksek dağlara tonlarca malzeme taşıdılar. Bütün bunları hem savaşmak, hem de o zamana kadar sadece çobanların, yabani ot toplayıcılarının ve dağcıların uğradığı bu yükseklerde bir yıl yaşamak durumunda olan binlerce askerin günlük ihtiyaçlarını gidermek için yaptılar.
  • 6

    Beyaz Savaş

    Askerler barakalardan oluşan köyler inşa etse de subaylar genel olarak eski dağ sığınaklarında kalıyordu. Hatta bazılarında büyük piyanolar ve gramofonlar bile vardı. Dolomitler’in en yüksek dağı olan Marmolada’daki Avusturya İstihkâm Sınıfı, dağdaki buzulları kazarak bir “buz kenti” yarattı. Bu kentin tünelleri, koğuşları ve kilerleri vardı. Yine de bütün bunlar ekstrem doğa koşullarının izin verdiği ölçüde yapılabiliyordu.
  • 7

    Beyaz Savaş

    Milano Üniversitesi’nden araştırmacı ve İtalyan dağcılığı tarihi üzerine bir kitap yazan Stefano Morosini, her iki tarafın askerlerinin tuttuğu günlüklerde uykusuzluk, eziyet ve yoğun kar yağışının neden olduğu korkunç zorluklarla ilgili benzer hikâyelere rastladık,” diyor. “Düşman ikinci plandaydı, savaşmak zorunda olunan asıl şey doğanın kendisiydi.”
  • 8

    Beyaz Savaş

    Beyaz Savaş Tarihi Topluluğu’nun kurucusu ve başkanı Marco Balbi, Alp cephesinde ölen 150 bin askerin sadece üçte birinin savaşın kurbanı olduğunu söylüyor. Diğerleri çığ düşmesi, toprak kaymaları, donma ve aşırı soğuğun neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiş.
  • 9

    Beyaz Savaş

    Hikayenin tamamını www.nationalgeographic.com.tr adresinde bulabilirsiniz.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız