Bir masal şehri: Mardin

"Gece gerdanlık, gündüz mezarlık" derler Mardin için... Camiileri, kiliseleri, mimarisi, ovaları ile taş diyarların şehri...

Haberler 04.11.2009 - 17:03

  • 1

    Bir masal şehri: Mardin

    "Gece gerdanlık, gündüz mezarlık" derler Mardin için... Camiileri, kiliseleri, mimarisi, ovaları ile taş diyarların şehri...
  • 2

    Bir masal şehri: Mardin

    Medeniyetlerin buluştuğu yer... Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Süryani'si... Hepsi bir arada yaşıyor.
  • 3

    Bir masal şehri: Mardin

    Mustafa Kemal Atatürk için büyük hatırası olan, gezip görenleri kendine hayran bırakan, özellikle son yıllarda ünlü televizyon dizilerine de kucak açmış bir il Mardin... Meraklıları günden güne artıyor. Peki ya siz, bu masal şehrini keşfetmeye hazır mısınız?
  • 4

    Bir masal şehri: Mardin

    İpek Yolu güzergahında olan Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bu il; turistlerin ilgi odağı.
  • 5

    Bir masal şehri: Mardin

    ilçeleri Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli. Kısaca değinmek gerekirse; Kızıltepe Mardin'in güneybatısında yer alıyor, Mazıdağı'nın Sümerler devrinden beri mesken olduğu tahmin ediliyor, Midyat, gümüş işçiliği ile ünlü; Nusaybin'de dünyaya ışık tutacak Medeniyetler tarihine yeni bir sayfa açacak Gınnavas Höyüğü bulunuyor; Ömerli'de Asurlar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türk İslam Devletlerinin izlerini bulmak mümkün.
  • 6

    Bir masal şehri: Mardin

    Öne çıkan kiliseler ve manastırları şunlar:
  • 7

    Bir masal şehri: Mardin

    5. yüzyılda yapılan ve Şar Mahallesi'nde bulununan Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi bugün "Mardin Metropolitlik Kilisesi"dir. 1860 yılında Patrik Antuan Semheri tarafından yaptırılan "Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi"; 1894 yılında ibadete açılan Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep); Deyrü’zzafaran Manastırı (Mor Hananya); Deyru’lumur Manastırı (Mor Gabriyel); Nusaybin'de bulunan, Mor Şabo ve 11 öğrencisinin şehitliğine kadar Mecusi tapınağı olan Mor Yakup Manastırı (Nusaybin); Midyat Meryemana Manastırı ve romatizma hastalarının iyileştiğine inanılan Mor Dımet Manastırı bölgenin önemli tarihi yapılarıdır.
  • 8

    Bir masal şehri: Mardin

    Mardin camii ve medrese açısından da bir hayli zengin. Nusaybin ilçesinde Hz. Muhammed’in 13. torunlarından olan Zeynel Abidin adıyla anılan Zeynel Abidin Camii ve Türbesi; Koçhisar Camii (Kızıltepe Ulu Camii); Melik Mahmut (Bab Es Sur) Camii; Sultan Avis ve Melik Mansur'un gömülü olduğu Abdullatif (Latifiye) Camii; Timur ve ordusuyla mücadele etmiş olan Melik İsa'nın hapsedildiği Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi ve Sıtti Radviyye (Hatuniyye Medresesi) önemli yapılardandır.
  • 9

    Bir masal şehri: Mardin

    Mardin'de bulunan türbeler ise şunlar: Sultan Musa Türbesi, Şeyh Lile Türbesi, Şeyh Salih Türbesi, Şeyh Hamit Türbesi ve Musaip Türbesi...
  • 10

    Bir masal şehri: Mardin

    Mardin'in coğrafi özellikleri gereği insanlar tarafından kaya kültürü ile paralel mağara kültürü de doğdu. İşte ildeki görülmesi mağaralar şunlar: Mardin Gızzelin (İplikDokuma), Şakolin ve Firiye Mağarası, Midyat Linveyri Şifa, Kefilsannur, Şenköy Kefilmelep, Kefilmardin, Hapisnas, Tınat, Savur Kıllıt, Kızıltepe Hanika ve Salah, Nusaybin Hessinmeryem ve Sercahan, Mazıdağı Gümüşyuva ve Avrıhan, Derik Derinsu, Dırkıp ve Haramiye Mağaraları...
  • 11

    Bir masal şehri: Mardin

    Bölge, çarşılar ve hanlar açısından da bir hayli zengin. Bölgeye gelen turistlere alışveriş imkânı sunan çok sayıda çarşı bulunuyor. Onlardan bazıları Sipahiler, Un, Ayakabıcılar, Hasan Ayyar, Meşkin, Nalburiyeciler, Marangozlar ve Kasaplar Çarşısı... mardin'de Kervansaray Sürur Hanı, Kayseriye, Çeço Hanı ve Cumhuriyet Hanı bulunuyor. Ayrıca Dargeçit İlçesinde bir de "Germ-i Ab Kaplıcası" mevcut.
  • 12

    Bir masal şehri: Mardin

    Oğuz Köyü'nde bulunan "Dara Harabeleri" yediden yetmişe herkesin ilgi odağı durumunda... Mardin’in güneydoğusunda 30 km. uzaklıkta bulunuyor. Bir zamanlar eski Mezopotamya bölgesinin en ünlü kentiydi. Bu antik yerleşim yeri, Büyük İskender’le Dara’nın savaşına sahne oldu. Kent kalıntıları, kayalar içinde oyulmuş çevresi 8-10 kilometreyi bulan geniş bir alana yayılmış durumda. Buralarda mağara evler de mevcut. Mağaraların doğusunda ise kaya mezarları var.
  • 13

    Bir masal şehri: Mardin

    Mustafa Kemal Atatürk'ün Mardin için önemi büyük. Atatürk, Mardin için "Paşa olduğum diyar" derdi. General olduğunun müjdesini burada aldı.
  • 14

    Bir masal şehri: Mardin

    Mardin'in damak zevki acıdan yana... Yemek kültürü ise bir hayli zengin... Yöreye has baharatlar kullanılarak yapılan geleneksel yemekleri; ikbebet (içli köfte), semburek, ırok, kibe, kitel raha, kuzu çevirme, kaburga, lebeniyye ve zerde...
  • 15

    Bir masal şehri: Mardin

    Faklı dini inanç ve geleneklerin yansıdığı Mardin'de el sanatları çok ilgili görüyor. Testicilik, demircilik, bakırcılık, kalaycılık, kuyumculuk, gümüşçülük (telkâri), iğne oyası, Midyat el nakışı, tohum iğnesi, yorgancılık, oyacılık, boyacılık (sibbeğ), dericilik (debbağ), sabunculuk, dokumacılık, şalüşapik (özel bir kumaş dokumasıdır), kilimcilik, halıcılık (yün ve ipek), semercilik, keçecilik, tahta oymacılığı (kakmacılık), sedef işlemeciliği, halburculuk (gürgen ağacı işlemeciliği) ve taş oymacılığı gibi yöreye has el sanatları eski çağlardan beri yapılıyor. Buraya kadar gelipte telkari gümüş işlemesi satın almadan dönmeyin!
  • 16

    Dinlerin ve dillerin birleşme noktası 'Midyat'

    Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yukarı Mezopotamya'da yer alıyor. Doğusunda Dargeçit, batısında Ömerli, kuzeybatısında Savur, kuzeyinde Batman iline bağlı Gercüş, güneyinde Nusaybin ve güneydoğusunda ise Şırnak'a bağlı İdil ilçesi bulunuyor.
  • 17

    Bir masal şehri: Mardin

    Dinlerin ve dillerin birleşme noktası,"Gelen ağlar giden ağlar" sloganı ile adeta özdeşleşen Midyat, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş İlçelerinden biri.
  • 18

    Bir masal şehri: Mardin

    Süryani dilinde "Yoldath Aloha" ismini taşımasına rağmen çoğu kez Arapça "El Hadra" (bakire) olarak anılan Meryemana Kilisesi, Mor Gabriel Manastırı (Deyrul Umur), Cevatpaşa Cami, 1800 yılında halk tarafından yaptırılan Merkez Ulu Cami, büyük bir medeniyetin izlerini taşıyan Hah Harabeleri, Mor Loozor Manastırı, çok sevilen asker azizler Mor Serkis ve Bakos'un anısına inşa edilen Mor Serkis ve Bakos Manastırı, Mor Dimet Kilisesi, Merkez H.A.Rahman Cami ve vaftizhane olarak kullanılan Vaftizci Mor Yuhanon Kilisesi önemli tarihi yapıları.
  • 19

    Bir masal şehri: Mardin

    Midyat mutfağı iştah kabartıyor. Bol baharatlar ve acı ile hazırlanan yemekler gerçek bir sofra keyfi yaşatıyor. İşte özel yemeklerden birkaç örnek; kaburga dolması, şambörek, içli köfte, işkembe dolması ve farklı tatlarıyla köfteler...
  • 20

    Dünya kültür mirası 'Hasankeyf'

    Hasankeyf, Batman'a bağlı, iki yakasını Dicle Nehri'nin ayırdığı tarihi bir ilçe.
  • 21

    Bir masal şehri: Mardin

    Kuzeyden güneye kıvrılıp giden Dicle nehri üzerinde yer alması ve o günlerde ticaretin önemli bir kısmının nehir yoluyla yapılması nedeniyle Hasankeyf, ticari ve ekonomik alanda epey yol katetti.
  • 22

    Bir masal şehri: Mardin

    Mağara evleri ve dünyada bir ilk olan taş köprüsü ile Hasankeyf Kalesi turistlerin en beğendiği yerlerden biri.
  • 23

    Bir masal şehri: Mardin

    Kale; yekpare taştan olması nedeniyle çok korunaklı, üzerinde tarihi eserler yer alıyor ve gizli yollardan nehre iniyor. Kaleye doğudan merdivenli bir yolla ulaşılıyor. Bu yolun hemen başında bulunan oyma taşlardan yapılmış Eyyübilere ait bir kitabe var. Kalenin kuzeydoğu ucunda dev bir kule gibi yükselen Küçük Saray yer alıyor. Ayrıca kalede Ulu Cami, Büyük Saray bulunuyor. Kalenin dikkate değer özelliklerinden biri de, gerek Artuklular gerekse Eyyübiler döneminde buraya su çıkarılmış olması. Asırlarca kale işte bu suyla hayat bulmuş.
  • 24

    Bir masal şehri: Mardin

    Hasankeyf Köprüsü; 1116 tarihinde Artuklu Fahrettin Karaaslan tarafından yapılmış. Kemer açıklılkları itibariyle ortaçağda yapılan taş köprülerin en büyüğü. Ortadaki büyük kemeri taşıyan iki orta ayağın arasındaki açıklık 40 metre. Araştırmalara göre köprünün en büyük kemerin ortası ahşap. Düşman şehre saldırdığı zaman bu ahşap kısım yerinden kaldırılıp, düşmanın şehre girişini engellendiği söyleniyor. Köprünün diğer bir özelliği de orta ayakları üzerinde yer alan ve on iki burcu simgelediği tahmin edilen figürlerin bulunması.
  • 25

    Bir masal şehri: Mardin

    Hasankeyf'in camiileri de meşhur. Dicle nehrinin doğusunda köprü ayağına yakın bir mevkide bulunan El-Rızk Camii, Sultan Süleyman Camii, Koç Camii, Akkoyunlular’a ait tek eser olan Zeynel Bey Türbesi, Eyyubiler’in Hasankeyf’teki ilk eseri olan Ulu camii her daim ilgi odağı...
  • 26

    Bir masal şehri: Mardin

    Hasankeyf'te iki tane de saray mevcut. Biri kalenin uzey-doğu ucunda bulunan, kaya kütlesi üzerinde inşa edilmiş, Eyyubiler'in Hasankeyf’teki ilk eserlerinden biri olan Küçük Saray; diğeri ise kalenin kuzeyinde Ulu Camii'nin altında yer alan Büyük Saray...
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız