Ege'de huzurun mevsimi 'sarı yaz'

Ege'nin tatil kasabaları insanın üstüne basan kalabalıktan sıyrılınca bir başka güzel. İşte 'sarı yaz' denilen sonbaharda gezilebilecek yerler...

Haberler ntv.com.tr 14.09.2016 - 10:39 Son Güncelleme : 14.09.2016 - 10:43

  • 1
    Hiç kuşkusuz Ege'de en güzel ay eylüldür. Eylülde okullar açılır,  yerli-yabancı turistler sahil kasabalarından çekilip gider.
  • 2

    O canım tatil kasabaları insanın üstüne basan kalabalıktan da,  ‘tatildeyim canım ne isterse yaparım' şımarıklığındaki tiplerden de kurtulur. Geriye anı yaşamayı bilenler kalır. Denizler,  lokantalar, kahveler artık yediğinin içtiğinin tadını çıkartmayı bilenlere aittir.

  • 3
    Gündüzleri şortla gezilebilir, ancak akşamları dışarıda, ince bir ceket ve pantolonla oturma vaktidir. Denize öğle vakti girebilirsiniz, üstelik denizin suyu en güzel sıcaklığa erişmiştir.
  • 4
    Bodrum, Çeşme, Urla ya da Datça'da daracık ve esrarengiz sokaklarında kaybolmanın verdiği huzur ruhunuzu ele geçirmiştir.  Deniz sonrası öğle uykuları, bol kahkahalı beş çayları, muhabbetin, uzun uzun bakılan falların,  iyi dileklerin ve huzurun mevsimi.  Sarı yaz geldi.
  • 5
    Alaçatı tarihi dokusu korunabilmiş  nadir beldelerimizden. Dar sokakları, cumbalı taş binaları, şık restoranları ve sıra dışı otelleri ile bir efsane.
  • 6

    Alaçatı'nın dar sokaklarında kaybolmak

    Mesela Alaçatı'nın dar sokaklarında dolaşıp birbirinden güzel taş evler, o evleri süsleyen begonviller arasında kaybolabilirsiniz. O yorgunluğun üstüne muşhur Hacı Memiş'in Dutlu Kahvesi'nde yorgunluk atabilirsiniz.

  • 7

    Dolaşmak beni kesmez diyenlere sörf seçeneği

    Dingin deniz, hafif esen rüzgar sörf öğrenmek için çok uygun bir zaman olduğunun da işaretçisi.  Bunun için Yumru Koyu'na gidip bir sörf okulundan malzeme kiralayıp eğitmenle çalışabilirsiniz.

  • 8

    Çeşme’nin en güzel koyları

    Sıkılınca denize girin mesela. Alaçatı'nın denizi güzel ama siz biraz açılın. Sarı yaz size Aya Yorgi, Dalyan, Altınkum plajları bomboş bu mevsimde. Siz de kalabalıktan bunalıp yaz boyu beach club'lara gitmek istemeyenlerdenseniz bu fırsatı kaçırmayın.

  • 9

    İzmir’in yanıbaşında  Urla

    İzmir'in arka bahçesi Urla da 'sarı yaz' için müthiş bir alternatif.  Pek çok şey yapılabilir Urla'da.  Beğendik Abi’de yemek yenebilir,  Bademler köyü pazarı gezilebilir.  

  • 10

    Balığa ve denize doyabilirsiniz

    Urla’nın birbirinden güzel el değmemiş koyları denizseverleri bekliyor, üstelik  Ege’nin en lezzetli balıkları Urla kıyılarından çıkıyor.

  • 11

    Bodrum'un en güzel zamanı sonbahar

    Nasıl anlatsam nereden başlasam; Bodrum Bodrum...

    Bodrum'da doğanın bitkilerin renkli yaşamı sonbaharda başlar. Bütün bir yıl içinde bir tek eylülde çiçek açan bitkiler vardır. Doğada yeni bir uyanışın başladığını simgeleyen, öncü bitkileri görmek gerekir.

  • 12

    Bodrum’un binbir çiçeği

    Sarı top top çiçekleriyle Kara ot, nefis kokusuyla etrafı saran  deli nergis öbek öbek sarı çiçekler açan sarı çiğdem, pembe çiçekleri ile pekmez çiçeği  doğaya ayrı bir güzellik katar. Aslında liste uzun. Piren, körek, pat, avdella diye uzar gider.

  • 13

    Mandalin, portakal kokulu Bodrum

    Sonbahar narenciye bahçelerinin de en güzel zamanıdır. Şimdilerde iyice azalsa da bu bahçeler özellikle meyvelerinin olgunlaşmaya başladığı, sarı ve turuncuya dönüştüğü bugünlerde ayrı bir güzelliğe kavuşur.
  • 14

    Bodrum’un muhteşem koyları

    Yazın iğne atsan yere düşmez, pudra gibi kumsalların neredeyse tek hâkimi olursunuz; üstelik tek kuruş şezlong, şemsiye ve minder parası vermeden. İster uzanıp kitabınızı okuyun ister bağıra çağıra parendeler atın. Kimse görmez, görse de bilmez. Türkbükü Gündoğan Gümüşlük plajları sessiz sakin sizi bekliyor.

  • 15

    Sarı yazın başkenti Datça

    Datça’ya giderken mavi ve yeşilin büyüleyici uyumuna tanıklık edeceğiniz virajlı dağ yolları arasından geçerek  huzura çıkarsınız.  Sizi sadece deniz değil; birbiri ardına dizilmiş Ege meyhaneleri, sabun, badem ve zeytinyağı dükkanları, kafeler, begonvil çiçeklerinin renk kattığı Datça evleri, her birinin sonu denize çıkan dar sokaklar karşılıyor.

  • 16

    Datça’nın sıcak yerlileri

    Sarı yaz, Datça'da turist nüfusunun azaldığı Datçalıların varlıklarını hissettirdikleri aydır. Girdiğiniz dükkanlarda, oturduğunuz restoranlarda yazın yorucu iş yoğunluğunu atlatmış, keyfi yerine gelmiş Datçalılarla bol bol sohbet edip  muhteşem dostluklar edinebilirsiniz.

  • 17

    Enfes koylar

    Datça'nın içinde yer alan Kargı Koyu, zeytin yeşiline çalan rengi ve uzaktan bakıldığında gölü andıran durgun deniziyle; sakinlik arayanların en çok seveceği koylardan biri.

    Huzur arayanların adresi ise Hayıtbükü. 

  • 18

    Tarihin durduğu yer: Knidos

    Akdeniz ile Ege'nin birleştiği bu nokta, ziyaretçilerine mavi bir huzur ve 3000 yıllık tarihi birlikte vaat ediyor. 

  • 19

    Datça’da 3B: Balık, badem ve bal

    Balık

    Sinaritten çipuraya, karagözden mercana, barbuna kadar çeşit çeşit balığı var Datça'nın. Hepsi birbirinden lezzetli bu balıklar nefis mezelerle birlikte servis ediliyor. 

  • 20

    Badem

    Sabunu, kolonyası, yüz kremi derken pek çok üründe kullanılıyor Datça bademi. Sonbaharda hasadı yapılmıyor ama  kabukların kırılıp taze bademin piyasaya çıkma zamanı. Datça'nın üç çeşit bademi var. İri ve bol sütlü olanını "nurlu" adıyla anılıyor, daha küçük ancak daha lezzetli olanı "akbadem", diğer cinslere ise "sıra bademi" deniyor.

  • 21

    Bal

    Eylül ayı Datça arıları için iş başı tarihi aynı zamanda. Datça'da çam ve çiçek balı da üretiliyor ama asıl güzellik kekik balında. Besin değerleri açısından diğerlerinin çok üstünde olan kekik balı, hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız