Kaya imparatorluğu

Lazer tarama sistemi kullanan araştırmacılar tarihte bir ilke imza attı ve Çin’in dev mağaraları yeraltının karanlık dünyasından günyüzüne ulaştı...

Haberler National Geographic 10.02.2015 - 17:29

  • 1

    Lazer tarama sistemi kullanan araştırmacılar tarihte bir ilke imza  attı ve Çin’in dev mağaraları yeraltının karanlık dünyasından günyüzüne ulaştı...

    Tırmanışçı Emily Harrington, Güney Çin’de, çökmüş bir mağaradan geriye kalan Ay Tepesi’ne zor yoldan çıkmayı seçmiş. Turistler içinse daha kolay bir seçenek mevcut: Kemerin altındaki manzara noktasına asfalt, tepeye de toprak bir yol uzanıyor.

  • 2
    Fotoğrafçının ışığı, yüzölçümüne göre değerlendirildiğinde dünyanın en büyük ikinci mağara salonu kabul edilen Miao’daki yeşile çalan Getu He Nehri’ni aydınlatıyor.
  • 3
    Taş Ormanı, Güney Çin’in Kunming kenti yakınlarında, aşınmış ve erimiş kireçtaşından oluşan labirentimsi bir dünya. Burayı ilk ziyaret edenler, kaya oluşumlarına “Ay’a hayran kalan gergedan” ve “eriklere methiye düzen taşlar” gibi adlar vermiş.
  • 4
    Cedar Wright, Matt Segal ve Emily Harrigton, Enshi Kanyonu’nda kireçtaşından bir kuleye çıkıyor.
  • 5
    Yabancı tırmanışçı ve dağcılar 20 yıl önce yakınlardaki kaya oluşumlarını ziyaret etmeye başladığında, Yangshuo kendi halinde bir köymüş. Bugünse yerli turistlerin sayısı yabancılardan çok daha fazla.
  • 6
    İngilizlerin önderliğindeki keşif gezisinin üyeleri, yılda 127 santimetreden fazla yağış alan Guizhou ilinin güneyindeki Titan Salonu’na giderken bir yeraltı gölünde mola vermiş. Göl yağmurlarla oluşuyor, yağışlar durunca da yok oluyor.
  • 7
    Wright, Taş ormanı’nda bir kulenin zirvesinde dengede duruyor. 270 milyon yıl önce  sığ bir denizde biriken kireçtaşı, yoğun tropik yağmurlar sonucunda aşınmış.
  • 8
    Dev Miao’dan yokuş yukarı çıkınca, Miao azınlığının üyeleri olan ve aynı mağara çatısı altında yaşayan 21 aileyle karşılaşıyorsunuz. Yaşlılar, bahar aylarında güvenilir olduğu için buraya geldiklerini söylüyor. Mağarada bugün bir basketbol sahası var, yakın zamana  kadar içinde bir de okul varmış.
  • 9
    Bir tekneci, yerin altından çıkan Poxin Nehri’nde turist gezdiriyor. Nehir, içinde 610 metre derinliğindeki çökmüş bir mağara olan Dashiwei Tiankeng’in de bulunduğu geniş jeoparkın bir parçası.
  • 10

    Segal ve Wright günbatımında, Ziyun Getu He Chuandong Ulusal Parkı’nda Büyük Kemer’den iniyor. Ve camdan yapılmış yeni bir asansör, ziyaretçileri kemerin ayağına bırakıyor. Wright’a göre her şey normal, “sadece Çin’in olaylara yaklaşımı farklı.”

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Şubat sayısında veya iPad-iPhone edisyonunda okuyabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız