Maymunlar da tıpkı insanlar gibi mizah duygusuna sahip, şaka yapıyor, alay ediyorlar 

Araştırmacılar, dört büyük maymun türü olan orangutan, şempanze, bonobo ve gorilin birbirleriyle şakalaştığını ve bu durumun milyonlarca yıl önce de var olduğunu keşfetti.

Haberler ntv.com.tr 14.02.2024 - 16:36

  • 1

    Bilim insanları, maymunların da tıpkı insanlar gibi espri anlayışına sahip olduğunu keşfetti.

    Araştırmacılar dört büyük maymun türü olan orangutan, şempanze, bonobo ve gorilin birbirleriyle şaka amacıyla dalga geçtiklerini tespit etti.

  • 2

    Maymunlarda da , İnsan bebeklerinde olduğu gibi bebeklikten itibaren şaka yapma ve alay etme davranışları görülebiliyor. Bilişsel biyologlar ve primatologlar bu davranışın  "bilişsel öğrenme" olduğuna inanıyor.

  • 3

    Tıpkı insanlarda olduğu gibi maymunlarla alay etmenin kalıcı olduğunu ve oyun unsurları içerdiğini söyleyene araştırmacılar bu özelliğin 13 milyon yıl önce insan atalarında evrimleşmiş olabileceğini düşünüyor. 

  • 4
    Araştırmada, dokuz bonobo, dört orangutan ve dört goril ile 17 şempanzeden oluşan bir grubun yer aldığı 75 saatlik video görüntülerini analiz edildi.
    Ekip, her türden bir tane olmak üzere yaklaşık üç ile beş yaşlarında olan dört yavruya odaklandı.
  • 5

    Araştırma da maymunlar arasında 284 potansiyel sataşma olayı tespit etti, bunlardan 129'u şakacı ve kışkırtıcı davranış kriterlerini karşılıyordu.

    Ekip, vücut çarpması, saç çekme, vurma, dürtme, nesneleri yüzün önünde sallama, gıdıklama, çalma ve kişisel alanı ihlal etme gibi 18 farklı alay davranışı tespit etti.

  • 6
    Araştırmacılar, primatların sosyal etkileşimlerini ve iletişimlerini daha iyi anlamak için sürekli olarak çalışmalar yürütüyor, bu konudaki bulgular, primatların sosyal zekalarını daha derinlemesine anlamamıza yardımcı olabilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız