'İlaç fiyatlarında teh­li­ke çan­la­rı ça­lı­yor'

Türk Ec­za­cı­lar Bir­li­ği kan­ser, kalp da­mar ve kan has­ta­lık­la­rı gibi ilaçların fi­ya­tlarında de­ği­şik­lik yaptı. TEB Ge­nel Sek­re­te­ri Ha­run Kı­zı­lay, "Tür­ki­ye­’de ilaç fi­yat sis­te­mi çok so­run­lu bir nok­ta­ya gel­di. Cid­di an­lam­da teh­li­ke çan­la­rı ça­lı­yor" dedi.

Haberler 16.06.2014 - 10:59

İlaç te­da­ri­kindeki sı­kın­tı ilaç fi­yat­la­rı­nı vur­du. Bugün'den Nesrullah Sonay'ın haberine göre TEB ta­ma­mı it­hal ba­zı ilaç­lar için zam yap­tı. 91 ka­lem ila­cın fi­ya­tı 35 ku­ruş ila 58 li­ra ara­sın­da ar­tar­ken 4 ila­cın fi­ya­tı düş­tü. Söz ko­nu­su ilaç­la­rın ço­ğu kalp da­mar, kan­ser ve kan has­ta­lık­la­rı te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lı­yor. Yi­ne ta­ma­mı it­hal 9 ilaç da pi­ya­sa­ya sü­rül­dü. TEB Ge­nel Sek­re­te­ri Ha­run Kı­zı­lay, Tür­ki­ye­’de ilaç fi­yat­la­rı­nın art­ma­sı ve­ya azal­ma­sın­da ka­rar ve­ri­ci mer­ci­nin Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Kı­zı­lay, “Biz ilaç fi­yat­la­rın­da Yu­na­nis­tan ve Por­te­ki­z’­i re­fe­rans alı­yo­ruz. Bu iki ül­ke­de ilaç fi­yat­la­rı ar­tar­sa ya da aza­lır­sa biz­de de ay­nı­sı olur. Onlar da tıp­kı Tür­ki­ye gi­bi eko­no­mik an­lam­da so­run­lu. Söz ko­nu­su fi­yat ar­tı­şı da dı­şa­rı­da­ki fi­yat­lar­la bağ­lan­tı­lı bir uy­gu­la­ma­” de­di.

'İLAÇ SİSTEMİ ÇOK SORUNLU BİR NOKTADA'
Bir­kaç ila­cın fi­ya­tı­nın düş­tü­ğü­nü de ha­tır­la­tan Kı­zı­lay, “İ­laç fi­yat­la­rı hem re­fe­rans ül­ke­le­ri­ne bağ­lı ola­rak dü­şü­yor hem de ye­ni eş­de­ğer ilaç­la­rın çık­ma­sı­na bağ­lı ola­rak. Tür­ki­ye­’de ilaç fi­yat sis­te­mi çok so­run­lu bir nok­ta­ya gel­di. Cid­di an­lam­da teh­li­ke çan­la­rı ça­lı­yor, di­ye­bi­li­riz. Tür­ki­ye­’de 1 bu­çuk 2 li­ra­ya ilaç sa­tı­yo­ruz. İlaç fi­yat­la­rı çok faz­la dü­şün­ce ar­tık üre­ti­ci bu ilaç­la­rı üre­te­mez ha­le gel­di. Do­la­yı­sıy­la ço­ğu ilaç­lar pi­ya­sa­dan çe­kil­mek zo­run­da ka­la­cak. Ben­ze­ri so­run geç­ti­ği­miz ay­lar­da pe­ni­si­lin­ler­le il­gi­li ya­şan­dı. Özel­lik­le pi­ya­sa­da 10 li­ra­nın al­tın­da­ki ilaç­lar­la il­gi­li bu so­run ya­kın ge­le­cek­te cid­di an­lam­da ba­şı­mı­zı ağ­rı­ta­cak" diye konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız