Stres ağrı eşiğini düşürüyor

Stres ve gerilimin kendisi vücutta ağrıya genellikle yol açmıyor ama kişinin ağrı eşiğini düşürerek kişiyi ağrıya duyarlı hale getiriyor.

Haberler 04.06.2009 - 13:08

Günümüzde ofis çalışanlarının en büyük sorunlarından birisini boyun ağrıları oluşturuyor. Stres ve gerilim boyun ağrılarına yol açmıyor ancak kişinin ağrı eşiğini düşürdüğü için en küçük sorunun bile ağrı olarak algılanmasına neden oluyor.

Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ, boyun ağrılarının nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili bilgi verdi.

Stres ve gerilimin kendisi vücutta ağrıya genellikle yol açmıyor ama kişinin ağrı eşiğini düşürerek kişiyi ağrıya duyarlı hale getiriyor. Dolayısıyla stres altında çalışan ya da yaşayan kişiler ufacık sorunları bile ağrı olarak algılayabiliyor. Bunun yanı sıra halk arasında kulunç ya da kas romatizması olarak da bilinen “miyofascial ağrı sendromu” ve kronik kas ağrılarıyla kendini gösteren “fibromiyalji” gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.

Doç. Dr. Tolga Aydoğ boyun ağrısının beş nedenini şöyle sıralıyor:

Boyun ağrılarından kurtulmak mümkün

Egzersiz ve yüzmenin boyun ağrısına karşı çok yararlı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tolga Aydoğ, diğer yapılabileceklerle ilgili şunları söyledi:

“Boyun ağrısını gidermek için günlük egzersizler çok yararlıdır. Ancak egzersiz planı yapmadan önce, ilk olarak ağrıya yol açan nedenin çok net bir şekilde ortaya konması gerekir. Eğer egzersiz yapmaya engel yoksa boyun, sırt ve omuz çevresi kaslarını kuvvetlendirmek ve germek biz fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlarının önerdiği temel egzersizlerdir. Herkese standart egzersiz formu vermek yerine, kişiye özel egzersiz planı yapmak doğru olur. Bu konuda fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı ve fizyoterapistlerden destek alınmalıdır.

Boyun ağrılarından korunmak ve akut dönemini atlattıktan sonra bir daha boyun ağrısı çekmemek için hekimler sıklıkla yüzme önerirler. Buna karşın, yapılan çalışmalar kişilerin keyif alarak yaptığı her türlü egzersizin boyun ağrısı da dahil tüm ağrıların oluşmasını önlemede ve kontrolünde etkili olduğunu göstermektedir. Kafa dışarıda serbest stil yüzmenin boyun ağrılarını azaltmak yerine artırabildiği bilinmektedir. O yüzden iyi yüzme bilmeyen bir kişi serbest stil yüzmek yerine sırt üstü yüzmeyi tercih etmelidir.”

Ofiste çalışırken pratik öneriler

Uyurken dikkat edilmesi gerekenler

Ne zaman, hangi hekime başvurmalı?

Eğer boyun ağrıları çeken kişide,

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız