'Sanatla hayatımıza ilham verenler'

Hayatı yaşanır kılan o kadar güzel şeyler oluyor ki her zaman.Yeni filmler, şarkılar, romanlar...İlk günden bugüne hepimize yeni bir yol açan film festivalleri, konserler, etkinlikler...Hayatımızı güzelleştiren güzen insanları onurlandıran ödül törenleri...Bize sanatla ilham verenler...Geçen haftadan aklımda kalanlara, kalbimde yer edenlere beraber bakalım...

Haberler 22.02.2018 - 17:24

GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN ÖDÜL TÖRENİ

Önce GQ Men of the Year ödül töreninin hissettirdikleriyle başlayalım.
Ödül alanlarla birlikte öyle bir gece oldu ki; 2017'yi 2018'e bağlayan bir köprü gibiydi.

Geçtiğimiz yılın başarılı işleriyle gecede ödül alanlar, ne hoş bir tesadüf ki törenin ardından yeni projeleriyle gündeme geldi...
En iyi çıkış yapan müzisyen seçen Jabbar, ertesi gün Deeperise ile yeni şarkısını yayınladı.
Yılın yükselen oyuncusu seçilen Burak Deniz, birkaç gün sonra sarsıcı ilk filmi "Arada" ile !f Film Festivali'ndeydi.
Yılın kadını Gülse Birsel, üç gün sonra yeni dizisiyle Star'daydı.
Ferzan Özpetek yeni filmiyle, Mahmut Orhan yeni projesiyle çok yakında bizlerle olacağının müjdesini de bu gecede verdi.
TÜRKÇE MÜZİKTE GELECEĞİN MİMARLARI

Elbette hayatını müziğe adamış biri olarak, gecede ödül kazandıklarına en mutlu olduklarım "Yılın DJ'i" seçilen Mahmut Orhan ile "En iyi çıkış yapan müzisyen" seçilen Jabbar oldu.
Jabbar'ın başarısında da "Raf" şarkısını birlikte hayata geçirdikleri DJ/ Prodüktör Deeperise'ın büyük payı var.
Dolayısıyla onu da kazanmış sayıyorum.
Keza bu üçlü bana; yıl boyu yazdığım gibi Türkçe müzikte yeni bir dönemin başladığını; hatta başlamakla kalmayıp bu yolda birçok genç DJ'in yolu yarıladığını bir kez daha kanıtlıyor.
Türkiye'de DJ'lerin yükselişi 2018'de de devam edecek.
Onlar Selda Bağcan, Sezen Aksu ve Tarkan'dan aldıkları bayraklarla bizi dünya sahnelerine taşımaya devam edecek
Mahmut Orhan da Deeperise da yaptıkları müziğe bizim toprakların seslerini, enstrumanlarını ve ezgilerini ustalıkla enjekte eden, yüzü dünyaya dönük özel müzisyenler.
Harika bir sentez yakalamayı başardılar.
Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tanınıyor, performanslar yapıyorlar.
Herkes onları konuşuyor.
Ne güzel tesadüftür ki, ödül töreninden bir gün sonra Deeperise & Jabbar'dan yeni şarkı geldi.
ÖDÜL TÖRENİNDEN BİR GÜN SONRA YENİ ŞARKI "GEÇMİŞ DEĞİŞMEZ"

Deeperise'ın ince ince tasarladığı dark deep house atmosferiyle, "Raf"tan daha ıssız kıyılarda gezinen, Jabbar'ın etkileyici sözleri ve yorumuyla yıldızlaşan "Geçmiş Değişmez / One by One" yine çok sevilecek, bu yıl yine her yerde dinlenecek.  Şarkıdaki "Kalp yanılabilir de / Kırılabilir de / Delice sev vazgeçme" sözleri de aşıklara umut kamçısı olacak.
DEEPERISE VE JABBAR'IN İZİNDEN GİDEN İKİLİ

"Geçmiş Değişmez"le birlikte aynı gün onların izinden giden bir şarkı daha düştü gündemimize. Yıllardır Sortie dahil birçok eğlence mekanının müzik direktörlüğünü yürüten Tarık Sarul, 1995 doğumlu Berklee'de müzik okuyan Cem Pilevneli'yle "Kendimi Gecelere Veremem / Empty Now"u yayınladı. İkilinin enerjisi, Cem'in etkileyici vokali müzikte yeni bir serüveni müjdeliyor.

Yakında Mahmut Orhan'dan da sürpriz projeler geliyor. Ajda Pekkan'la buluştukları "Kış Güneşi" şarkısı yakında yayınlanacak.
YILIN YÜKSELEN OYUNCUSU BURAK DENİZ'DEN BEYAZPERDEYİ ATEŞE VEREN "ARADA"

Bugünlerde "Bizim Aile" dizisiyle çok konuşulan Burak Deniz, GQ gecesinde "Yılın Yükselen Oyuncusu" ödülünü kucakladıktan birkaç gün sonra ilk sinema filmiyle !f Film Festivali'ndeydi.

Türk punk ve elektronik müziğin en önemli adamlarından, Rashit'le punk, Armageddon Turk ile elektronik müziğin Türkçe kitabını yazan Orkun Tunç'un gerçek hikayesinden yola çıkan filmde Burak Deniz, Ozan karakteriyle Orkun'un müziğe başladığı yılları beyazperdeye taşıyor. Orkun'un kardeşi Mu Tunç'un yazıp yönetmenliğini üstlendiği film, Türk Sineması'nda yeni bir dönemi müjdeliyor. Burak Deniz ve Büşra Develi'nin yıldızlaştığı film, çekim tekniklerinden sarsıcı, tekinsiz kurgusuna, şiirsel diyaloglarından özündeki felsefeye tepeden tırnağa heyecanlandığım bir film oldu. Kendi hayatında nefret etttiği, onu yaralayan her şeyin aslında en büyük hediyesi olduğunu anlayan Mu Tunç, yaralarını bu filmi yaparak iyileştirdiğini söylüyor. Gitmekle kalmak arasında kalan, hayat yapbozunda kendi parçasını bulmakta zorlanan, yola çıkmadan pes edip umutsuzluğa kapılan herkese de şiddetle "size iyi gelen şey neyse onu yapın, yazın, çizin, şarkı söyleyin, içinde bulunduğunuz iklim ne kadar zor olsa da siz çok isterseniz her şey için bir yol bulunabilir" mesajı veriyor. 13 Nisan'da vizyona girecek filmle ilgili daha çok şey yazacağım. Eğer şansınız varsa filmi 24 Şubat Cumartesi 11.00'de !f kapsamında Kanyon'da izleyebilirsiniz. Yer kalmadıysa üzülmeyin, ben vizyon tarihini hatırlatacağım..
NEFES ALDIRAN BİZİM GÜZEL FESTİVALİMİZ: !F

!F demişken, 17 yıldır hayatımıza nefes aldırdığı için bu şahane festivale teşekkür etmem gerekiyor.
İstanbul'a geldiğim ilk yıl başlayan festival, "Arada"nın yönetmeni Mu Tunç'un da söylediği gibi bizi yetiştirdi, bugünlere getirdi. 
İnternetin bu kadar yaygın olmadığı, filmlere çeşitli kaynaklardan bu denli hızlı ulaşamadığımız o yıllarda bu festival elimizden tuttu.
Bizi anladı, farklılıklarımızla kucakladı, yürümek istediğimiz yolda yanımızda oldu.
Kendi zenginliklerinin henüz farkında olmayan birçok genç insanın kendiyle tanışmasını, içindeki gücü fark etmesini sağladı. Hepimize bilindik dikenli yolların dışında yeni bir yol daha olduğunu gösterdi.
Festival direktörleri Serra Ciliv ve Pelin Turgut'tan medya- basın ilişkilerinde Uğur Yüksel'e festivale emeği geçen, her şeye rağmen bu festivali yaşatan herkese nasıl teşekkür etsek az.
Eminim bu festival bize olduğu kadar geleceğin güzel çocuklarına da yıllar boyunca hep umut olacak.
!F'TE ŞİİR GİBİ BİR AŞK MASALI "YILDIZLAR ASLA ÖLMEZ"

25 Şubat'a kadar devam edecek festivalde bu yıl yine çok çarpıcı filmler var.
Ben "Arada"nın etkisinden kurtulamamışken, hemen peşine izlediğim "Yıldızlar Asla Ölmez"le kendimi bir başka hüzün denizinde buluverdim.
70'li yıllarda 26 yaşındaki genç oyuncu Turner ile 55 yaşındaki Oscar ödüllü Gloria Grahame'ın şiir gibi aşkını incelikle anlatan filmle duygudan duyguya savruluyorsunuz.
Hem hayatının hem de kariyerinin sonbaharına gelmiş bir kadının, tutkulu bir aşkla nasıl ayağa kalktığını, mevsimin bir anda nasıl da yaza döndüğünü dönemin etkileyici şarkıları eşliğinde izlemek çok etkileyici. T
ürkiye'de 20 Nisan'da vizyona girecek filmde Annette Benning ve Jamie Bell'in oyunculuklarına da şapka çıkarıyorum.
FESTİVALDE ÖNE ÇIKAN DİĞER YAPIMLAR

Herkesin !F'i kendine.
"Galalar"dan "Keş!f"e, "Aşk Başka Bi' Dünya"dan "Gökkuşağı"na, "Kült"ten "Yeni"ye birçok bölümde herkese, her zevke göre filmler var.
Oscar adayı "Lady Bird"den "Phantom Thread"e; James Franco'nun başarısız bir aktörü canlandırdığı "The Disaster Artist"ten 20.yüzyılın en önemli gey ikonlarından "Tom of Finland"ın filmine sinemaseverleri renkli bir yolculuk bekliyor.
Ben size !F Music bölümünden söz edeyim.
Uzun zamandır sinema kadar müziğe de destek veren festivalin bu bölümünde müziğin başrolde olduğu filmler var. 
David Bowie'nin son 5 yılını anlatan "David Bowie: The Last Five Years"
Müzik tarihinin en ezber bozan figürlerinden Betty Davis'i tüm alter egolarıyla yeniden keşfedeceğimiz "Betty Davis Nerede?" tavsiye edilir.
HEPİMİZE İLHAM VEREN ADAM: MERT FIRAT

Yazının başından beri söz ettiğimiz her şey, hayatı sanatın içinden geçiren herkes bir yandan hayatımızı daha anlamlı kılarken, bir yandan da zorlu yolculuğumuzda bize ilham veriyor...
O yüzden GQ gecesinde "Yılın İlham Veren Adamı" seçilen Mert Fırat'a da bir teşekkür etmem gerekiyor.
Bu ödül, bu yıl ondan daha doğru bir adrese gidemezdi herhalde.
Çünkü Mert Fırat, sadece popüler dizilerde oynayıp akarken sadece küpünü doldurmaya çalışan oyunculardan olmadı hiçbir zaman. 
Hayatın her alanına yetişmeye çalışan, yaşadığı toplumu ve o toplumun ihtiyaçlarını önemseyen, elinden geldiğince herkese yardım etmeye çalışan, hepimize örnek olması gereken "iyi" ve "vicdan"lı bir adam oldu.
MESLEĞİNE YATIRIM YAPIYOR, SOSYAL PROJELERİYLE İNSANLARA YARDIM EDİYOR

Bilenler iyi biliyor ama bilmeyenlere hatırlatalım. Mert Fırat, uzun zamandır "İhtiyaç Haritası" adlı çok önemli bir proje yürütüyor.
Türkiye'nin dört bir yanında yardım etmek isteyenlerle yardıma ihtiyacı olan insanları buluşturuyor. 
Bu yıl Birleşmiş Milletler'in İyi Niyet Elçisi de seçilen Fırat, öte yandan asıl mesleği oyunculuktan kazandığını da yine oyunculuğa yatıran bir isim.
Arkadaşlarıyla birlikte İstanbul'da Moda Sahnesi ile DasDas; Bursa'da Sanat Mahal gibi çok önemli sanat merkezlerini sanatçılara ve topluma kazandırdı.
Bir yandan Türkiye'nin en popüler dizilerinden birinde başrolde oynarken bir yandan da haftanın 3 günü bu sahnelerde önemli oyunlarda başrolde oynuyor.
Bunların hepsine nasıl yetişiyor bilemiyorum ama onu her gördüğümde kendimi biraz suçlu hissediyor, hayata daha fazla nasıl değer katabilirim, insanlara nasıl daha faydalı olabilirim diye düşünmeden edemiyorum.
Özetle bu ödül sonuna kadar hakkıdır, bütün kalbimle tebrik ediyorum.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız