Bazı maymunlar HIV'e dirençli

Bazı maymunlarda belirli proteinlerin HIV'e karşı direnç sağladığı belirlendi.

Haberler 22.04.2011 - 18:00

Cenevre ve Zürih üniversitelerinden bilimadamlarının yaptığı araştırma bazı maymunlardaki bir proteinin HIV'e direnç gösterdiğini ortaya koydu. "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada TRIM5 adlı proteinin, hücreye girdikten sonra virüsün çoğalmasını engelleyerek, al yanaklı makakların AIDS'e yakalanmamasını sağladığı belirtildi.

TRIM5'in HIV bulaştığında hemen bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini belirten bilimadamları, proteinin HIV'in zarf yapısını tanıyarak onu çevrelediğini, böylece antiviral tepkiyi sağlayan sinyal moleküllerinin üretildiğini vurguladı.

Araştırmacılar bu tepkinin al yanaklı makaklara özgü olduğuna, insanda meydana gelmediğine dikkati çekti.

İnsanda da bulunan bu protein yaklaşık 6 yıldır biliniyordu ancak nasıl harekete geçtiği belirsizdi. Bilimadamları araştırmanın insanda HIV'in tedavisine ışık tutmasını umuyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız