‘Çalınan eserler yüksek fiyata alıcı bulmaz’

Türk resminin ünlü isimlerinden Hoca Ali Rıza’ya ait çalınan karakalem eserler, uzmanlara göre tabloları gibi 100 binlerce liraya alıcı bulmaz.

Haberler 09.03.2010 - 17:57

Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nden ünlü Türk ressamı Hoca Ali Rıza’ya ait 13 karakalem eser çalındı.

Daha önceki çeşitli müzayedelerde ressamın yağlı boya ve sulu boya tabloları 400-500 bin liraya alıcı bulmuştu. Ancak uzmanlar karakalem çalışmaların bu rakamlara yaklaşamayacağı görüşündeler.

Ressamın daha önce alıcı bulan ünlü eserlerinden bazıları şunlar;


ŞERİFOĞLU: EN BÜYÜK İKİ İSİMDEN BİRİYDİ
Hoca Ali Rıza’yı en iyi tanıyan isimlerden bir olan Ömer Faruk Şerifoğlu, Hoca Ali Rıza’nın Türk resim sanatı için önemini ve çalınan eserleri ntvmsnbc’ye değerlendirdi:

“Hoca Ali Rıza’yı, resmi Türkiye’ye sevdiren kişi olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda, Osman Hamdi Bey ile birlikte en büyük iki Türk ressamından biridir. Osman Hamdi Bey daha çok akademik çalışmaları ile tanınırken, Hoca Ali Rıza geleneksel tarzdaki resşmleriyle, özellikle de İstanbul peyzajları ile ünlü.

Hoca Ali Rıza'nın 'Boğaz' adlı tablosu.
Hoca Ali Rıza’yı önemli kılan özelliklerinden biri de yetiştirdiği öğrenciler. Kendisi askeriyede hocalık yapmuıştı. Zaten ‘Hoca’ sıfatını da buradan alıyor. Eserleri ve yetiştirdiği öğrencilerle Türk resminin en canlı damarlarından biri olduğunu söyleyebilirim.

'3-5 BİN LİRA EDER'
Hoca Ali Rıza’nın yağlı boya ve suluboya çalışmaları daha önce büyük miktarlara alıcı bulmuştu. Ancak Resim ve Heykel Müzesi’nden çalınan karakalem eserlerin yüksek fiyata alıcı bulacağını düşünmüyorum. Elbette eserlere fiyat biçilmesi için, incelenmesi gerekiyor. resmin boyutları, kondüsyonu ve nerenin resmedildiği gibi konular fiyatı etkiler. Ancak ben bu karakalem çalışmaların 3-5 bin liraya alıcı bulacağını düşünüyorum."

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız