Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında çözüm çağrısı

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına bu yıl katılım, daha önceki yıllara göre düşük oldu. Kalabalığa seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm masasına dönmeye hazır olduklarını söyledi.

Haberler Anadolu Ajansı, DHA 21.03.2016 - 12:22 Son Güncelleme : 21.03.2016 - 18:02

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları bu yıl da merkez Bağlar ilçesinde bulunan Nevruz Parkı'nda gerçekleştirildi.

Bu yılki etkinliğe katılımın daha önceki yılların aksine daha düşük olduğu görüldü. Kentte esnaf da işyerlerini açtığı gözlendi.

Genel olarak olaysız geçen kutlamalarda yüzleri kapalı bir grup, PKK ve YPG flamalarıyla gösteri yaptı.

Aralarında Demokratik Toplum Kongresi'nin de (DTK) bulunduğu Nevruz Tertip Komitesince düzenlenen kutlamaa katılmak için alana gelen vatandaşlar polis noktasında üst aramasından geçirildi.
Platform önündeki nevruz ateşini ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak zafer işareti yaparak Eş Başkan Fırat Anlı ile birlikte yaktı.

DEMİRTAŞ: KALICI BARIŞ, ADİL MÜZAKERE

Selahattin Demirtaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, halkın nevruzunu kutladı. 

Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Son 3 yılın nevruzu bize şunu gösterdi ki; barış dediğimiz şey bir hayalden ibaret değil, barış dediğimiz şey ulaşılmaz bir rüya değil. Bizler el ele verirsek, zulme karşı adaletin yanında olursak, eşitlik ilkeleri etrafında birleşirsek barışın ne kadar mümkün olduğunu gördük. Israrla, kararlılıkla, inatla öngördüğünüz o barış yoluna, Dolmabahçe mutabakatında dile getirdiğiniz çözüm yoluna bağlıyız.

Savaş, çatışma ve ölüm, alışılması gereken normal bir durum değildir. Asıl olan normal olan doğal olan bütün barışçıl yollarda ve yöntemlerde ısrar etmektir. Zaten müzakere dediğimiz şey, çatışma çözümlerini masaya koyarak ortak bir akılla, ortak bir yolda yürümektir. Yenmek ve yenilmek üzerine öfke, kin ve düşmanlık üzerine müzakere masaları kurulamaz. Bugün yaşadığımız bütün acılar, bir kez daha bize şunu teyit etmiştir ki; eğer savaşta, şiddette, ezerek, diz çöktürme üzerine bir sonuç elde ettirmek isterlerse bu sadece ülkemize kaos getirir. Binlerce yıl yaşadığımız ana vatanımızda öz yurdumuzda kaderimizi ellerine almak isteyen çok sayıda güç var. Bizler bunun farkında olarak mücadele ediyoruz. Ama Ankara'da ülkeyi yönetenler, tehditleri sayarken bu halkı da bu halkın iradesini de tehdit olarak tanımladıkları sürece birlik olmak imkansızdır. Halklarımızın ortak geleceğini birlikte güvence altına almak istiyor, birlikte hareket etmek istiyorsak o zaman demokratik ilkelerde buluşmaya çağırmalıyız herkesi.

Elbette bugün patlayan bombalar, bugün kan çanağına dönmüş bölgenin gerçeği içerisinde barışı konuşmak kolay bir iş değil. Barışı istemek, kolay bir iş değil. İnanın ki değerli kardeşlerim böylesi dönemlerde ilkeli, ahlaklı, vicdanlı bir barış tutumu içerisinde olmak doğru olandır.

Tarihi gerçekler ışığında yeni sayfaları açmak yakın zamanda yürüttüğümüz diyalog, görüşme ve çözüm sürecinden dersler de çıkararak karşılıklı eksiklikleri, yetmezlikleri yada yanlışları cesaretle masaya yatırarak yeni bir sayfa açmamız lazım. Eğer siyaset bunu başaramazsa, sadece hamasetle sadece birbirini suçlayarak sadece yeni düşmanlar yaratmak üzerine kendini kurgularsa burada siyaset değil, siyasetsizlik vardır artık. Biz bunun için görev aldık ve seçildik.

‘Türk ve Kürt anneler ağlamasın’ deniliyorsa bunun gereği yapılmalı. Son 3 Amed nevruzunda halklarımızı sıcacık kavrayan ve kucaklayan o duyguyu unutmadan, onun güzelliğine bağlı kalarak, kalıcı barış, adil bir müzakerenin şartlarını hep birlikte oluşturalım. İnanın bu yöntemler devam ederse bugünlerde söylediğimiz sözler çok kıymetlidir. Tarihsel sözlermiş denilecek. Güzel sözler söyledik, güzel konuştuk ama başaramadık dersek halkımıza karşı borçlu kalırız. Asıl olan güzel konuşmak değil, güzel şeyler yapmaktır. Amed nevruzunun mesajını Ankara ve tüm dünya iyi okusun. Diyarbakır'dan yükselen bu çığlığın iyi duyulması gerekiyor. Gelin doğruda, hakikatte buluşalım. Gelin haklarımızın özlediği o barışı bir an önce onlara armağan edelim."

ÖNDER'DEN HÜKÜMETE ÇAĞRI

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, konuşmasında hükümete çözüm çağrısında bulunarak özetle şöyle dedi:

“Hem ülkemizi hem bölgemizi bir yeryüzü cenneti haline getireceğimiz yöntem nettir, açıktır, onun da yolu demokratik siyaset ve müzakerelerdir.

Bütün arkadaşlarımız ve kurumlarımızla Sayın Başbakan’a son derece önemli bir çağrı yapıyoruz. Bütün annelere buradan taahhüt ediyorum. Bu ülkede bu ciddiyetle yaklaşırlarsa çatışmasızlığın yakalanması bir haftalık iştir. Böyle olmazsa beni Diyarbakır meydanında dara çekin, ah çeken alçaktır.

Sayın Öcalan ne dediyse tersini anladılar ya da düzünü anlayıp tersini yaptılar. Sayın Öcalan Davutoğlu'na acı acı gülerek şöyle derdi. Kürt evine giremiyor Türk evinden çıkamıyor; al sana kamu düzeni. İşte sizin kamu düzeni, ülkeyi getirdiğiniz nokta burası. Oysa barışın hemen eşiğindeydik. Elimizi uzatsak tutacak kadar yakındık. Bugünde uzak değiliz bu kan bu ölüm bizleri yıldıramaz. Hapishane ile sürgünle korkutamazlar. Korkak arıyorsanız aynaya bakın. Bir fezleke geldiğinde yere göğe sığdıramadığınız mahkemelere biz güvenmiyoruz dediniz. Sizin güvenmediğiniz mahkemelere biz güveneceğiz öyle mi, çok beklersiniz."
DENİZ NAKİ DE KUTLAMALARA KATILDI

Öte yandan, Amedsporlu Deniz Naki de nevruz kutlamasına katıldı.

Deniz Naki alanda büyük ilgi görürken, birçok kişi kendisiyle fotoğraf çektirdi.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Bu arada, Nevruz kutlamalarının sonlarına doğru alanda gerginlik yaşandı.

Polis, alandan ayrılan bir grubu taşıdıkları bayrak ve flamalar nedeniyle gözaltına almak istedi.

Buna engel olmak isteyen gruba biber gazıyla müdahale edildi. Olaylarla ilgili bazı kişiler gözaltına alındı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kentte ve Nevruz Parkı'nda geniş güvenlik önlemleri aldı.

Edirne, Manisa, İzmir, Antalya, Kırıkkale gibi illerden takviye gelenlerin de aralarında olduğu 5 binden fazla polis kentte görevlendirilirken, kritik noktalara da zırhlı araçlarla polis ekipleri konuşlandırıldı.

Nevruz Tertip Komitesi de yaklaşık 5 bin kişiyi güvenlik görevlisi olarak görevlendirdi.

Polis ekipleri, alana girenleri kurulan 5 ayrı arama noktasından tek tek arayarak girmelerine izin verdi.

Bu arada başlarında Abdullah Öcalan fotoğraflarının bulunduğu şapka takanların alana alınmadığı görüldü.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı da kentin değişik noktalarından otobüslerle vatandaşları alana taşıdı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız