Hayatı yeniden kurgulayanlar

Hayatı yeniden kurgulamak mümkün mü? Dünyayı ve doğayı yokeden tüm sistemlerin yerine yenilerini koymak olası mı? Tüm bu sorulara "evet" cevabını verenler "Permakültür Eğitimi"nde biraraya geliyorlar...

Haberler 26.03.2010 - 11:34

İzmir'de 12-19 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Permakültür Eğitimi'ne dünyaca ünlü permakültür tasarımcısı Max Lindegger de katılacak...

Önce "Permakültür nedir?" sorusunun cevabı ile başlayalım...

Permakültür doğal sistemleri örnek alan bir tasarım bilimidir. Bill Mollison, David Holmgren ve çalışma arkadaşları tarafından 1970’li yıllarda geliştirilmiştir. Temelleri doğayı gözleme dayanır ve yaşam alanlarını doğal ekosistemler gibi tutarlı, dengeli ve dirençli olacak şekilde tasarlamamıza yardımcı olur. İnsanları, hayvanları ve doğayı aynı anda destekleyerek sağlıklı ve bereketli yerleşkeler yaratılmasını sağlar. Permakültür, doğaya aykırı olmak yerine onunla birlikte çalışma, düşüncesizce hareket etmek yerine uzun süreli, özenli gözlem yapma, tek bir ürünün peşinde koşmaktansa sistemlerin tüm işlevlerini görme ve kendi evrimine izin verme felsefesidir. İçinde yaşadığımız sistemlerle ilişkilerimizi yeniden tanımlayabilir miyiz? İhtiyaçlarımızı yaşadığımız yerlerdeki kaynaklardan karşılayabilir miyiz? Suyumuza nasıl sahip çıkar, çoğaltır, temizleriz? Atıklarımızı nasıl kaynağa dönüştürürüz? Nasıl sürdürülebilir ve doğayla uyumlu tarım yapabiliriz? Yaşamlarımızı nasıl çoğaltıp zenginleştirebiliriz?

Permakültür Eğitimi ile bu sorulara ve daha fazlasına cevaplar aranacak.


Eğitmen, Max Lindegger dünyaca tanınan bir tasarımcı. Sürdürülebilir sistemler konusunda aranan ve saygı duyulanbir eğitmen. Sürdürülebilir yaşamanın zorluğuna karşın uygulanabilir,
işler çözümler tasarlama ve uygulama konusunda 30 yıllık deneyimi var.Birleşmiş Milletler
onaylı Ekoköy Tasarım Eğitimi (Ecovillage Design Education-EDE) müfredatının
geliştirilmesinde yer aldı ve halen bu konuda  eğitmenlik yapıyor.

Max Lindegger’in tasarım felsefesinin esas ilkesi:

Sürdürülebilir sistemler teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanmakla beraber her şeyden önce bulundukları çevreye uymalıdırlar. Bu sebeple, yerel kültüre ve alışkanlıklara, yerel kaynakları kullanmaya, yerel halka ve bölgeye fayda sağlamaya büyük önem verir. Yaptığı tasarımlar,içinde bulunduğu çevreye çok duyarlıdır. Bu da uzun vadede projelere başarı sağlar.Max’ın tasarladığı ve kurulmasında liderlik ettiği Avustralya’daki Kristal Sular Ekoköyü,Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi (UN Habitat Best Practice) tarafından En İyi Uygulama Örneği olarak gösterilmiştir.

Eğitime, sürdürülebilir yaşam konusunda çalışanlar, ekoköy ve topluluk girişimcileri, çevre mühendisleri, ziraat mühendisleri, çiftçiler, şehir ve bölge planlamacıları, tasarımcılar, öğrenciler, eğitmenler, yerel yöneticler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, dünya için ne yapabileceğini merak eden ve konuya ilgi duyan herkes davetli.


Çalıştay Mekânı: Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü, Marmariç ve CanSU Organik Süt Hayvancılığı Çiftliği

Marmariç Permakültür’ün hedefi, İzmir’in Bayındır ilçesinin Dernekli köyüne bağlı 20 sene önce terk edilmiş Mersinli Mevkiinde, Permakültür esaslarına dayanan, örnek sürdürülebilir bir yerleşim kurmak ve bu süreçte kazanılan deneyimleri paylaşmaktır. Bu çabayı bir tüzel kişilikle desteklemek, kişiler, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla gerekli irtibatı kurmak ve işbirliği sağlamak üzere, 2005 yılında Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği kurulmuştur. Marmariç bugünlerde Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’ne de ev sahipliği yapmaktadır, ve 2009 yılından beri, permakültür uygulamalarını sürdürmektedir. Katılımcılar, bu eğitimde Marmariç yerleşkesinde yapılan permakültür uygulamalarını yerinde görme ve deneyimleme imkânına da sahip olacaktır.


Başvurular için: surdurulebilir@gmail.com adresine e-posta atarak başvuru formu alabilir, ve başvurunuzu en geç 21 Mayıs 2010 tarihine kadar aynı adrese e-posta yoluyla yapılabilirsiniz. Katılım 40 kişiyle sınırlıdır. Çalıştayın sonunda katılımcılara, katılım belgesi verilecektir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız