Japonya'da nükleer tehdide Türk filtresi

Japonya'da 2011 Mart ayındaki tsunami ve nükleer faciada Türk elçiliğinin, TÜBİTAK'ın "radyasyonu yok eden" filtresi sayesinde zehir solumadığı ortaya çıktı.

Haberler 28.04.2012 - 09:52

TÜBİTAK mühendisleri, sızıntı başladığında tüm firmaların kapısına kilit vurduğu bir dönemde, 48 saat içinde gerekli filtreleri Japonya'daki Türk Büyükelçiliği'ne ulaştırdı.

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Elif Tahtasakal Kaya, ''Gemi için KBRN Koruyucu Filtrelerin Geliştirilmesi'' projesini 2004'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın desteğiyle tamamladıklarını söyledi.

Fukuşima faciası sonrasında Dışişleri Bakanlığı, Türk büyükelçiliği'nde 25 metrekarelik bir sığınakta nükleer sızıntıya karşı filtre uygulanması için TÜBİTAK'a ulaştı. TÜBİTAK 24 saat içinde yeni bir filtre dizaynını, yerli bir firmayla geliştirdikten sonra 48 saat içinde Japonya'ya gönderdi.

TOPLU ORTAMLAR İÇİN FİLTRE
Fukuşima'daki kazanın, beklenmeyen tehlikelere karşı Japonya'nın bile hazırlıksız olduğunu ortaya çıkardığına dikkati çeken TÜBİTAK uzmanlarından Dr. Elif Tahtasakal Kaya, Türkiye'de de toplu sığınaklar ve her türlü ortamda kullanılabilir filtrelerin geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Farklı özelliklerde iki tip özel nitelikli aktif karbon geliştirdiklerini anlatan Kaya, bunlardan birinin kimyasal, biyolojik ve radyasyona karşı koruyucu elbiselerde astar filtre katmanı olarak kullanılabildiğini, diğerinin ise solunum ihtiyacı gereksiniminden dolayı daha büyük granül haldeki aktif karbon malzemenin ise kimyasal, biyolojik ve radyolojik koruma amaçlı filtrelerde kullanılarak, filtrelerin havalandırma sistemine entegre edildiğini belirtti.

SANAYİDE KULLANILABİLİR
Kaya, termik santralin içindeki azot oksitlerin çevreye verdiği zararın korkunç boyutta olduğunu ve termik santraller için farklı yapıdaki karbonları ve arıtma sistemini kurma bilgilerine sahip olduklarını dile getirdi.

Herhangi bir kimya sanayisinde meydana gelebilecek yangın, sabotaj, sel, deprem gibi olaylar karşısında ülkenin hazırlıklı olması için arıtma ve filtreleme konularının önemine işaret eden Kaya, altın madeninin işletmesinde fazla miktarda açığa çıkan siyanürün arıtılmasının gerekliliğinden söz etti.

Belirtilen ortamlarda çalışan işçilerin korunması gerektiğini vurgulayan Kaya, ''Bu filtrelerin kullanılması halinde herhangi bir zehirlenme olmayacaktır'' ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız