Kuşları tek tek saydılar

KuzeyDoğa ekibi gönüllüleriyle beraber bu sene toplam 7 farklı sulak alanda  kuşları saydı...

Haberler 26.03.2012 - 13:30

KuzeyDoğa Derneği’nin her yıl Kars, Ardahan ve Iğdır illerinin sulak alanlarında yaptıkları kış ortası sukuşu sayım sonuçları belli oldu. Kış ortası sukuşu sayımları (KOSKS) her yılın Ocak ve
Şubat aylarında, sukuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulakalanlarda bir araya geldikleri zamanlarda gerçekleştiriliyor. Böylelikle sayım yapılan her sulakalanda her yıl aynı noktalardan yapılan standart sayımlar, uzun dönemde kuşların nüfus dinamiklerinin analiz edilmesinde kullanılabilmekte, o yıla dair mevsimsel verilerin kuşlar üzerindeki etkileri anlaşılabilmekte. KuzeyDoğa Derneği 2008 yılından beri bu üç ildeki alanlarda düzenli sayımlar yapmakta.

KuzeyDoğa ekibi gönüllüleriyle beraber bu sene toplam 7 farklı sulak alanda sayım yaptılar. Bu
alanlar Çıldır Gölü, Aygır Gölü, Kura Nehir Boyu, Kuyucuk Gölü, Aras Nehri Boyu, Karasu- Aralık Sazlıkları ve Çalı Gölü. Bu alanlardan Kuyucuk Gölü, Aygır Gölü ve Çalı Gölü tamamen donduğundan bu alanlara sadece gidilmiş, fakat hiç sukuşu görülmemiştir. Diğer alanlarda ise 24
türden toplam 804 kuş sayılmıştır. Önceki yıların aksine Iğdır’da bulunan Karasu-Aralık sazlıklarının da yoğun geçen kış nedeniyle kısmen donduğu gözlendi. Fakat yine en çok sukuşu bu alanda sayıldı.

Görülen türler arasında en dikkat çekici kuş Büyük Karabaş Martı oldu. Büyük Karabaş Martı daha
çok ülkemizin batı kesiminde kış aylarında gözlenen bir tür. Ancak Iğdır’ın Karasu- Aralık sazlıkları
gibi kışın donmayan ufak sulak alanlarda görmek mümkün. Bu büyük karabaş martının Türiye’nin en doğusundan ilk kaydı. Her sene olduğu gibi bu sene de en çok sayılan kuş Sakarmeke (Fulica atra) oldu. İkinci en çok görülen kuş türü ise Küçük Batağan (Tachybaptus ruficollis), üçüncü ise Çamurcun (Anas crecca) Ördeği.

Sayımlar esnasında ziyaret edilen Tuzluca çöplüğünün ise halen kış aylarında kızıl ve kara akbabaların uğrak yeri olduğu ve birçok akbabanın yiyeceğin iyice azaldığı bu aylarda çöplükten beslendiği de görüldü. 2008 Ocak ayında üç farklı akbaba türünden toplam 60 birey alanda görülürken bu sene yaklaşık 15 birey kara ve kızıl akbaba sayıldı. Eski sayımların aksine kara akbaba sayısının kızıl akbabadan daha fazla olduğu da görüldü.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız