'Neandertaller sanılandan daha erken yok oldu'

Yeni araştırmalar, Neandertallerin sanılandan daha erken bir tarihte yok olduğunu öne sürdü.

Haberler 06.02.2013 - 17:02

Modern insanın ataları, bir zamanlar Dünya’yı kendisine benzeyen birçok türle paylaşıyordu. İnsana en yakın tür olarak kabul edilen Neandertallerin, atalarımızla ne kadar uzun süre etkileşime girdiği en çok merak edilen konulardan biri. Yeni araştırmalar, bu sürenin sanıldığı kadar uzun olmadığı yönünde.

Uluslararası araştırma ekibinin yürüttüğü çalışmada, İspanya’nın İberya bölgesindeki 11 ayrı kazı alanından çıkarılan 215 kemik incelendi. Avrupa’ya modern insanın atalarından önce ayak basan Neandertallerin, İspanya’nın güneyindeki İberya bölgesinde 35 bin yıl öncesine kadar hayatta kaldığına inanılıyor. Böylece, Nenadertallerin ve Homo Sapiens’in aynı bölgede binlerce yıl yaşadığı düşünülüyor.

Discovery News’in haberine göre, yapılan en son araştırmalar, iki türün aynı bölgede aslında tamamen farklı zaman dilimlerinde yaşamış olabileceğine işaret etti. Hatta, Avrupa’da yolları hiç kesişmedi. Bilim insanları, iki tür arasında cinsellik yaşandığına dair bir iz bulunmadığını, cinselliğin Avrupa’ya adım atmalarından önce yaşanmış olabileceğini ifade etti.

KOLAJEN UNSURU
Araştırmaya yer alan, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Rachel Wood, “İki tür arasında çiftleşmeye ait genetik delil, bugünkü modern insanların yüzde 1 ila 4’ünde Neandertal DNA’sının izine rastlanması. Buradan yola çıkarak, Neandertaller ile Homo Sapiens’in Avrupa’ya ayak basmadan önce, İsrail ile Suriye’nin yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde cinsel yakınlaşma kurduğunu düşünüyoruz. Bu dönem, modern insanın atalarının Afrika’dan dışarı ilk kez adım attığı zamanlara denk geliyor” dedi.

Bilim insanları, araştırmalarında incelenen antik eşya ve fosilleri birçok yöntemle analiz etti. Örnek olarak, radyokarbon tarihleme yöntemi, biyolojik kalıntıların yaşını karbon izotopları arasındaki orana göre belirliyor. Radyoaktif olan karbon-14’ün çözülmesiyle, düzenli kalan karbon 12 arasındaki oranın değişimi, kaşıntıların tarihi hakkında bilgi veriyor.

İncelenen kemiklerden bir tanesi.
Araştırmacılar ayrıca fosillerin ve eşyaların bulunduğu toprak ve kayaların katmanlarından da ipucu elde edebiliyor. Eğer bu katmanlar geride kalan yıllarda zarar görmemişse, bulundurdukları fosillerin de aynı yaşta oldukları düşünülüyor.

Neandertaller üzerinde yapılan yeni araştırmada odaklanına kalıntı ise kolajen oldu. Kemiğin radyakorbon tarihleme için en uygun kısmı olan kalojen, incelenen 215 kemikten sadece 8’inde yeterli derecede bulunuyor. Araştırmacılar, Neandertaller ile modern insan ararasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmayı sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız