Gazeteci - yazar Şiar Yalçın hayatını kaybetti

Akciğer ve böbrek rahatsızlığı nedeniyle yaşamını kaybeden Şiar Yalçın'ın cenazesi, yarın Ankara'da toprağa verilecek.  

Haberler 19.10.2010 - 15:24

Cumhuriyet Gazetesinde bir dönem briç ve bulmaca köşeleri hazırlayan, gazeteci-yazar Şiar Yalçın'ın cenazesi, yarın öğle namazının ardından Kocatepe Camisi'nde düzenlenen törenle Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek.       

Yalçın, Başkent Hastanesi'nde 5 Eylülden bu yana akciğer ve böbrek rahatsızlığı tedavisi görüyordu.        

ŞAİR YALÇIN KİMDİR?
İstanbul'da 25 Ekim 1924'de doğan Yalçın, ilkokulu İstanbul English High School'da, lise öğrenimini Robert Koleji'nde tamamladı. İstanbul Hukuk Fakültesinden 1949 yılında mezun olan Yalçın, bir süre Pınarhisar ilçesinde hakimlik yaptı. Doktora öğrenimi için Paris'e giden ve 5 yıl Fransa'da kalan Yalçın, yurda dönüşünde 8 yıl süreyle İstanbul, Finike, Koyulhisar ve Kemah'ta savcılık yaptı.        

1970 yılında, Akşam Gazetesi'nde yayımlanan yazılarından dolayı politikayla uğraştığı gerekçesiyle Yüksek Savcılar Kurulu kararıyla meslekten çıkarılan Yalçın, bir süre TRT'de çevirmen olarak çalıştı. 12 Mart döneminde tutuklanmasının ardından da bu görevine son verilen Yalçın'ın yayınlanmış 50 kadar çevirisi bulunuyor.        

İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Latince ve Farsça bilen Yalçın, satranç, briç ve bulmacaya olan ilgisiyle tanınıyordu.        

Bir dönem Cumhuriyet Gazetesi'nin pazar ekinde briç köşesi de hazırlayan Yalçın, briçle ilgili ''A'dan Z'ye Briç'',  ''Briçinizi Sınayın'', ''Süper Beşli Majör'', ''Şlem (Bütün Briççiler İçin)'' ve ''Yeni Beşli Majör'' adlı kitapları bulunuyor. Türkçeye verdiği önem ve bu konudaki yazılarıyla da dikkat çeken Yalçın, ''Doğru Türkçe'' isimli bir de kitap kaleme aldı.

TÜRK DİL KURUMU BAŞKANI AKALIN
"DERİN ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDEYİZ''
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Yalçın'ın ölümünden derin üzüntü duyduğunu bildirdi.        

Akalın, şunları söyledi:

''Basın yayın organlarımızdaki dil yanlışlarını güzel bir Türkçe ile ortaya koyduğu ve dil konusunda duyarlılığın oluşmasını sağladığı için 1997 yılında köşe yazarlığı dalında ''Türk Dil Kurumu Ödülü''nü alan ve ''Doğru Türkçe'' adlı kitabı bilim ve kültür dünyamıza kazandıran değerli gazeteci-yazar Şiar Yalçın'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.        

Şiar Yalçın'a Tanrı'dan rahmet, başta yakınlarıyla tüm dostları ve okuyucularına başsağlığı diliyoruz.''

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız