5 asırlık gelenek UNESCO listesinde

Mesir Macunu Festivali,  UNESCO tarafından korumaya alındı. Önümüzdeki yıl 473. kez yapılacak olan festival,  'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne girdi.

Haberler 06.12.2012 - 15:46

Her yıl Mart ayında Manisa'da gerçekleştirilen Mesir Macunu Festivali, 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne girdi.

Kararı; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO aldı.  
Böylece Türkiye'nin bu listedeki kayıtlı miras sayısı 10'a yükseldi.

"Meddahlık geleneği", "Mevlevi sema törenleri", "Aşıklık geleneği", "Karagöz",  "Alevi-Bektaşi ritüeli semah", "Kırkpınar yağlı güreşleri", listeye giren diğer gelenekler arasında yer alıyor.

41 ÇEŞİT BİTKİ VE BAHARAT
41 çeşit bitki ve baharattan hazırlanan mesir macunu, ilk kez Manisa'da bulunan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın da annesi Hafsa Sultan'ın hastalığı için hazırlanmıştı.  İyileşen Valide Sultan, macundan halka da dağıtılmasını istemişti.

Bu geleneğe dayanan festivalde her yıl 21 Mart haftasında Manisa'da halka mesir macunu dağıtılıyor.

Önümüzdeki yıl Mesir Macunu Festivali'nin 473. yılı kutlanacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız