'BM'den ABD'ye Ahmedinejad eleştirisi

BM Genel Kurul Başkanı Brockmann, İran'ın komşularının bu ülkeye son derece büyük saygı gösterdiklerini, Batı'da, özellikle ABD'de ise İran lideri Mahmud Ahmedinejad'ın 'şeytanlaştırıldığını' söyledi.

Haberler Anadolu Ajansı 18.03.2009 - 00:33

BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'Escoto Brockmann, İran lideri Mahmud Ahmedinejad'ın Batı'da ''şeytanlaştırıldığı'' görüşünü savundu.

Brockmann, Suriye, Finlandiya, Çin, Bahreyn, Cenevre ve İran'ı içeren 3 haftalık dış gezisinin ardından döndüğü New York'ta basın toplantısı düzenledi.

Brockmann, çeşitli ülkeleri ziyaret etmesindeki amacın haziran ayında BM'de yapılacak küresel ekonomik krizle mücadele zirvesiyle ve BM'nin reform çalışmalarıyla ilgili olarak ülkeleri bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Tahran'da Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) 10. zirve toplantısına katıldığını ve burada pek çok ülkenin liderleriyle bir araya geldiğini belirten Brockmann, bu ülkelerin 1-4 Haziran tarihleri arasında BM'de yapılacak ekonomik kriz zirvesine katılmalarının önemli olduğunu, onları toplantıya çağırdığını bildirdi.

Brockmann bu zirveye özellikle gelişmekte olan ülkelerin katılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, zirve toplantısında küresel mali krizin kalkınmaya olan etkisinin de tartışılacağını kaydetti.

"BATI'DA ŞEYTANLAŞTIRILIYOR"
Genel Kurul Başkanı Brockmann ECO toplantısında İran'ın komşularının bu ülkeye son derece büyük saygı gösterdiklerini gördüğünü, Batı'da, özellikle ABD'de ise İran lideri Mahmud Ahmedinejad'ın ''şeytanlaştırıldığını'' söyledi.

Brockmann, BM reformu konusunda ise son dönemde iyi bir ilerleme sağladıklarını, konunun esasına indiklerini belirterek, kendi düşüncesine göre özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin daha iyi temsil edilmesi konusunda bu yıl içinde somut bir ilerleme sağlanmasını beklediğini ifade etti. Brockman Konsey'de özellikle Afrika ülkelerinin yeterince temsil edilmediğini bildirdi.

Genel Kurul Başkanı Brockmann bir soru üzerine, ABD'nin Durban II Konferansı olarak bilinen 20-24 Nisan'da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenecek BM Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı toplantıya katılmama yönündeki düşüncesinden üzüntü duyduğunu, ABD'nin İsrail'in baskısı nedeniyle toplantıya katılamayacağını açıkladı.

EL BEŞİR KONUSU
Brockmann, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile ilgili verdiği kararla ilgili bir soru üzerine de, kararı ''talihsiz'' olarak niteleyerek, kararın uluslararası kamuoyunda UCM'nin kararlarının ''ırkçı'' olduğu yönündeki algılamayı güçlendirdiğini, UCM'nin hep Afrika liderleriyle ilgili tutuklama kararları verdiği görüşünü savundu.

Batı'nın dünyanın çeşitli bölgelerinde pek anlamadığı sorunlarla ilgili ''konuşmaya ve bu sorunlara karışmayı'' çok sevdiğini belirten Brockmann, Afrika Birliği ve Arap Birliği'nin El Beşir hakkındaki UCM kararının bir yıllığına ertelenmesini ve Darfur'da barış sürecine odaklanması gerektiğini söylediklerini ve kendisinin de bu grupların temsilcilerini dinlediğini belirtti.

Brockmann, Darfur'da ''soykırım'' yapıldığını söyleyen ilk kişinin de ABD'nin bir önceki başkanı George W. Bush olduğunu kaydetti. Brockmann'ın bu durumu, Amerikalı gangster Al Capone'nun ''biri marketten süt çalıyor diye polisi aramasına'' benzettiğini söylemesi de gazeteciler arasında gülüşmelere yol açtı.

Brockmann bir soru üzerine BM'nin ''tek taraflılığa değil, çok taraflılığa inanan, kendisine karşı değil, kendisiyle birlikte çalışan bir ABD'ye'' ihtiyacı olduğunu da belirtti.

Nikaragua'da eski Sandinista yönetiminde dışişleri bakanı olan 76 yaşındaki Katolik rahip D'Escoto Brockmann, özellikle eski George W. Bush yönetimine ve İsrail'e yönelik eleştirileriyle tanınıyor ve BM'de Batılı çevrelerce pek sevilmiyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız