'Buldozer' Netanyahu'yu korkuttu

İsrail'de 22 Ocak'ta yapılacak genel seçimlerde kazanacağına kesin gözüyle bakılan Başbakan Binyamin Netanyahu'ya tehlikeli bir rakip çıktı. "Buldozer" lakaplı aşırı sağcı Bennett'ın oyları hızla yükseliyor.

Haberler 08.01.2013 - 14:28

İsrail'de 22 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimleri iktidardaki Netanyahu-Lieberman koalisyonunun kazanacağına kesin gözle bakılıyordu. Ancak geçtiğimiz Kasım ayı başında Yahudi Evi Partisi'nin başına geçen 40 yaşındaki aşırı sağcı Naftali Bennett'ın oy oranı kamuoyu yoklamalarında hızla yükseliyor.

Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Filistin'e karşı daha sert bir politika izleme taraftarı olan ve "Buldozer" lakabıyla tanınan milyoner Naftali Bennett'ın partisi Yahudi Evi, 120 sandalyeli Knesset'te 15 sandalye kazanacak.

Kamuoyu yoklamalarında 42 sandalye kazanacağı öngörülen Netanyahu-Lieberman koalisyonunun sandalye sayısının ise, 34'e gerilediği belirtildi.

Aşırı sağcı Naftali Bennett'ın oy oranının hızla yükselişe geçtiğini fark eden Başbakan Binyamin Netanyahu, seçim çalışmalarında Yahudi Evi Partisi'ni hedef alan konuşmalar yapmaya başladı. Genel seçimlerde sürpriz bir şekilde karşısında tehlikeli bir rakip bulan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağın oylarını almak için daha sert politikalara başvuracağı belirtiliyor.

İsrail'de bazı komuoyu araştırmaları, Naftali Bennett liderliğindeki Yahudi Evi Partisi'nin 22 Ocak'taki seçimlerde en güçlü ikinci parti konumuna gelme olasılığı olduğunu gösteriyor.

İsrail siyasetinde yeni bir isim olan 40 yaşındaki Naftali Bennett, Netanyahu gibi İsrail ordusunda askerlik hizmetini "özel komando" olarak yaptı. ABD'nin San Francisco kentinden gelerek İsrail'e yerleşen bir ailenin çocuğu olan Bennett'ın kariyeri başarılarla dolu.

33'ÜNDE MİLYONER
Askerlik hizmeti ve hukuk eğitiminin ardından ABD'ye yerleşen Naftali Bennett henüz 33 yaşında iken milyoner oldu. ABD'de bir yazılım şirketi kuran Bennett kısa sürede başarılı bir işadamı oldu. Kurduğu yazılım şirketini birkaç yıl sonra 145 milyon dolara satan Bennett, İsrail'e geri dönerek, Haaretz gazetesinde işadamlarına "öğüt veren" makaleler yazdı.

İsrail'in en genç politikacılarından biri olan Natfali Bennett, seçimde ikinci parti olarak çıkmayı hedefliyor.
Bennett 2006 yılında yazdığı bir makalede şu görüşleri dile getirdi: "Roketler birer birer İsrail kentlerine düşerken ve merkeze doğru gittikçe yaklaşırken, hiçbir şey olmamış gibi bir yazılım şirketinin başında oturmak, lanetlenmekten başka bir şey değil."

NETANYAHU'NUN SAĞ KOLU
2006 yılındaki İkinci Lübnan Savaşı'nda en yakın arkadaşlarından birini kaybeden Naftali Bennett, yedek asker olarak savaşa katıldı. 34 yaşında siyasete atılan Bennett, o dönemde muhalefette olan Binyamin Netanyahu'nun "sağ kolu" konumuna yükseldi.

Bennett, iki yıl Natenyahu'nun asistanlığını yaptı. Netanyahu'nun başbakanlık koltuğuna dönmesine kısa bir zaman kala, Naftali Bennett'ın Likud Partisi ile yolları ayrıldı. Bennett, ayrılma gerekçesini, Netanyahu'nun eşiyle kavga etmesine bağladı.

NETANYAHU'YA SERT ELEŞTİRİ
ABD Başkanı Barack Obama'nın baskısı nedeniyle Filistin toprağı Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa edemeyen Netanyahu'ya en sert eleştiriler bir zamanlar yardımcılığını yapan genç politikacı Naftali Bennett'dan geldi. Kendisi bir yerleşim biriminde oturmamasına rağmen, Bennett yerleşimcilerin başkanı oldu.

Seçime sayılı gün kala, Yahudi Evi Partisi'nin hızlı yükseliği Başbakan Netanyahu'yu düşündürüyor.
'DÜNYA BİZİ YARGILAYACAK AMA KABUL EDECEK'
Bennett iktidara gelmesi halinde Batı Şeria'da 150 bin Filistinlinin yaşadığı bölgeyi ilhak ederek, yerleşim birimine dönüştürmeyi hedefliyor. "Times of Israel"e verdiği bir röportajda bir Filistin devletine karşı olduğunu belirten Bennett, "Bizim için doğru olan ne? sorusunu kendimize sormalıyız. Dünya bizi yargılayacaktır ancak sonunda kabul etmek zorunda kalacaklardır" dedi.

SİYASETİN YENİ YILDIZI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun erken seçim kararı almasıyla birlikte, Naftali Bennett geçtiğimiz kasım ayında Yahudi Evi Partisi genel başkanı olarak, İsrail siyasetinin yeni yıldızı oldu.

MERKEZ VE SOL BİRLEŞTİ
Netanyahu’nun 22 Ocak'taki diğer rakipleri ise, merkezci ve solcu oluşumlar olacak. Eski Kadima lideri Tzipi Livni, merkezdeki Yeş Atid ve İşçi Partisi ile ittifaka giderek Netanyahu hükümetini yerinden etmeyi hedefliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız