Fas ve Moritanya arasında 'toprak' krizi

Fas Dışişleri Bakanlığı, İstiklal Partisi (IP) Genel Başkanı Hamid Şabat'ın Moritanya ile ilgili yaptığı açıklamaları, Moritanya’nın toprak bütünlüğüne karşı son derece tehlikeli ve sorumsuzca yapılmış bir değerlendirme olduğunu belirtti.

Haberler Anadolu Ajansı 26.12.2016 - 21:41

Arşiv

Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Fas, resmi olarak komşu ve kardeş ülke Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuk tarafından da kabul gören toprak bütünlüğüne ve sınırlarına saygı duymaktadır.” ifadesri kullanıldı.

Şabat’ın kullandığı ifadelerin son derece tehlikeli ve sorumsuzca olduğu belirtilen açıklamada, bu tür açıklamaların iki ülke arasındaki dostluğu etkilemeyeceğine inandıkları kaydedildi.

IP, Şabat'ın geçen cumartesi günü yaptığı bir konuşmada kullandığı "Moritanya, Fas toprağıdır" ifadesi ile ilgili resmi açıklamada bulunmuştu. Açıklamada, "Moritanya, Fas toprağıdır" ifadesiyle, Moritanya'nın Fas'ın bir parçası olduğu, iki ülkenin tarihi ve kültürel birlikteliği, bölgesel sorunlar karşısında ortak duruş sergilediği kastedildiği belirtilmişti.

IP lideri Şabat, Genel İşçi Birliği Sendikasının genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, "1959'da gerçekleşen bölünmeler Fas için sorunların başlamasına neden oldu. Bu bölünmelerden biri de tarihçilerin Fas toprağı olduğu konusunda ortak iddiasına rağmen Moritanya'nın ayrılmasıdır." ifadesini kullanmıştı.

Bunun üzerine Moritanya Cumhuriyet İçin Birlik Partisi, bu sözleri sert bir dille kınayarak, Şabat'ı Moritanya'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve Moritanya halkından özür dilemeye davet etmişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız