Fransa'da muhalefete yeni lider

Fransa'da ana muhalefetteki sağcı Halk Hareketi Birliği partisinin yeni lideri belli oldu. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye yakınlığıyla bilinen Jean-François Cope, 98 oy farkla başkan seçildi.

Haberler 20.11.2012 - 09:36

Fransa'da ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) partisinin liderliğine Jean-François Cope seçildi.

Cope, yolsuzluk iddiaları nedeniyle oy pusulaları iki kez sayılan seçimi yüzde 50,03 oyla kazandı. Rakibi, eski Başbakan François Fillon ise yüzde 49,7 oy elde etti.

Seçim komisyonu, Cope'nin aldığı oy sayısını 87 bin 388, Fillon'un aldığı oy sayısını ise 87 bin 290 olarak açıkladı. İki taraf da, seçim sonucu açıklanana kadar seçimi kazananın kendisi olduğunu iddia etmiş, birbirlerini 'yolsuzluk' yapmakla suçlamıştı.

Yahudi bir ailenin çocuğu olan Cope, 1964 doğumlu. Mesleği avukatlık olan Cope, ilk olarak 1995 yılında milletvekili seçilmiş, 2002-2007 yılları arasında Jacques Chirac'ın ikinci cumhurbaşkanlığı döneminde Bütçe Bakanlığı, parlamentoyla ilişkilerden sorumlu bakanlık ve hükümet sözcülüğü yapmıştı.

2007 yılında UMP'nin Meclis grup başkanlığına getirilen Cope, 2010 yılından bu yana da partinin genel sekreterliği görevini yürütmekteydi.

'GÜÇLÜ VE KOMPLEKSLERİNDEN ARINMIŞ SAĞ'
Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye yakınlığıyla bilinen Cope, gerektiğinde aşırı sağcılarla işbirliği yapacak "güçlü ve komplekslerinden arınmış bir sağ" çizgisini savunuyor.

Fransız siyaset gözlemcileri, UMP liderliği için yapılan seçimin şaibeli olması ve partinin ikiye bölünmesinin aşırı sağcı ve merkez partilerin işine yarayacağı görüşünde birleşiyor.

UMP'nin bölünme riski bulunduğunu da dile getiren gözlemciler, gerçek kazananın ise Mayıs ayında Cumhurbaşkanı seçildiğinden bu yana kamuoyu anketlerinde düzenli olarak gerileyen François Hollande olduğunu söylüyor.

Cope'un 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ana muhalefet partisinin başkan adayı olması bekleniyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız