Göreve gelir gelmez savaş planı yapmışlar

Bush yönetiminin göreve ilk geldiğinde tuttuğu bazı notlar ortaya çıktı. Notlar, Irak Savaşı'nın 2001 yılının başından beri planlandığını ortaya koyuyor.

Haberler 24.09.2010 - 11:07

ABD’de Bush yönetiminin Irak Savaşı hazırlıklarına göreve gelir gelmez başladığı yayınlanan belgelerle kanıtlandı.

Washington Üniversitesi’ne bağlı "Ulusal Güvenlik Arşivleri" isimli sivil toplum kuruluşu, bilgi edinme hakkı sayesinde Bush yönetiminin üst düzey isimleri arasındaki 2001 yılına ait yazışmaları ve toplantı notlarını elde etti.

Notlar savaşın 2001 yılından başlayarak planlandığını ortaya koydu.

OLASI SALDIRI KONUSUNDA TOPLANTI YAPIN
Belgelerde, "Irak’a ambargonun delindiği her durumda, basına doğru hikâyenin sızdırılması" konusunda telkinler yapılıyor. Dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney’ye Irak’la daha çok ilgilenilmesini, olası bir saldırı konusunda toplantı yapılmasını öneriyor.

SADDAM-EL KAİDE BAĞLANTISI BULUN
11 Eylül saldırılarından birkaç saat sonra yapılan toplantıda ise hem Usame bin Ladin’e hem de Irak’a saldırılması gerektiği savunuluyor. Rumsfeld aynı toplantıda, bir Pentagon avukatına kendi yardımcısıyla görüşüp Saddam rejimi ve El Kaide arasında bağlantı olduğunu gösteren “destekler” bulmasını söylüyor.

''SAVAŞI NASIL BAŞLATSAK?''
Bazı belgeler, savaş daha başlamadan iki yıl önce bile bahanesinin bulunduğunu ve işgal sonrası gelişmelere yönelik detayların da hazırlandığını gösteriyor.

Rumsfeld, 27 Kasım 2001 tarihinde Florida’ya giderek ABD Silahlı Kuvvetleri’nin yurtdışındaki yetkilisi olan ABD Komuta Merkezi Komutanı Tommy Franks ile görüştü. Bu toplantıda Franks’e “Irak yönetiminin başını kesmeye hazırlanmasını” söyleyen Rumsfeld’in yanında, yardımcıları Paul Wolfowitz ve Douglas Feith ile hazırladığı bir belge vardı.

KİTLE İMHA SİLAHLARINA YOĞUNLAŞ
Rumsfeld ve Franks’in el yazılarıyla üzerinden geçtiği ve notlar aldığı belgenin çarpıcı detayları şöyle:

- Belgenin ilk bölümünde “Kitle imha silahlarına yoğunlaş” ifadesi bulunuyor. Daha sonra “Rejim değişimi için momentum oluşturma” başlığı altında “Devrim Muhafızlarını ele geçir ya da yok et, Bağdat’ı izole et, kuzey ve güneydeki petrol yatakları“ gibi seçenekler bulunuyor. Bu bölümün yanında el yazısıyla “Yıkımı sağlamak için hangi sırayla gidilmeli?” yazıyor.

SAVAŞIN NEDENİ NE OLACAK?
- “Nasıl başlanmalı?” başlıklı bölümde ise savaşı çıkarmak için olası üç senaryo şöyle sıralanıyor:

Saddam Kuzey Irak’taki Kürtlere karşı harekete geçiyor?
ABD, Saddam’ın 11 Eylül’le bağlantısını ya da şarbonsaldırıları ile bağlantısını keşfediyor?
Kitle imha silahları incelemeleri ile ilgili tartışma çıkıyor (inceleme talepleri şimdiden düşünülmeye başlanmalı).

TÜRKİYE YARDIM ETMEYEBİLİR
Belgede “tek taraflı saldırı opsiyonlarını koru” yazan bölümün altında Suudilerin veya Türklerin olmadığı seçeneklerin da değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Belgede “ABD yalnızca 2-3 Körfez ülkesinden yardım alabilir” ifadesi kullanılıyor, koalisyonda kimlerin olması gerektiği sorgulanıyor.

''YA KOMŞULARA FÜZE ATARSA?''
Donald Rumsfeld’in General Franks ile üzerinden geçtiği hazırlık belgesinin ikinci bölümünde Irak’ın işgalinden sonra yaşanacaklarla ilgili bir bölüm bulunuyor. “Saddam komşulara füze gönderirse?” maddesinin de bulunduğu bölümde geçici hükümet kurulacağı yazılıyor. Plana göre işgalden sonra Saddam ve kurmayları savaş suçları ile yargılanacak, Irak’ın dondurulan fonları geçici hükümete tahsis edilecek, petrol satışı ile ilgili yetki verilecek.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız