'Görüş ayrılıkları çok fazla'

BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Cenevre'de bir araya gelen Şam ve muhalifler arasındaki görüş ayrılıklarının 'oldukça fazla' olduğunu söyledi.

Haberler Anadolu Ajansı 30.01.2014 - 02:24

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Suriye muhalefeti ve rejim heyetlerinin görüşmelere devam etme isteğinde olduğunu belirterek, "Ancak görüş ayrılıkları oldukça büyük" dedi.

Cenevre'de devam eden Suriye barış görüşmelerinde 6'ncı günün tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen İbrahimi, gelinen aşama hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Bu haftaki görüşmelerden beklentilerinin sorulması üzerine, "Açık konuşmak gerekirse esasa ilişkin çok da fazla bir şey başarabileceğimizi beklemiyorum" diyen İbrahimi, tarafların konuştuğunu ve konuşmaya devam etmek istediklerini, bunu da başarı olarak gördüğünü kaydetti.

İbrahimi, "Suriye'dekiler ve buradaki Suriye temsilcileri 3 yıldır bir kez bile aynı masada oturmadılar. Kimse tüm sorunları bir anda çözecek sihirli bir değnek beklemiyor. Aşmamız gereken bin millik bir mesafe var. Eğer biz ilk adımı atabilirsek, bu iyi olacaktır" diye konuştu.

İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELERDEN UMUTLU
Görüşmelerin hala devam ediyor olmasından "çok mutlu" olduğunu kaydeden İbrahimi, şunları söyledi:

"Buzlar yavaş da olsa eriyor. Umut ediyorum ki ikinci tur görüşmeler daha düzenli bir şekilde yürütülecek ve daha fazla sonuç alabileceğiz. Çok fazla bir beklenti içinde değildim, o yüzden hayal kırıklığına da uğramadım. Bu ilk buluşmadan bir sonuç beklemiyordum. Beklediğim gibi de oluyor."

Özel Temsilci, görüşmelerin ilk turunu cuma günü tamamlamayı beklediklerini, aynı gün görüşmelerin ikinci turunun ne zaman başlayacağına karar vereceklerini kaydetti. İbrahimi, büyük olasılıkla bir haftalık bir aranın ardından yeniden bir araya geleceklerini vurguladı.

ABD VE RUSYA'NIN ROLÜ
Cenevre görüşmelerini başlatan ABD ile Rusya'nın süreçteki ve taraflar üzerindeki etkisine ilişkin bir soru üzerine de İbrahimi, ABD, Rusya ve diğer ilgili ülkelerle temas halinde olduğunu kaydetti. BM Suriye Özel Temsilcisi, "Umuyorum ki sahip oldukları etkiyi taraflar üzerinde kullanacaklar. Aslında bunu yaptıklarına eminim. Gelecekte bunu daha iyi kullanacaklarına güvenim tam" ifadelerini kullandı.

Cenevre'de süren görüşmelerde insani konuları da ele aldıklarını belirten İbrahimi, henüz uzlaşma sağlanamayan Humus'a insani yardım konvoyu gönderilmesi konusunda "BM ve Suriye makamları arasında müzakerelerin devam ettiğini" kaydetti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız