Macaristan: AB Kazakistan'a vize kolaylığı sağlamalı

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği'nin (AB) bir an önce Kazakistan'a vize kolaylığı sağlaması gerektiğini söyledi.

Haberler Anadolu Ajansı 09.10.2020 - 16:07

Szijjarto, Macaristan'a resmi ziyarette bulunan Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB ve Kazakistan arasında ortaklık ve iş birliği anlaşmasının imzalandığını ve Kazakistan'ın AB vatandaşlarına tek taraflı vize kolaylığı sağlama kararı aldığını belirten Szijjarto, "Vize kolaylığı sağlayan anlaşma bir an önce yürürlüğe girmeli" dedi.

Siyasi, kültürel ve ekonomi alanında 2 ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmeye devam ettiğini dile getiren Szijjarto, bu kapsamda Macaristan'ın 250 Kazak öğrenciye burs sağladığını ve Macar MOL Grubunun bu ülkedeki yatırımlarının 200 milyon doları aştığını kaydetti.

Szijjarto, ülkesinin, Kazakistan'ın da üyesi olduğu Türk Konseyi ülkeleriyle ilişkilerine büyük önem verdiğini bu ülkelerle ilişkisini güçlendirmek istediğini vurguladı.

Szijjarto, Macaristan'ın bu kapsamda, Türk Konseyi'nin yanı sıra Uluslararası Türk Akademisi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nda gözlemci üye statüsünde bulunduğunu ve benzer şekilde Türk Yatırım Fonu'na da katılmak isteğini bildirdiğini söyledi.

Türk Konseyi ülkelerinin zor zamanda Macaristan'ın yardımına koştuğuna da dikkati çeken Szijjarto, yeni tip corona virüsün (Covid-19) ilk dalgasında Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan'ın ülkesine yardım yolladığını hatırlattı.

Muhtar Tleuberdi ise Macaristan'ın Kazakistan için stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu, her 2 ülkeyi önemli siyasi ve ekonomik çıkarların birbirine bağladığını belirtti.

Tleuberdi ayrıca Macaristan'ın Türk Konseyi'nde gözlemci ülke konumunda bulunmasına rağmen tam üye gibi aktif bir şekilde çalıştığını kaydetti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız