Meksika'da ölü sayısı 149'u geçti

ABD'de 20 yeni vaka daha ortaya çıktı, Kanada'da 6 kişide virüs belirlendi. Meksika'daki salgınıda ölenlerin sayısı 149'u buldu.

Haberler 26.04.2009 - 11:46

ABD'de ilk domuz gribi vakası haberi dün New York'tan geldi. Kentte bir grup lise öğrencisinde domuz gribi olduğu tespit edildi. Ardından Ohio, Kansas, Texas ve California'da da domuz gribi belirlendi. 8 öğrenciyle başlayan vaka sayısı diğer eyaletlerle birlikte 20'ye ulaştı, bugün New York'ta 20 yeni vaka daha tespit edildi.

New York'ta 17 kuşkulu domuz gribi vakası daha bulunuyor.

ABD'de görülen 20 vakadan 19'u iyileştiği, sadece bir hastanın tedavi altında tutulduğu duyurulmuştu.

Uzmanlar, ABD'deki virüsün neden Meksika'daki virüs kadar öldürücü olmadığı sorusuna cevap arıyor.

Ülkede sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildi. İç Güvenlik Bakanlığı, virüsün görüldüğü ülkelerden gelen kişilerin ABD sınırlarında taramadan geçirileceğini duyurdu.

ABD'de yetkililer, vaka sayısının artmasından ve hastalığın seyrinin ağırlaşmasından endişe ediyor. ABD Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Richard Besser, ''Herşey hızla gelişiyor, uzmanlar virüsün daha da yayılacağını öngörüyor. Ancak salgının etkilerini en aza indirgemek için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.

ÖĞRENCİLER MEKSİKA'YA TATİLE GİTMİŞ
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi'nin kentin Queens bölgesindeki St. Francis Koleji öğrencilerinden 8'inde domuz gribi saptadığını doğruladı.

Öğrencilerde rastlanan domuz gribi virüsünün Meksika'daki vakalarda görülen virüsle aynı olduğu açıklandı.

Okul iki gün kapatılırken, 100 kadar öğrencinin grip benzeri şikayetlerde bulunduğu, bazı öğrencilerin iki hafta önce bahar tatili için Meksika'nın Cancun kentine gittiği öğrenildi. Domuz gribi belirtilerinin görülmesinin ardından okulun 75 öğrencisine tahlil yapılmıştı.

OBAMA'DA GRİP SEMPTOMLARINA RASTLANMADI
10 gün önce Meksika'yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama'da domuz gribi semptomlarına rastlanmadı ve bu yüzden test yapılmasına gerek görülmedi.

Barack Obama da durumu yakından takip ediyor. Obama, domuz gribiyle mücadelede etkin, enerjik ve koordineli bir yanıt emri verdi.

KANADA'DA 6 KİŞİDE VİRÜS TESPİT EDİLDİ
Kanada'nın doğusundaki Nova Scotia kentinde de 4 kişide domuz gribi vakası saptandı. Nova Scotia'dan sonra British Colombia eyaletinde de Meksika'dan dönen 2 kişide domuz gribi virüsü tespit edildi.

Kanada'da tüm sınır kapılarında yoğun önlemler alındı. Başta Meksika olmak üzere domuz gribinin etkili olduğu ülkelerden gelip Kanada'ya giriş yapmak isteyenler havaalanları ve sınır kapılarında sağlık kontrolünden geçiriliyor. Halka da domuz gribinin belirtileri olan halsizlik, ateş ve kusma gibi hallerde derhal en yakın sağlık merkezine başvurmaları veya 911 numaralı acil yardım hattından yardım almaları tavsiye ediliyor.

2003 yılında SARS Salgını mücadelesinin önemli isimlerinden Toronto Mount Sinai Hastanesi Mikrobiyoloji uzmanlarından Dr. Donald Low, "Meksika, Kanadalıların tatil için tercih ettikleri ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz ay March Break dediğimiz 10 günlük Mart tatili için birçok insanın Meksika'ya gidip geldiğini düşünürsek, önümüzdeki günlerde yeni vakaların ortaya çıkmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyleyebiliriz. Yeni bir virüs ile karşı karşıyayız ve vücudumuzun da bu virüse karşı doğal bir bağışıklığı yok" dedi.

Kanada'da tüm okul, hastane, alışveriş merkez, toplu taşıma araçları ve halkın yoğun olduğu noktalarda domuz gribine karşı uyarılar yapılıyor. Ülkedeki görsel ve yazılı basında da hastalığa ilişkin halkı bilgilendirici duyurular yayınlanıyor.

MEKSİKA'DA ÖLÜ SAYISI 149
Domuz gribinin ortaya çıktığı Meksika'da dün 86 kişi hayatını kaybetmişti, bugün ölenlerle birlikte bu sayı 149'a çıktı.

Hastalıktan ölenlerin büyük bölümünün 20 ila 45 yaşlarındaki kişiler olduğu belirtiliyor.

Meksika genelinde binden fazla kişi domuz gribi şüphesiyle tıbbi gözetim altında tutuluyor.

Domuz gribi nedeniyle başkent Meksiko'da okul, müze, kütüphane ve devlet tiyatroları kapatıldı. Ülkede okullar 6 Mayıs'a kadar, müze ve tiyatrolar ise 1 hafta kapalı kalacak.

Sağlık Bakanlığı, hastalığın yayılmasını engellemek için bir süre kapalı ya da açık alanlarda gösteri düzenlenmemesini istedi. 

YENİ ZELANDA'YA DA SIÇRADI
Öte yandan Yeni Zelanda'da da Meksika'dan dönen 25 kişi karantinaya alındı. Bu kişilerden bazısının grip belirtisi gösterdiği belirtiliyor.

Yeni Zelanda'nın en büyük lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan grubun dün Auckland'e döndüğü belirtildi.

Auckland Bölge Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Dr. Julia Peters, 13 öğrenciyle 1 öğretmenin sağlık durumunun iyi olmadığını, bir öğrencinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Michael Flyger da gruptakilerin bir kısmının grip benzeri belirtileri olduğunu, test sonuçlarının gün içinde alınacağını kaydetti.

DSÖ: DAHA TEHLİKELİ HALE GELEBİLİR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Meksika'da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.

DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, "Virüsün evrim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Virüs evrimleştiğinde, bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hale gelmesi de açıktır" ifadesini kullandı.

BİRÇOK ÜLKE ALARMDA
Japonya'nın en büyük uluslararası havaalanında da sağlık kontrolleri artırıldı, Filipinler Meksika'dan gelen ve ateşi olan yolcuların karantinaya alınabileceği bildirildi.

Tayland ve Hong Kong'taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti.

Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.

Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika'ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi.

Malezya ve diğer Asya ülkeleri ise Dünya Sağlık Örgütünün yeni açıklamalarını beklediğini bildirdi.

Asya, 2003'te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1'den en çok mustarip olan bölge olmuştu. Kuş gribinden en az 257 kişi hayatını kaybetmişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız