Mısır ile Çin arasında 'yeni sayfa'

Çin ve Mısır arasında birçok alanda işbirliği anlaşması imzalandı. Uzmanlara göre, iki ülke arasında 'yeni bir sayfa' açılacak.

Haberler 28.08.2012 - 15:57

Çin'in başkenti Pekin'e giden Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ziyareti kapsamında iki ülke arasında başta ekonomi olmak üzere birçok alanda işbirliği anlaşması imzalandı. Bunlar arasında bilim, sanayi, enformasyon, turizm, çevre, tarım ve bankacılık alanlarında işbirliği anlaşmaları bulunuyor.

Uzmanlar, Mursi'nin Çin ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde 'yeni bir sayfa açılacağını' belirtti. Mursi'nin iktidara geldikten iki ay sonra Çin'e gelmesi ise Kahire'nin Pekin ile ilişkilerinde temel oluşturacak şeklinde değerlendirildi.

Mursi'ye Çin ziyaretinde çok kalabalık bir işadamı heyeti eşlik ederken, iki ülke arasında birçok alanda imzalanan işbirliği anlaşmasıyla tarafların ekonomik ilişkilerini daha da sağlamlaştırması bekleniyor. Ziyarette Mursi'ye yaklaşık 80 girişimci eşlik ediyor.

İki ülke işadamlarının enerji, inşaat ve müteahhitlik ile petrokimya alanlarında görüşmeler yapacağı aktarılıyor.

Çin ile Mısır arasında ikili ticaret hacminin geçen yıl 8,8 milyar ABD dolarına ulaştığı ifade edilirken, 2012'de bu oranda yüzde 30 artış görüldüğü kaydediliyor.

MISIR ÇİN İÇİN KÖPRÜ
Pekin yönetiminin bu ziyarete önem verdiğine dikkati çeken uzmanlar, Mısır'ın Çin için hem Arap dünyasına hem de Afrika kıtasına köprü vazifesi görebileceğinin altını çiziyor.

Uzmanlar, Mursi'nin ziyaretiyle birlikte tarafların mevcut mekanizmaları ile ikili ilişkileri geliştirebileceğini bekliyor.

Uzmanlar, Mursi sonrası yeniden yapılanan iki ülke ilişkilerinde barış ve kazan-kazan eksenli perspektiften Çin ve Mısır arasında yeni ve güzel bir sayfa açılacağı yönünde değerlendirmelerde bulunuyor.

Mursi'nin bölge ülkeleri dışında ilk resmi ziyaretini Çin'e yapması tüm dünya kamuoyunun dikkatini çekerken, Çin resmi basını ABD öncesi Çin'e yapılan bu ziyaretin ABD tarafından 'garip' karşılandığı da vurguluyor.

Ziyaretle birlikte turizmin de gelişeceği vurgulanırken, Mısır'a 2010'da 110 bin turist gittiği, Mısır tarafının bu rakamı gelecek yıl 160 bine çıkarmak istediği ifade ediliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız