Obama: İsrail'e kesinlikle yeşil ışık yakmadık

ABD Başkanı, "İsrail'in İran'a saldırması için kesinlikle yeşil ışık yakmadık ama başka ülkelere kendi güvenlikleri konusunda bir şey dikte edemeyiz" dedi.

Haberler 08.07.2009 - 01:51

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ziyaretinde yardımcısı Joe Biden'ın ''İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırması durumunda bunu engellemeyecekleri'' şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.

Obama, İran'ın nükleer çalışmalarını hedef alacak saldırı için İsrail'e kesinlikle yeşil ışık yakmadıklarını ancak başka ülkelere kendi güvenlikleri konusunda bir şey dikte edemeyeceklerini söyledi.

ABD'nin İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili politikasının konuyu diplomatik yollarla barışçı bir şekilde çözmek olduğununun altını çizen Obama, saldırının kesinlikle kendi yönetiminin düşüncesi olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı, ''Sanırım Başkan Yardımcısı Biden açık bir durumu dile getirmiş, bu da bizim başka ülkelerin güvenlik gereksinimleriyle ilgili bir şeyi dikte edemeyeceğimiz'' dedi.

MULLEN: SALDIRI KÖTÜ BİR SEÇENEK
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen de, İran'ın nükleer çalışmalarına karşı saldırının bir seçenek olduğunu ancak bunun kötü bir seçenek olduğunu söyledi.

İran'a karşı askeri saldırının halen masada olduğunu belirten Mullen, ancak böyle bir saldırıda İran'ın ne yapacağından endişe duyduğunu ifade etti.

İran'ın 1 ila 3 yıl arasında nükleer silah kapasitesine sahip olabileceğini savunan Mullen, bu ülkeye yapılacak saldırının Ortadoğu'daki istikrar için tehlikeli olabileceğine de dikkati çekerek, ''saatin çalıştığını-(zamanın geçtiğini" ama yine de ihtiyatlı olunması gerektiğini vurguladı.

''Saatin çalışması-zamanın geçmesi" deyimi özellikle eski ABD Başkanı George Bush döneminde İran'ın nükleer çalışmalarını engellemek için sürenin giderek azaldığı anlamında kullanılıyordu.

İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları özellikle ABD ve İsrail tarafından nükleer silah yapımına hazırlık yapıldığı şeklinde değerlendirilirken, Tahran bu çalışmaların barışçı enerji çalışmaları çerçevesinde yapıldığını dile getiriyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız