Saakaşvili: Medvedev'in ziyareti ahlaksızlık

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Güney Osetya ziyaretini "utanç verici ve ahlaksızca" şeklinde yorumladı.

Haberler Anadolu Ajansı 14.07.2009 - 14:42

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ayrılıkçı Güney Osetya'ya yaptığı beklenmedik ziyaretin "utanç verici ve ahlaksızca" olduğunu söyledi.

Saaakaşvili, dün Nabucco hükümetlerarası anlaşma töreni ve zirvesine katılmak için gittiği Ankara'dan ayrılmadan önce Gürcü televizyonuna, Medvedev'in ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Mihail Saakaşvili, Medvedev'in Tshinvali'ye giderek ayrılıkçı bölgenin lideri Eduard Kokoeti ile görüşmesini, "en büyük ahlaksızlık ve utanmazlık örneği" diye tanımladı. Saakaşvili, Medvedev'in ziyaretiyle ilgili dün yaptığı konuşmada, "Bugünkü olayın, Rusya'nın diplomatik tarihine yüzyılların en ahlaksız ve utanç verici olayı olarak geçeceğini düşünüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Saakaşvili, "Bu utanç verici çünkü küçük Gürcistan'ın lideri ülke dışındayken ve dünyanın birçok önemli lideriyle birlikte çok önemli küresel sorunlarını çözmeye çalışırken, bu kadar büyük bir ülkenin, Rusya'nın Devlet Başkanı bizim en küçük bölgelerimizden birine (Güney Osetya) gizlice girdi ve katil bir rüşvetçiyi ziyaret etti" diye konuştu.

Saakaşvili, "Doğruyu söylemek gerekirse Rusya'nın tarihinde daha önce böyle şeyler olduğunu hatırlayamıyorum" dedi. Bu ziyaretin, Nabucco zirvesine ya da ABD Başkanı Barack Obama'nın Moskova ziyaretine Rusya'nın yanıtı olup olmadığını bilmediğini belirten Saakaşvili, projenin (Rusya için) büyük diplomatik başarısızlık olarak değerlendirildiğini, Obama'nın ziyaretinin ise Rusya'nın Gürcistan'a yeniden saldırmasının mümkün olmadığını anlamalarını sağladığını söyledi.

Her koşulda bu ziyareti "çok çok utanç verici" bir hareket olarak değerlendirdiklerini ifade eden Saakaşvili, Gürcistan içindekiler de dahil olmak üzere "bu insanları hoşgörmeye çalışan herkesin, nasıl insanlarla ilişkide olduklarını düşünmeleri gerektiğini" kaydetti.

AMAÇ KUKLA REJİMİ MEŞRULAŞTIRMAK
Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Medvedev'in ziyareti, "Rusya'nın işgal ettiği Gürcistan topraklarında kurulan kukla rejimi meşrulaştırmak için ahlaksız bir girişim" olarak nitelendi.

Gürcistan lideri Saakaşvili, dün Nabucco projesi çerçevesinde Ankara'daydı.
Açıklamada, bu tür hareketlerle Rusya'nın, "medeni dünya ve uluslararası toplumla arasındaki uçurumu derinleştirdiği" kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı, bu ziyaretin, Rusya'nın uluslararası normlara uymadığının bir kez daha teyit edilmesi olduğunu belirtti. Öte yandan, Dışişleri Bakanlığının, ziyaret nedeniyle Rusya'ya protesto notası göndermeye hazırlandığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin GHN ajansına yaptığı açıklamada, protesto notasının iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde aracılık yapan İsviçre üzerinden Rusya'ya gönderileceği kaydedildi. Tshinvali'de, Güney Osetya lideri Eduard Kokoeti ile görüşen Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'yı desteklemeye devam edeceklerini söylemişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız