Trump-Putin görüşmesinden "Suriye'den çekilme" çıkabilir

ABD, İran'ın Suriye'deki varlığının azaltılması halinde ülkeden çekilebilir. ABD basınında yer alan haberlere göre Trump-Putin görüşmesinde bu yönde bir anlaşma çıkabilir. Washington'da çekilmenin detaylarına ilişkin bölünme var.

Haberler ntv.com.tr, NTV Haber 13.07.2018 - 17:48

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazartesi günü Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya gelecek.

Zirvenin en önemli ve acil gündem maddesi Suriye. Amerikalı ve Rus yetkililer, görüşmede Suriye konusunda bir anlaşmanın çerçevesinin çizileceğine dair sinyaller veriyor.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre Washington'ın önceliği, İran'ın Suriye'deki varlığı. Tahran'ın Suriye'de 80 bin milisinin olduğu tahmin ediliyor.

Uzmanlar, İran'ın Suriye'den bütün güçlerini çekmesinin gerçekçi bir talep olmadığı görüşünde. Pazarlıkların Tahran'ın askeri varlığının sınırlandırılması üzerinde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

Basına yansıyan bilgilere göre Moskova, İran'ın Suriye'den tamamen çekilmesini sağlayamasa da milisleri, İsrail ve Ürdün sınırından uzak tutabilir.
Buna karşılık Washington'dan Esad'ı kabul etmesini ve askerlerini Suriye'den çekmesini isteyecek. Zaten trump, Suriye'den kısa sürede çekilmek istediğini beyan etmişti.

Amerikan askerlerinin, İran etkisinin azaltılmasına karşılık yılsonuna kadar Suriye'den çekilebileceği belirtiliyor.

Suriye'nin kuzeydoğusunda, YPG'nin kontolündeki bölgede 2 bin 200 amerikan askeri bulunuyor. Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesinin, Kürtlerin Esad ile anlaşmasını kolaylaştıracağı belirtiliyor.

WASHINGTON'DA FİKİR AYRILIĞI

ABD Başkanı Trump'ın çekilme açıklamaları en başından beri Washington'da ihtilafa neden olmuştu. Trump'a yakın isimler arasında da bölünme var. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın DAEŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün çekilmeyi ve çoğunluğu Kürtlerden oluşan SDG'nin Şam yönetimiyle birlikte hareket etmesini desteklediği iddia ediliyor.

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın ise ABD askerlerinin hiçbir şekilde Suriye-Irak sınırında bulunan Tanf Üssü'nü terketmemesi gerektiği görüşünde olduğu belirtiliyor. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız