Koç Üniversitesi 'yüksek katma değerli tıbbi cihaz' üretecek

Koç Ünivesitesi'nin "yüksek katma değerli tıbbi cihaz üretimi" yapacağı araştırma merkezi, KUTTAM düzenlenen törenle açıldı. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayıracaklarını söyledi.

Haberler Anadolu Ajansı 12.02.2019 - 14:53 Son Güncelleme : 12.02.2019 - 15:47

Sosyal bilimler, tıp ve mühendislik alanlarındaki araştırmaları destekleyerek, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacak yüksek katma değerli biyomedikal cihazları Türkiye’de üretmeyi amaçlayan Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM) düzenlenen törenle açıldı.

Rumeli Feneri Kampüsü'nde gerçekleştirilen açılış törenine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan ve KUTTAM Direktörü Prof. Dr. İhsan Solaroğlu katıldı.

Törende konuşan Naci Ağbal, 21. yüzyılın başında herkesin olağanüstü değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu belirtti. 

Ağbal, bütün global ticaret, ekonomi, siyaset ve dünyadaki güç dengeleri için yıkıcı radikal değişimlerin gerçekleştiğini ifade ederek, teknoloji alanında çığır açıcı gelişmelerin arka arkaya geldiğini ve ülkeler arasındaki rekabeti olağanüstü şekilde etkilediğini söyledi.

Bu değişimlerin bilgiye dayanıyor olmasının rekabeti farklı noktalara taşıdığını anlatan Ağbal, "Ülke olarak kalkınma yolunda doğal kaynaklara sahip olmanız öncelik ve özellik arz etmekten çıktı" diye konuştu.

"İLK 10'DA ŞU ANKİ ÜLKELER OLMAYACAK"

Ağbal, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alacak ülkelerin şu anki ülkeler olmayacağını anlatarak, şunları kaydetti:

“Çok farklı ülkeler bu sıralamaya dahil olacak. Kim daha iyi bilgiyi kullanıyorsa, kim daha iyi teknoloji kullanıyorsa bu ülkeler bu sıralamalarda ön sıralara gelecek. Birey olarak hayatımızın değişeceği muhakkak. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar çok farklı bilim insanları yan yana gelmeden bir teknolojik buluşa ortaklık edebiliyor.”

Global ticari ve sanayi networkü içerisinde inanılmaz bir değer zinciri oluştuğunu anlatan Ağbal, bu değer zinciri içerisinde en küçük fikirlerden en büyük fikirlere çok farklı sanayi kollarının bir arada çalıştığını dile getirdi.

Ağbal, üretimin doğasının değiştiğine işaret ederek, ileride sanayi üretiminin büyük ölçüde robotlar tarafından gerçekleştirilecek olmasının herkesi dehşete düşürecek gerçekliği içinde barındırdığını söyledi.

Eğitimin yapısının, öğrencilerin, öğretim üyelerinin değiştiğini aktaran Ağbal, bugün konuşulan birçok kavramın 15 yıl öncesinde konuşulmadığını, değişim ve dönüşümün her yerde olduğunu kaydetti.

"HAYALİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Ağbal, bu meydan okumaya gerekli cevabın yeterli ölçüde verilmemesi halinde geride kalınabileceğini belirterek, “Bu meydan okumaya biz de meydan okuyarak cevap verebiliriz. Ülke ve millet olarak bu bilinç ile hareket edersek KUTTAM örneğinde olduğu gibi, dünyanın gittiği yönde, lider ülkelerden biri olabiliriz. KUTTAM önemli bir proje. Her proje hayalle başlar. Bu hayali gerçeğe dönüştürenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

Enformasyon teknolojisi ve biyoteknolojinin geleceğin belirleyicisi olan iki alan olduğuna işaret eden Ağbal, “KUTTAM’ın ortaya koyduğu vizyon önemli. Tıbbi malzeme konusunda ciddi anlamda ithalatçıyız. Burada KUTTAM’ın geliştireceği çalışmalar hem ülke içerisindeki ihtiyaçlarımızı karşılama noktasında büyük destek olacak hem de inşallah bu alanda çığır açıcı teknolojilerle ihracatçı konuma geleceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Ağbal’ın, “Hükümet ve devlet olarak bu projeye inandığımız için destek olduk. Bir miktar borcumuz kalmış, o borcumuzu unutmuş değiliz” demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu.

ÜNİVERSİTEDEN SÖZ İSTEDİ

Hükümet olarak son 16 yılda bu tür projelere önemli katkı verdiklerini belirten Ağbal, Ar-Ge ve inovasyonun ciddi kaynak gerektirdiğini söyledi.

Ağbal, son 10 yılda bu alana önemli miktarda kaynak ayırdıklarını ifade ederek, “Üniversitelerimizi araştırma alt yapıları kurma noktasında destekledik. Bunlardan bir kısmını Araştırma Altyapıları Kanunu çıkararak, sadece yapımında değil, faaliyetinde de destekleme kararı almışız. Şu anda 4 üniversite bu desteklerden faydalanıyor. Koç Üniversitesi’nden de ne yapıp edip, bu desteklenen araştırma alt yapılarının arasına girme sözünü alalım” diye konuştu.

KUTTAM açılış töreni, Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsünde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkanı Naci Ağbal (solda), ve KUTTAM Direktörü Prof. Dr. İhsan Solaroğlu'nun (sağda) katılımıyla gerçakleştirildi. Açılışın ardından Ağbal, "KUTTAM"ı gezerek bilgi aldı.

Gelecek dönem de hükümet olarak bu alana büyük destek ayırmak istediklerini aktaran Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tam zamanlı Ar-Ge personeli sayımız 26 binlerden 153 bine çıkmış. Bizim bunu daha da artırmamız lazım. 11. Kalkınma Planı çalışmalarımız devam ediyor. Plan kapsamında Ar-Ge’ye, inovasyona, ürün üretimine bütçeden daha fazla kaynak ayıracağız. Araştırmacı üniversitelerimizin sayısının artması, onlara daha fazla kaynak ayrılması önceliğimiz olacak.”

"TÜM ARAŞTIRMA ALTYAPILARININ ENVANTERİNİ ÇIKARACAĞIZ"

Ağbal, üniversite-sanayi iş birliğine dikkati çekerek, “Start-up girişimci sayısını artırmamız lazım. İnovatif ürünleri geliştirenler ve bu riski alanlar genç girişimci insanlar. Araştırma altyapılarının üniversitelerin ve sanayinin ortak kullanımına açılması önemli. Ciddi kaynaklar ayırarak araştırma altyapılarını yapıyoruz sonra klasik kültürümüzden kaynaklanan alışkanlıklarla üzerine dantel örtüyoruz. 'Aman buna kimse dokunmasın, kimse ellemesin, bir tek benim olsun.' Olmaz. Bütün araştırma ekosistemini, laboratuvarları ortak paydaşlık içinde kullanmamız lazım.” diye konuştu.

Bununla ilgili YÖK ile çalışma yaptıklarını belirten Ağbal, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, YÖK, Strateji ve Bütçe Başkanlığı olarak, öncelikle bütün üniversitelerimizde ve özel sektördeki araştırma altyapılarının envanterini çıkaracağız. Sistemlerin sahip olduğu yetkinlikleri herkes ile paylaşacağız ve herkes birbiriyle kullanabilecek" dedi.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan

60 MİLYON LİRALIK DESTEK

Törende söz alan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, "Türkiye'ye gelen araştırma fonlarının yaklaşık yüzde 30'u Koç Üniversitesi'ne gelmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'ın katılımıyla sosyal bilimler, tıp ve mühendislik alanlarındaki araştırmaları destekleyerek, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacak yüksek katma değerli biyomedikal cihazları Türkiye’de üretmeyi amaçlayan Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM) açılış töreni gerçekleştirildi.

Prof. Dr. İnan, törende yaptığı konuşmada, kendilerine sağlanan imkanların bilincinde olduklarını belirterek, bu araştırma merkezinin kendilerinden önce halkın ve milletin olduğunu söyledi.

Üniversiteler arasında oluşacak etkili ortaklıklarla Türkiye'nin büyük sıçramalara imza atabileceğini ifade eden İnan, şunları kaydetti:

"Bize destek sağlaması bizim için çok özeldir. Üniversitemizde yüksek sayıda öğrencimiz burslu olarak okumaktadır. 100 öğrenciden 40'ı tam burslu eğitim alıyor. Öğretim üyelerimizi dünya çapında arayarak alıyoruz. Üniversite idaresi olarak amacımız idare etmek değil yollarından çekilmek. Onların yapmak istediklerini kolaylaştırmak istiyoruz. İnsanlar en güzel şeyleri en serbestken üretiyorlar. Gerektiğinde destekler veriyoruz. Türkiye'ye gelen araştırma fonlarının yaklaşık yüzde 30'u Koç Üniversitesi'ne gelmektedir."

İnan, Vehbi Koç Vakfı'nın üniversiteye cömert şekilde destek sunduğunu aktararak, "2015'te Cumhurbaşkanımızın onayıyla, 36 bin metrekarelik bilim ve teknoloji binamızı, vakfımızın da sağladığı 60 milyon dolarlık destek ile bitirdik. Üniversitemizin araştırma geliştirme alt yapısı için büyük önem arz ediyor" dedi.

"BU MERKEZ TÜRKİYE İÇİN FIRSAT"

KUTTAM Direktörü Prof. Dr. İhsan Solaroğlu ise bu merkezin Türkiye için bir fırsat olduğunu belirterek, KUTTAM'ın disiplinler arası duvarları yıkmayı hedeflediğini dile getirdi.

“Yaşam bilimleri, sosyal bilimler, mühendislik ve tıp arasındaki eşsiz iş birliğiyle insan sağlığını ve refahını artırmayı amaçlıyoruz.” diyen Solaroğlu, KUTTAM'ın tüm kurum ve kuruluşlara kapılarını 7/24 açtığını söyledi.

KUTTAM Direktörü Prof. Dr. İhsan Solaroğlu

"TÜM TEKNOLOJİLERİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"

Solaroğlu, ilaç firmaları, tıbbi cihaz üreticileri, bir fikri olan akademisyenler ile her konuda iş birliğine fırsat tanıdıklarını aktararak, tüm teknolojilerini paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanan katkıdan dolayı müteşekkir olduklarını belirten Solaroğlu, "Bu kurumda çalışan yöneticiler, akademisyenler ve öğrenciler olarak bu katkının sağlanmasında her vatandaşımızın alın teri ve hakkının olduğunun bilincindeyiz. Bize sağlanan olanakların bir kuruşunun bile israf edilmediğinden ve edilmeyeceğinden emin olunuz" diye konuştu.

Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi'nde; kanser, parkinson gibi çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanılmak üzere tıbbi cihaz üretimi yapılması hedefleniyor. 

Laboratuvarlarda geliştirilecek teknolojiler, bir cihaz veya tedavi yöntemi haline getirilecek. KUTTAM'da alanında uzman 40 öğretim üyesi, 70 doktora ve yüksek lisans öğrencisi ve 12 çalışan görev yapacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız