Çin'de enflasyon 16 ayın zirvesinde

Çin'de tüketici fiyatları artışı Şubat'ta yıllık bazda yüzde 2,7 ile son 16 ayın en yüksek düzeyine ulaştı.

Haberler Anadolu Ajansı 11.03.2010 - 14:35

Çin'de enflasyonun başlıca göstergesi olan tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) Şubat ayındaki artışın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 oranında olduğu bildirildi.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamada, gıda fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 6,2 arttığı belirtilirken, bu artış oranının Ocak ayından 1,2 puan daha yüksek olmasının Şubat ayındaki geleneksel Bahar Bayramı sırasında Çinlilerin gıda, alkol, sigara ve hediye için daha fazla para harcamasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Ocak ayında yüzde 4,3 artan üretici fiyatları endeksi (ÜFE) de Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4 arttı. Çin;de geçen yılın Kasım ayında TÜFE;de 9 aydır süren düşüş, Aralık ayında da ÜFE;de 12 aydır süren düşüş sona ermişti.

Bu arada Çin;de Ocak ve Şubat aylarında perakende satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 2.505.2 milyar yueni (367 milyar ABD Doları), şehirlerdeki sabit yatırımların yüzde 26,6 artarak 1.301.4 milyar yueni (190.6 milyar ABD Doları) bulduğu ve bu dönemde sanayi üretiminin de yüzde 20,7 arttığı açıklandı.

Öte yandan, Şubat ayında Çin;de yuen olarak verilen yeni kredi miktarı 700,1 milyar yueni (102,65 milyar ABD Doları) buldu.

Ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, bu miktar Ocak ayının rakamının yarısında kaldı. Çin;de Ocak ayında 1,39 trilyon yuen yeni kredi verilmişti.

Çin;de verilen yeni kredi miktarı geçen yıl 9,6 trilyon yueni bularak rekor düzeye ulaşmış ve bir önceki yılın iki katına çıkmıştı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız