İki ortak anlaşamadı, ihale iptal oldu

Karamehmet-Kazancı ortaklığının Başkent Gaz'ı devralması için gereken sürede parayı yatırmaması sonrasında Özelleştirme İdaresi ihaleyi iptal etti.

Haberler 09.05.2011 - 11:04

Başkent Doğalgaz ihalesini 1.2 milyar dolar bedelle kazanan Çukurova-Kazancı ortaklığına ödeme için tanınan ek sürede ödeme yapılmaması sonrasında ihale iptal edildi.

Özelleştirme İdaresi yaptığı açıklamada, Başkent Gaz'ın yüzde 80'inin satışı için yeniden ihale yapılmasının hedeflendiği belirtildi. Açıklamada 92.6 milyon dolarlık teminatın irat olarak kaydedildiği ifade edildi.

Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ödeme için bir protokol üzerinde çalıştı. İki ortak hafta sonu geç saatlere kadar görüşmeler yapmıştı. Karamehmet ve Kazancı protokol üzerinde uzlaşamayınca finansman sorunu da aşılamadı. İki ortak parayı yatırmayınca 92.6 milyon dolarlık teminat da yandı.

İki ortak peşin ödeyecekleri 1.2 milyar doların 750 milyon dolarını 5 bankadan alacaklardı. Ancak aralarındaki sorun nedeniyle bir kamu bankası kredi vermeye yanaşmadı. İki ortak aralarında anlaşamayınca kredi de alamadılar.

Karamehmet'in Başkent Gaz'ı almak için Çankaya Gaz'ı kurması sonrasında Kazancı ile arasında çatlak oluşmuştu. Kazancı, Karamehmet'e 'ya ihaleleri bölüşelim ya da ikimizden biri çıksın' önerisini dile getirmişti.

ŞİMŞEK: YENİDEN İHALEYE ÇIKACAĞIZ
NTV'nin yayınına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili şunları söyledi: "Bizim iptalden başka seçeneğimiz yok. Bu kadar uzun bir süre olmasına rağmen bunu toparlayamadılar. Tekrar ihaleye çıkacağız, hazırlıklar tamam. Bu sene için tekrar süreci başlatmak lazım. Devir teslim aşamasına bile gelindi. Fakat karşı taraf finansmanı bulamadığı için iptal edildi."

AKSU: YAZ SONU YA DA SONBAHARA ÇIKARIZ
Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu da, Başkent Gaz'ın yeni ihalesi için hazırlıkları hemen başlatıp, 1-2 ay içinde tamamlayacaklarını belirterek, "Çalışmaların baştan yapılması lazım çünkü bu ihale 2009 yılı verileri baz alınarak yapılmıştı. Bu ihalede dokümanların yeniden hazırlanması, şartnamenin revize edilmesi, bilançoların denetlenmesi gerekecek. Bu sürecin tamamlanmasının ardından ancak ihaleye çıkılabilir. O da zaten yaz sonu ya da sonbaharı işaret ediyor" diye konuştu.

4 Mayıs 2011 tarihinde ödenmesi gereken bedel, ortakların anlaşmazlığı sonucunda ödenememişti.

Yaklaşık 1.2 milyon abonesi olan Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesi için ilk ihale 2008 yılı Mart ayında yapılmış ancak kazanan şirketler yükümlüğünü yerine getirememişti.

8 MİLYAR DOLARLIK TEKLİF VERDİLER
Mehmet Kazancı, Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'le yüzde 50 ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketiyle girdiği enerji ihalelerinde ipi göğüslemeyi başarmıştı. İkili ihalelerde 8 milyar dolarlık teklifte bulunmuştu.

İstanbul'un iki yakasının da elektriğini MMEKA dağıtmaya hak kazandı. Boğaziçi Elektrik ile Anadolu Yakası Dağıtım'ın toplam 4.7 milyar dolar bedelle MMEKA'ya devredilmesi kararlaştırılmıştı.

İzmir'i de kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesi ihalesini de 1 milyar 920 milyon dolarlık teklifiyle kazanmalarına karşın Özelleştirme Yüksek Kurulu ikinci teklif veren Eti Gümüş-Söğütsen Seramik Ortak Girişim Grubu'na devredilmesine karar verdi.

Türkiye'nin ikinci büyük dağıtım şirketi Başkent Gaz ihalesini 1.2 milyar dolarlık teklifiyle yine MMEKA kazanmıştı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız