Biden’ı 2008 yılında Afganistan’da pusuya düşmekten kurtaran tercümanın hikayesi

ABD Başkanı Joe Biden'ı 2008 yılında Afganistan'da pusuya düşürülmekten kurtaran tercümanın yardım çağrısı nihayet karşılık buldu. Aman Khalili, eşi ve beş çocuğuyla birlikte Pakistan'a gönderildi. Ancak, Biden için "Ona güveniyorum. Her şeyi yapabileceğine inanıyorum"  diyen Khalili'nin ABD Özel Göçmen Vizesi'ni (SIV) alıp almayacağı belli değil. 

Haberler ntv.com.tr 12.10.2021 - 12:14 Son Güncelleme : 12.10.2021 - 12:23

  • 1

    ABD Başkanı Joe Biden'ı Obama döneminde senatörlük yaparken Afganistan'ın zorlu kırsal kesimlerinde pusuya düşmekten kurtaran, Afgan bir tercüman, Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği ülkeyi terk etmeyi başardı.

  • 2

    2008 yılında Biden ve diğer ABD'li senatörleri taşıyan askeri bir helikopter, şiddetli kar fırtınası nedeniyle savunmasız oldukları bir vadiye inmek zorunda kaldı. Aman Khalili, grubu güvenli bölgeye götüren ABD hükümetinin Afgan çalışanları arasındaydı.

  • 3

    Bununla birlikte Khalili, Ağustos ayından bu yana, ülkeden ayrılmak ve vize sorunlarının üstesinden gelmek için yardım çağrısında bulunuyordu. Afgan tercüman sonunda, Taliban yönetimi altında yaşamaktan kaçmak için ülkeden kaçan binlerce Afgan'a katıldı.

  • 4

    AFGANİSTAN'DAN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE AYRILDILAR

    ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, Khalili ve ailesinin "Afganistan'dan güvenli bir şekilde ayrıldığını ve ardından Pakistan'dan ileriye doğru seyahat etmeye başladığını" açıkladı. 

  • 5

    Biden’ın yanı sıra diğer senatörler Chuck Hagel ve John Kerry ile şans eseri karşılaşmasının üzerinden geçen 13 yıl süre boyunca Khalili, Afganistan'dan kaçmak ve ABD Özel Göçmen Vizesini (SIV) güvence altına almak için mücadele ediyordu.

  • 6

    ABD'nin Ağusos ayındaki kaotik çekilmesinin ardından Khalili Biden'ı kendisini, karısını ve beş çocuğunu kurtarması için çağırmıştı. 

  • 7

    "ONA GÜVENİYORUM, HER ŞEYİ YAPABİLECEĞİNE İNANIYORUM"

    CNN'e konuşan tercüman,  "Ona güveniyorum. Her şeyi yapabileceğine inanıyorum" demişti.

  • 8

    Diğer taraftan, şu anda Pakistan'da bulunan 200'den fazla Afgan'ı kurtarmaya yardım eden bir örgüt olan Önce İnsan Koalisyonu " Biden'in tercümanını ve ailesini tahliye etme çabalarına yardım ettikleri için  ABD ve Pakistanlı yetkililere "çok minnettar olduklarını" duyurdu.

  • 9

    ABD Özel Göçmen Vizesi'ni (SIV),  Amerikan birliklerinin yanında çalışan Afganlar ve Iraklılar için özel olarak tasarlandı. Khalili'nin bu vizeyi alıp almadığı veya ABD'ye seyahat edip etmediği belli değil.

    2008'den bu yana, yaklaşık 70 bin Afgan, SIV ile ABD'ye yerleştirildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız