Suriye'den yol çıkan bir sığınmacının durakları

Suriye ile Almanya arası yaklaşık 3 bin 700 kilometre. İç savaştan kaçan sığınmacılar için bu yolculuk haftalar hatta ayları bulabiliyor ve son derece tehlikeli. Bu Batı Balkan güzergahı için de geçerli.

Haberler ntv.com.tr 08.09.2015 - 11:54

  • 1

    Bir sığınmacı Suriye'den Avrupa'ya nasıl ulaşır?

    Suriye ile Almanya arası yaklaşık 3 bin 700 kilometre. İç savaştan kaçan sığınmacılar için bu yolculuk haftalar hatta ayları bulabiliyor ve son derece tehlikeli. Bu Batı Balkan güzergahı için de geçerli.

    Var gücüyle

    Duma, Suriye başkenti Şam’ın kuzey doğusunda bir kasaba. Bir adam kendisi de yaralı olmasına rağmen diğerleriyle birlikte hayatta kalan kimse var mı diye arıyor. Devlet Başkanı Beşar Esat’ın Suriye ordusu kısa süre önce buraya hava saldırıları düzenledi. BM’nin tahminlerine göre 2011’de başlayan iç savaşta bugüne kadar en az 250 bin kişi hayatını kaybetti.

    KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
  • 2

    Terör uzakta değil

    İç savaştan kaçan 40 bin Suriyeli Şanlıurfa-Suruç’taki mülteci kampına sığındı. Burası Suriye sınırında yer alan ve ufukta görünen Kobani kentine sadece birkaç kilometre uzaklıkta. Kamp, camileri, okulları ve geniş yollarıyla küçük bir kasaba gibi. Ama kimse burada sürekli kalmak istemiyor.
  • 3

    Savaşın izleri

    Abdurrahman Yaser El-Saad İzmir’e kadar gelmeyi başarmış. 16 yaşındaki Suriyeli karnındaki büyük yara izini gösteriyor. Abdurrahman Suriye Hava Kuvvetlerinin okuluna attığı misket bombasıyla ağır yaralanmış.
  • 4

    Daha iyi bir yaşam için beklerken

    Birçok sığınmacı için Avrupa’ya yolculuk İzmir’de başlıyor. Buradan Yunanistan’a geçmek istiyorlar. Tekneler çoğunlukla dolu ve birçoğu yüzme bilmediği için can yelekleri çok değerli. Sığınmacılar geçiş için beklerken açık havada konaklıyorlar. Otelde kalmaya çoğunun maddi gücü yetmiyor.
  • 5

    Çıkış noktasına geri dönmek

    Bu sığınmacı zar zor Bodrum sahillerine geri dönerek kurtulmayı başarmış. Yüksek paralara insanları yasadışı olarak Yunanistan’a geçiren bir tekneye binmeye çalışmış. Bu tekneler genellikle haddinden fazla kalabalık oluyor.
  • 6

    Çaresizlik

    Yunanistan’ın Kos adasında tatilciler, şişme bir botla kıyıya ulaşmaya çalışan sığınmacıları izliyorlar. Bodrum’dan buraya ulaşmak için kaçakçılara kişi başına yaklaşık 1000 euro ödeniyor. Her ne kadar mesafe dört kilometre olsa da birçoğu yüzme bilmediği için sürekli sığınmacıların boğulduğu haberleri geliyor.
  • 7

    Dikkat çeken gerçek

    Kos’ta turistler otel ya da plaja gidip gelirken bazı sığınmacı çadırlarının önünden geçiyorlar. Sadece bakıp geçilmeli mi ? Yardım mı edilmeli?
  • 8

    Bir kişilik yer

    Birçok sığınmacı Yunanistan’tan sonra Balkanlar üzerinden Batı Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor. Makedonya’nın Gevgelija tren garı önemli bir durak. Günlerce bekledikten sonra hepsinin isteği Sırbistan’a giden trene binebilmek.
  • 9

    Adım adım

    Sığınmacılar günün ilk ışıklarıyla birlikte Sırbistan-Macaristan arasındaki kullanılmayan demiryolu üzerinde ilerliyorlar. Birçoğu oradan Avusturya ve Almanya’ya ulaşmaya çalışıyor. Kilometrelerce uzunluğundaki yürüyüşte son güçlerini harcamak zorunda kalıyorlar.
  • 10

    Umutsuzluk

    Macar mülteci kampına gitmek istemeyen Suriyeli baba kendisini eşi ve çocuğuyla birlikte Bicske’deki tren istasyonunda demiryoluna atmış. Onlar da trenle Budapeşte’den Viyana’ya gitmek istiyorlar. Ama kayıtları Macaristan makamları tarafından yapılacak.
  • 11

    Hedefe doğru yürüyüş

    Irak, Suriye ve Afganistan’dan yüzlerce sığınmacı kendi başının çaresine bakarak Macaristan’daki bir otoyoldan Avusturya’ya doğru yürüyor. Budapeşte tren garında yola devam edebilmek için boşuna günlerce beklediler. Polis her defasında onları engelledi.
  • 12

    Nihayet hedef ülkeye varış

    Münih tren garı: İç savaştan kaçan birçok sığınmacı için Başbakan Angela Merkel umut kaynağı. Diğer Avrupa ülkelerinin aksine Almanya’da dostça karşılandılaklarını hissettiler.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız