Duvara karşı

Duvara karşı mücadeleleriyle dünya çapında ün kazanan Batı Şeria'daki Bileyn köylüleri, mücadelelerini de aynı hızla sürdürüyor.

Haberler 22.10.2011 - 02:07

  • 1

    Duvara karşı

    Köylerini çevreleyen çitlere ve duvara karşı mücadeleleriyle dünya çapında ün kazanan ve bu uğurda kadın-erkek kayıplar veren Batı Şeria'daki Bileyn köylüleri, çitlerin bir kısmını söktürmeyi başarırken, mücadelelerini de aynı hızla sürdürüyor.
  • 2

    Duvara karşı

    Ramallah'ın batısında yer alan ve kente yaklaşık 12 kilometre kadar uzaklıktaki Bileyn köylülerinin düzenli olarak her cuma namazı sonrasında yaptıkları protesto yürüyüşünde, İsrail askerleri, Bileyn protesto liderlerinden Eşref Ebu Rahme'yi tutukladı.
  • 3

    Duvara karşı

    Bileyn topraklarının hemen yanında Nili Yahudi yerleşimi yükseliyor. Araya yapılan duvarın arkasından İsrail askerlerinin attığı gaz bombaları ve plastik mermilerle göstericiler dağıtıldı. Gösteri yapanlar arasında Filistinli köylüler, İsrailli ve uluslararası aktivistler vardı.
  • 4

    Duvara karşı

    Gösteri son bulunca, 3 askeri araçla köyün içlerine kadar gelen İsrail askerleri Eşref Ebu Rahme'yi tutukladı.
  • 5

    Duvara karşı

    İsrailli bir stajer avukatla birlikte, elinde Filistin bayrağı ile askerlerin önüne dikilen Eşref Ebu Rahme, askerlerce araçlardan birine sokuldu. İsrailli avukatın, gösterinin bittiği ve Ebu Rahme'nin sadece Filistin bayrağı taşıdığı yolundaki itirazları da bir sonuç vermedi. Askerler, Ebu Rahme'yi götürmelerine gerekçe olarak "taş attığını" ileri sürdüler.
  • 6

    Duvara karşı

    10 kadar İsrailli askerin başındaki subay, bölgenin "yasak askeri alan" olduğunu belirterek basın mensupları ve diğer aktivistlerden çekilmelerini istedi.
    İsrail askerlerinin, duvara taşlar atan Filistinli çocuk ve gençleri gaz bombaları ve plastik mermilerle dağıttığı gösteride, bir çok aktivist ve basın mensubu da atılan bombalardan etkilendi.
  • 7

    Duvara karşı

    Bu arada atılan bombalar, bölgedeki kısıtlı ağaçların da ateş almasına neden oldu; bazı ağaçlar çayır cayır yanmaktan kurtulamazken, diğerleri de büyük hasar gördü.
  • 8

    Duvara karşı

    İsrail askerlerine büyük tepki gösteren İsrailli stajyer avukat Yaar, "Filistinlileri duvara karşı mücadelelerinde desteklemek için buradayım. Her hafta buraya gelmeye çalışıyorum" derken, duvarı çok saçma bulduğunu söyledi.
  • 9

    Duvara karşı

    Yaar, Ebu Rahme'nin tutuklanmasına karşı yaptığı tüm itirazlara rağmen, tutuklanmasını önleyemediğin belirtti. "Askerlerin buraya gelmeye hakkı yoktu. Köylüler her zaman buraya kadar gelip, yasal protestolarını yapıyorlar... Artık protesto da bitmişti" diye konuşan İsrailli, Eşref Ebu Rahme'nin bayrak taşımaktan başka suçu bulunmadığının da altını çizdi.
  • 10

    Duvara karşı

    İsrailli askerlerin duvarın köy tarafına geçerek ne yapmak istediklerini anlamanın zor olduğunu belirten Yaar, "Burada şiddet içermeyen bir mücadele var" diye de ekledi.
  • 11

    Duvara karşı

    Yaar, "Bütün bu gösterilerde onlar aralarında İbranice konuşuyorlar... 'İsraillilere ateş etmeyin' diye bağırıyorlar. Sadece Filistinlilere ateş ediyorlar. Ben bunu anlamıyorum..." dedi.
    Yaar, Ebu Rahme'nin gözaltında çok fazla tutulmayacağı umudunda olduğunu da söyledi.
  • 12

    Duvara karşı

    Bileyn köylülerinin protesto liderlerinden, daha önce bu nedenle defalarca tutuklanan ve aylarca cezaevinde kalan Abdullah Ebu Rahme (39) ise köylülerin hem duvara karşı şiddet içermeyen mücadeleleri, hem de İsrail Yüksek Mahkemesine başvurularıyla, barikatın güzargahını değiştirmeyi başardıklarını belirtti.
  • 13

    Duvara karşı

    Daha önceki barikat çizgisi ile Bileyn köylülerinin topraklarının 2000 dönümünü kaybettiklerini hatırlatan Abdullah Ebu Rahme, güzergahın değiştirilmesine rağmen, yine de bin dönümlük bir toprak kayıplarının bulunduğunu belirtti. Ebu Rahma, bütün bu toprakların ekonomik açıdan köylüler için çok önemli olduğunun da altını çizdi.
  • 14

    Duvara karşı

    Yapılan bütün tutuklamalara, cinayetlere, bombalara rağmen işgale ve duvara karşı mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirten Abdullah Ebu Rahme, bugünkü haftalık gösterilerinin ise İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklulara adadıklarını dile getirdi.
  • 15

    Duvara karşı

    Ebu Rahme, İsrail'e ve İsrail halkına karşı olmadıklarını, kendilerinin tek düşmanlarının işgal olduğunun da altını çizdi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız