Filipinler 44 polis için yas tutuyor

Filipinler'de 400 özel hareket polisi, ABD'nin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu Zülkifli Bin Hir ve Filipinli militan Abdul Basit Usman'ı ele geçirmek için operasyon düzenledi. Müslümanların yoğun yaşadığı Mindanao bölgesindeki askeri operasyonda, özel hareket polisleri pusuya düştü. 44 polisin öldüğü çatışma sonrası Moro İslami Kurtuluş Cephesi'yle yürütülen barış görüşmesi tehlikeye girdi. Barış görüşmesine karşı olanlar 44 polisin intikamının alınmasını istiyor.

Haberler ntv.com.tr 29.01.2015 - 12:07 Son Güncelleme : 29.01.2015 - 12:46

  • 1

    Filipinler 44 polis için yas tutuyor

    Filipinler'de 400 özel harekat polisi, ABD'nin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu Zülkifli Bin Hir ve Filipinli militan Abdul Basit Usman'ı ele geçirmek için operasyon düzenledi. Müslümanların yoğun yaşadığı Mindanao bölgesindeki askeri operasyonda, özel harekat polisleri pusuya düştü. 44 polisin öldüğü çatışma sonrası Moro İslami Kurtuluş Cephesi'yle yürütülen barış görüşmesi tehlikeye girdi. Barış görüşmesine karşı olanlar 44 polisin intikamının alınmasını istiyor.
  • 2
    Filipinler'de hafta sonu iki İslamcı militanı yakalamak için 400 özel harekat polisinin katıldığı operasyon, ülke tarihinin en başarısız operasyonu olarak tarihe geçti.
  • 3
    Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Mindanao bölgesinde, 2002'deki Bali saldırısı zanlısı Zülkifli Bin Hir ve Filipinli militan Abdul Basit Usman'ı ele geçirmek için operasyon düzenlendi.
  • 4
    ABD'nin başına ödül koyduğu Zülkifli Bin Hir'in öldürüldüğü iddia edilen operasyonda, Filipinli 44 özel harekat polisi pusuya düşürülerek öldürüldü. Polislerin çatışma sırasında cephanelerinin bittiği bu nedenle öldürüldükleri ileri sürülüyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
  • 5
    Ölen polisler için de bugün cenaze töreni düzenleniyor. Çatışmada yaşamını kaybeden polislerin cenazeleri askeri kargo uçaklarıyla Mindanao'dan başkent Manila'ya getirildi. Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ülkede bir günlük yas ilan etti.
  • 6
    Aquino bugün düzenlenen cenaze törenine katılmadığı için muhalefet tarafından sert eleştirilere de maruz kaldı. Filipinler Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Aquino'nun bugün başka bir programının bulunduğu ancak yarın yapılacak törene katılacağı belirtildi.
  • 7
    Saldırı sonrası televizyon aracılığıyla halka seslenen Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, 44 polisin öldürülmesinin, hükümetle Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki barış anlaşmasını bozmasına izin vermemesi gerektiğini söyledi.
  • 8
    "Müslüman Mindanao için uzun süredir istediğimiz barışta çok yol katettik. Tüm taraflar bu noktaya varmak için büyük özveri ve güven ortaya koydu" diyen Aquino, Mampasano'da çıkan çatışmanın bu güveni yıkmak, barış sürecine zarar vermek isteyenlere koz verdiğini ifade etti.
  • 9
    Barış sürecinin sekteye uğraması durumunda bölgede daha fazla şiddet olayları yaşanacağına dikkat çeken Aquino ayrıca, ölen polisler için bir günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.
  • 10
    Çatışmanın ardından yerel hükümet komitesinin başkanı Ferdinand Marcos Jr, barışa yönelik adımların askıya alındığını ve "Bangsamoro Temel Yasası" konusundaki görüşmelerin durdurulduğunu açıklamıştı.
  • 11
    Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından geçen yıl 27 Mart'ta Filipinler hükümetiyle Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı.
  • 12
    Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen "Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı geçen yıl Eylül ayında Filipinler Kongresi'ne sunulmuştu.
  • 13
  • 14
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız