Grönland buzulları son 12 bin yıldır hiç olmadığı kadar hızlı eriyor

Araştırmacılar,  Grönland buzullarının son 12 bin yılda herhangi bir zamandan daha hızlı erimeye başladığını açıkladı. Artan sera gazları, iklim değişikliği ve insan faaliyetlerine dikkat çeken uzmanlar, deniz seviyesinin yüzyıl sonununda dünyanın bazı yerlerinde 2,5 metreye kadar yükselebileceğini ve okyanus akıntılarında büyük değişiklikler yaşanabileceğini açıkladı.

Haberler ntv.com.tr 01.10.2020 - 11:45

  • 1
    Son zamanda yapılan araştırmalar, Grönland buzullarının son 12 bin yıldır görülen en hızlı erime seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bilim insanları bu nedenle deniz seviyelerinde belirgin artışlar olacağını ve okyanus akıntılarının değişeceğini belirtti.
  • 2

    ERİME DAHA DA HIZLANACAK

    Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, buzul erime seviyelerinin Buzul Çağı’nın sona ermesinin ardından başlayan Holosen döneminin en yüksek seviyesine ulaştığı ve daha da hızlanacağı ifade edildi.

  • 3

    DENİZ SEVİYELERİ YÜKSELİYOR

    Araştırmaya göre, artan buz kaybının, sadece Grönland'dan yüzyılın sonunda deniz seviyesinde 2 cm ile 10 cm arasında yükselmelere yol açması bekleniyor. Bu derece yükselme dünyanın deniz seviyesinin düşük kıyılarında ise 50 cm ile 2,5 metre arasında yükselmeyi tetikleyecek.

  • 4

    Buffalo Üniversitesi'nde jeoloji profesörü ve makalenin baş yazarı Jason Briner, "Gezegenimizi o kadar değiştirdik ki, bu yüzyılda eriyen buz tabası oranları son 12 bin yıldır hiç görülmemiş seviyelerde seyrediyor” ifadelerini kullandı.

  • 5

    DÜNYA BİR FELAKETİN EŞİĞİNDE

    Bununla birlikte araştırmacılar, bir asırdan daha bir süre içinde gerçekleşen bu değişikliklerin dünyayı geri dönülemeyecek bir felaketin eşiğine getirdiğini aktardı.  

  • 6

    BİN YIL İÇİNDE GRÖNLAND'DEN BİR ŞEY KALMAYACAK

    Grönland'ın buz tabakası 10 bin ile 7 bin yıl önce ve son 4 bin yılda yavaş yavaş büyüdü. Mevcut erime bu modeli tersine çevirecek ve önümüzdeki bin yıl içinde, küresel ısınma devam ederse, büyük buz tabakasının büyük ihtimalle tamamen yok olacak.

  • 7

    Alaska Fairbanks Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü'nden Andy Aschwanden, çalışmaya eşlik eden bir yorumda, "Sera gazı emisyonları önemli ölçüde azaltılmadıkça Grönland'dan eşi görülmemiş oranlarda buz kaybı yaşayacağımızdan giderek daha emin oluyoruz" dedi.

  • 8

    SORUMLUSU İNSAN FAALİYETLERİ

    Öte yandan, bulgular, insan eylemlerinin gezegene verdiği zararın boyutunu gözler önüne seriyor. Geçen hafta, ayrı bir çalışmada, Paris İklim Anlaşması’nın küresel sıcaklığı 2 dereceden az artma hedefi gerçekleşse bile, Antarktika buzulunun erimesinin devam edeceğini ve yüzyıl sonunda deniz seviyesinin 2,5 metre yükseleceğini keşfetti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız