İlk insanlar sert kışlarla mücadele etmek için kış uykusuna yatmış olabilir  

Bilim insanları, ilk insanların sert kışları geçirebilmek için metabolizmalarını yavaşlatarak aylarca kış uykusuna yatmış olabileceğiniiddia etti. Kuzey İspanya'daki eski bir toplu mezardan çıkarılan yaklaşık 400 bin yıllık kemikleri analiz eden uzmanlar, bulguların kış uykusuna yatan hayvanlardaki kemik hasarlarıyla benzer olduğunu belirtti.

Haberler ntv.com.tr 21.12.2020 - 15:36 Son Güncelleme : 22.12.2020 - 06:29

  • 1

    Araştırmacılar, ilk insanların ayılar ve yarasalara benzer bir şekilde sert kışlarla mücade etmek için kış uykusuna yatmış olabileceğini söyledi. 

  • 2

    Kuzey İspanya'da Burgos kenti yakınlarındaki Atapuerca'da yer Sima de los Huesos adlı arkeolojik sit alanında bulunan insan kemiklerinde mevsimsel hasara rastlandı.

  • 3

    Bilim insanları, ilk insanların fosilleşmiş kemiklerindeki lezyonların ve diğer hasar belirtilerinin, kış uykusuna yatan diğer hayvanların kemiklerindeki bulgularla  aynı olduğunu öne sürdü. 

  • 4

    400 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

    Son 30 yılda birkaç düzine insanın fosilleşmiş kalıntıları, Atapuerca'daki çukurun orta kısmını oluşturan 50 metrelik kuyunun dibinde bulunan tortulardan kazındı. 400 bin yıldan daha eski olduğu belirtilen kemik ve diş kalıntılarının Neandertallere veya onların öncüllerine ait olduğu düşünülüyor.

  • 5

    KEMİK GELİŞİMLERİNDE KESİNTİLER GÖRÜLDÜ

    L'Anthropologie dergisinde yayınlanan çalışmanın  yazarlarından Juan-Luis Arsuaga ve Yunanistan'daki Trakya Democritus Üniversitesi'nden Antonis Bartsiokas, burada bulunan fosillerin mevsimsel değişiklikler gösterdiğini ve kemik gelişimlerinde kesintiler yaşandığını bildirdi. 

  • 6

    Araştırmacılar, bu erken dönem insanlarının  'sınırlı besin ve yetersiz  vücut yağı' nedeniyle dondurucu hava şartlarında  hayatta kalmak için kuş uykusuna yatmış olabileceği sonucuna vardı. Buna göre, fosillerde kemik gelişimdeki kesintiler bu nedenle meydana geldi. 

  • 7

    TEK ÇÖZÜM KIŞ UYKUSU

    Bilim insanları, bu kavramın kulağa bilim kurgu gibi gelebileceğini kabul ediyorlar, ancak galagolar ve lemurlar gibi primatlar da dahil olmak üzere birçok memelinin bunu yaptığına dikkat çekiyor. 

    Arsuaga ve Bartsiokas, "Bu durum, hipometabolizmanın genetik temelinin insanlar da dahil olmak üzere birçok memeli türünde korunabileceğini göstermektedir. İnsanların, buzlu koşullarda bir mağarada aylar geçirerek hayatta kalmasının tek yolu kış uykusu olabilir" ifadelerini kullandı. 

  • 8

    TARTIŞILMASI GEREKEN BİR GÖRÜŞ

    Öte yandan,  Northumbria Üniversitesi'nden adli antropolog Patrick Randolph-Quinney, çalışmaya ilişkin, “Bu çok ilginç bir argüman ve kesinlikle tartışmayı teşvik edecek. Ancak, Sima mağarasında  bacaklarda meydana gelen hasarlara ilişkin için başka açıklamalar da vardır ve gerçekçi sonuçlara varmadan önce bunların tamamen tartışılması gerekir. Bunun henüz yapılmadığına inanıyorum. Örneğin benzer soğuklarda yaşayan eskimolar ve Sami halkı kış uykusuna yatmazdı” dedi.
  • 9

    Ardından Arsuaga ve Bartsiokas, Randolp-Quinney’e verdiği cevapta,   “Yağlı balıkların ve ren geyiği yağının İnuit ve Sami insanlara kış aylarında yiyecek sağlIyordu ve böylece onların kış uykusuna yatma ihtiyacını ortadan kaldırıyordu.  Ancak yarım milyon yıl önce Sima sahasının etrafındaki alan yeterli yiyecek  sağlayamazdı” açıklamasını yaptı. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız