İsrail’de bin 500 yıllık dünyanın en büyük şarap üretim tesisi bulundu

Arkeologlar, İsrail'de o zamanlar dünyanın en büyüğü olduğu söylenen bin 500 yıllık bir şarap yapım kompleksinin keşfedildiğini açıkladı. Tel Aviv'in güneyindeki Yavne'de Bizans döneminden kalma devasa şaraphanede, yılda iki milyon litre üretim yaptığı tahmin edilirken bu kaliteli şarapların Akdeniz çevresine ihraç edildiği belirtildi.

Haberler ntv.com.tr 12.10.2021 - 11:48

  • 1

    İsrail’de Tel Aviv’in güneyindeki Yavne’de yürütlen arkeolojik kazılarda, Bizans dönemine ait yaklaşık bir futbol sahasın büyüklüğünde bin 500 yıllık bir şaraphane bulundu. Bir kilometrekarelik alana yayılan şaraphanede yılda 2 milyon litre üretim yapıldığı ve Akdeniz çevresine ihraç edildiği belirtildi.

  • 2

    GAZZE KAVANOZUYLA TAŞINIYORDU

    Kazı alanında şarapların muhafaza edilmesini ve yıllanmasını sağlayan kilden yapılmış Gazze kavanozlarının bulunduğu görüldü. Ayrıca beş presleme aracıyla kilden kavanozların pişirilmesini sağlayan kil ocakları gün yüzüne çıkarıldı.

  • 3

    TEMEL GEÇİM KAYNAĞIYDI

    Gazze ve Aşkelon şarabı olarak görülen ürün, Akdeniz bölgesinde kalitesi nedeniyle değer görürken aynı zamanda pek çok insan için temel geçim kaynağıydı. Sofistike bir üretim sürecinin ardından şarap, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ön Asya’ya ihraç ediliyordu.

  • 4

    DÖNEMİNDE GÜVENİLİR BİR İÇKİYDİ

    Kazıyı yürüten ekipteki arkeologlardan Jon Seligman bulunan beş pres aracının endüstriyel tasarım örneği olduğunu söylerken, ‘’Şarap, yetişkinlere olduğu kadar çocuklara da servis edilen bir içecekti ve su genelde kirli olduğundan güvenilir bir içkiydi’’ dedi.

  • 5

    ZİYARETE AÇILACAK

    Alanın büyüklüğü karşısında çok şaşırdıklarını söyleyen arkeologlar, çalışmalar tamamlandıktan sonra ziyaretçileri buraya çekecek bir kompleks hazırlamayı planladıklarını söyledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız