Jamaika'da Haiti zirvesi: Başbakan istifasını açıkladı

Haiti Başbakanı Ariel Henry, Jamaika'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Karayip liderlerinin katıldığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada ülkenin bir önceki başkanının 2021 yılındaki suikastından bu yana yürüttüğü başbakanlık görevinden istifa ettiğini duyurdu. Başbakanın istifasını isteyen çeteler şiddet eylemleriyle ülkeyi kaosa sürüklemişti. 

Haberler ntv.com.tr 12.03.2024 - 09:49 Son Güncelleme : 12.03.2024 - 10:05

  • 1

    ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

    Haiti sokaklarında çete şidddeti artarak devam ederken Karayip liderleri, Haiti'nin "korkunç" durumu olarak adlandırdıkları şiddet olaylarıyla ilgili olarak Jamaika'da pazartesi günü gerçekleşecek acil bir toplantı yapılması yönünde çağrıda bulunmuştu.
  • 2

    Toplantıya ABD, Fransa, Kanada, Brezilya gibi ülkeler ve Birleşmiş Milletler davet edilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da toplantıya katıldı.

    Gerçekleşen toplantının ardından ülkenin seçilmeden göreve gelen başbakanı Ariel Henry, istifasını duyurdu.

  • 3

    ÇETELER İSTİFASINI İSTİYORDU

    Karayip Topluluğu (CARICOM) başkanı ve Guyana Devlet Başkanı İrfan Ali, Henry'ye, Haiti'ye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, "Geçici başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması üzerine onun istifasını kabul ediyoruz" dedi.

    Henry, polisin silahlı çetelerle mücadelesine yardım etmek amacıyla Birleşmiş Milletler destekli bir uluslararası güvenlik misyonu kurmak için geçen ayın sonlarında Kenya'ya gitmişti.

    Ancak yokluğu sırasında başkent Port-au-Prince'te şiddetin artması onu Porto Riko'da mahsur bıraktı ve başbakan ülkesine dönemedi.

    Ülkeyi kaosa sürükleyen çeteler, başbakanın istifasını istiyordu.

  • 4

    HAİTİ'DE SİYASİ GEÇİŞ

    Henry'nin istifası, bölge liderlerinin pazartesi günü erken saatlerde Jamaika yakınlarında, "Haiti'de siyasi geçiş" çerçevesini tartışmak üzere bir araya gelmesiyle duyuruldu.

    CARICOM Başkanı Ali, başkanlık konseyinin iki gözlemci ve çeşitli koalisyonlardan, özel sektörden, sivil toplumdan ve bir dini temsilci de dahil olmak üzere "yedi oy hakkı olan" üyeden oluşacağını söyledi.

  • 5

    Haiti toplumundan temsilcilerle konuşan bölge liderleri, 2016'dan beri gerçekleşecek ilk seçimlerin önünü açmayı amaçlayan geçiş konseyinin kurulmasını değerlendirdi.

    Birçok Haitili tarafından yolsuzlukla suçlanan Henry, önce güvenliğin sağlanması gerektiğini söyleyerek seçimleri defalarca ertelemişti.

  • 6

    BLINKEN'DAN DEĞİŞİM ÇAĞRISI

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazartesi yaptığı açıklamada, "Hepimiz hem siyasi hem de güvenlik alanında acil eyleme ihtiyaç olduğunu biliyoruz" diyerek "geniş tabanlı, kapsayıcı, bağımsız bir başkanlık konseyi" kurulması çağrısında bulundu.

    Blinken, konseyin Haiti halkının "acil ihtiyaçlarını" karşılamak, güvenlik misyonunun konuşlandırılmasını sağlamak ve özgür seçimler için gerekli güvenlik koşullarını oluşturmakla görevlendirileceğini söyledi.

  • 7

    ABD'DEN 300 MİLYON DOLARLIK DESTEK

    Ayrıca ABD'nin Haiti'de düzenin sağlanması için toplamda 300 milyon dolar yardımda bulunacağı belirtildi.

    Fonun milletvekilleri tarafından onaylanması ve devredilmesinin ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

  • 8
    Çatışmaların iletişimlere zarar vermesi ve silahlı çete lideri Jimmy "Barbekü" Cherizier'in çetelerin halka birleşip Henry'yi devireceğini söylemesinin ardından Haiti'de bu ay olağanüstü hal ilan edilmişti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız