Juárez’in hayata dönüşü

Meksika–ABD sınırında yer alan ve bir zamanlar dünyanın en tehlikeli kentlerinden biri olarak ünlenen Juárez’de adalet sisteminin yenilenmesinin ardından suç oranı azaldı, sosyal yaşam yeniden canlanmaya başladı.

Haberler National Geographic 08.06.2016 - 10:01 Son Güncelleme : 08.06.2016 - 10:03

  • 1

    Meksika–ABD sınırında yer alan ve bir zamanlar dünyanın en tehlikeli kentlerinden biri olarak ünlenen Juárez’de adalet sisteminin yenilenmesinin ardından suç oranı azaldı, sosyal yaşam yeniden canlanmaya başladı.  

    (Seyir noktasında Eros bebekle birlikte poz veren Denise Fuentes ve Ulises Escobedo da, aşağılarda uzanan semtte geçmişte yaşanan uyuşturucu savaşının doğrudan etkisinde kalanlar arasında. Oysa şimdi orada ev arıyorlar.)

  • 2
    Son bir sarılışta donup kalmış çift ve doğmamış bebekleri, tek kurşunla yaşama veda etmiş. Hızla büyüyen kenti sarsan suç dalgasının zirve yaptığı dönemde, şiddet eylemleri sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı günde 10 kişiyi buluyordu. 
  • 3
    Paskalya yortusunun kutlandığı Pazar günü, Ramos Gutiérrez’in çocukları kentin ender yeşil alanlarından El Chamizal Parkı’nda oynuyor. Juárez’de bu kutsal günde parka gitme geleneği uzun yıllar boyunca geçerliliğini korusa da, şiddet yıllarında bu aşırı tehlikeliydi.
  • 4
    Şimdilerde, eskinin çete üyeleri arasında sosyal eylemler düzenleyenler de var; fotoğrafta, farklı ve genelde rakip semtlerden gençleri bir araya getirme amacıyla duvar resmi yapılıyor. Juárez’de, uyuşturucu kartelleri arasındaki savaşa çekilmiş yüzlerce çete vardı.
  • 5
    2010. Doğum günü partisinde, çoğu gençlerden oluşan toplam 14 kişinin öldürüldüğü katliamın kurbanlarından üç genç kadının cenaze töreni... Saldırganlar, aradıkları kişiyi bulamayınca orada bulunanları bir köşeye toplayıp kurşuna dizerek yılın en korkunç katliamlarından birini gerçekleştirmişti.
  • 6
    2015. Alejandro Cárdenas kentin adli tıp laboratuvarında kimliğini saptamak üzere rehidrate ettiği kurumuş cesedi inceliyor. Cárdenas, aşırı sıcak ve kuru havanın etkisiyle kuruması için cesetleri çöle atan katilleri yakalamak amacıyla bu tekniği geliştirmiş.
  • 7
    Asayiş çalışanları ve aileleri kendilerine ayrılmış kulüpte serinliyor. Tesis, yolsuzlukla mücadele, moral yükseltme ve profesyonelliği teşvik yöntemi olarak güvenlik güçlerine destek vermek amacıyla inşa edilmiş.
  • 8
    2010. Bekçi köpeği, bir evin çıplak avlusunda zincirini çekiştiriyor. Karteller ve çetelerin uyuşturucu yolları için savaşa girmesi ve işsizlerin haraç ve adam kaçırmaya yönelmesi sonucu Juárez dünyanın en tehlikeli kenti haline gelmişti. Sokakları tehditkâr, evleri duvarlarla çevriliydi.
  • 9
    2015. Araba koltukları ve hava yastıkları diken terzi Victoria Acosta, kumaşları ipte kururken evini temizliyor. Şiddetin azaldığı dönemlere dek, neşeli renklere boyanmış duvarlar gibi zenginlik göstergelerine nadiren rastlanıyordu. Kent sakinleri suçluların ilgisini çekmek istemiyordu.
  • 10
    Santa María semtinde özel yapım bisikletine binen Juan Manuel Alvarado Gómez, iPod’undan yüksek sesle müzik dinliyor. Bu tür bir davranış kısa bir süre öncesine kadar tehlikeli sayılıyordu. Sierra de Juárez arka planda yükseliyor. 

    Devamını National Geographic Türkiye’ninHaziran 2016 sayısında veya iPad edisyonunda okuyabilirsiniz.



Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız