Covid-19 pandemisine rağmen milyonlarca kişi milyoner oldu

Yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisinden kaynaklanan ekonomik hasara rağmen, 2020'de dünya genelinde beş milyondan fazla insan milyoner oldu. İsviçre merkezli bir banka olan Credit Suisse araştırmasına göre, yoksullar daha da yoksullaşırken, milyoner sayısı dünya genelinde 5,2 milyon artarak 56,1 milyona ulaştı.  Borsaların toparlanması ve yükselen ev fiyatları, bu kişilerin servetlerinin artmasını sağladı.

Haberler ntv.com.tr 23.06.2021 - 12:05 Son Güncelleme : 23.06.2021 - 12:16

  • 1

    PANDEMİNİN OLUMSUZ ETKİSİ HAZİRAN 2020'NİN SONUNDA TERSİNE DÖNDÜ

    Credit Suisse 2020 yılına ait Küresel Servet Raporu'nu yayımladı.

    Raporun yazarlarından ekonomist Anthony Shorrocks, pandeminin küresel piyasalar üzerinde kısa vadeli bir etkisi olduğunu, ancak bu durumun Haziran 2020'nin sonunda büyük ölçüde tersine döndüğünü söyledi.

  • 2

    Shorrocks, "Küresel zenginlik sadece bu tür kargaşa karşısında sabit kalmakla kalmadı, aslında yılın ikinci yarısında hızla arttı" dedi.

  • 3

    FİNANSAL VARLIKLARI OLMAYAN GRUPLARDA HANE HALKI SERVETİ ÇOĞUNLUKLA GERİLEME EĞİLİMİNDE

    Bununla birlikte, dünyada servet farklılıkları arasındaki uçurum 2020'de genişledi.

    Shorrocks, “Eğer ev fiyatlarındaki artışlar gibi varlık fiyatlarındaki yükselişeler analizden çıkarılırsa, ancak o zaman küresel hane halkı serveti düşmüş olabilir” yorumunu yaptı.

    Shorrocks, “Finansal varlıkların daha az yaygın olduğu alt servet gruplarında, servet durma ve çoğu durumda gerileme eğiliminde. Altta yatan faktörlerin bazıları zamanla kendi kendine düzelebilir. Örneğin, faiz oranları bir noktada tekrar yükselmeye başlayacak ve bu varlık fiyatlarını azaltacaktır” dedi.

  • 4

    KÜRESEL SERVET YÜZDE 7,4 ORANINDA BÜYÜDÜ

    Diğer taraftan, raporda toplam küresel servetin geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğü belirtildi. 21. yüzyılın başlangıcından bu yana, 10 bin ila 100 bin dolar arasında serveti olan insan sayısı, 2000'de 507 milyondan 2020'nin ortalarında 1,7 milyara yükseldi, yani üç kattan fazla arttı.

    Artışın özellikle Çin olmak üzere yükselen ekonomilerin artan refahını ve gelişmekte olan dünyadaki orta sınıfın genişlemesini yansıttığı ifade edildi.

  • 5

    MERKEZ BANKALARININ FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRMESİ EN BÜYÜK ETKİYE SAHİP

    Credit Suisse'in baş yatırım yetkilisi Nannette Hechler-Fayd'herbe, "Hükümetlerin ve merkez bankalarının pandemiden en olumsuz şekilde etkilenen bireyleri ve işletmeleri desteklemek için büyük gelir transferi programları düzenlemesi ve faiz oranlarını indirmesi tam ölçekli bir küresel krizi başarıyla önledi.

  • 6
    Merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi muhtemelen en büyük etkiye sahip oldu.Hisse fiyatlarının ve ev fiyatlarının artmasının önemli bir nedeni bu ve bunlar doğrudan hane halkı serveti değerlemelerine dönüşüyor” dedi.
  • 7

    Ancak, Hechler-Fayd'herbe bu müdahalelerin "büyük bir maliyeti olduğunu" da sözlerine ekledi:

    "GSYİH'ya göre kamu borcu, dünya genelinde birçok ülkede yüzde 20 veya daha fazla arttı. Kamu sektöründen hane halklarına yapılan cömert ödemeler, harcanabilir hane gelirinin nispeten istikrarlı olduğu ve hatta bazı ülkelerde yükseldiği anlamına geliyor."

  • 8
    Son olarak, Hechler-Fayd'herbe, hisse fiyatlarının ve ev fiyatlarının "yükselmesinin" büyük bir nedeninini bankaların faiz oranlarını düşürmesinden kaynaklandığını ve bunun "doğrudan hane halkı servetinin değerlenmesine çevrildiğini" söyledi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız