Asgari ücret zammı 2023: Yeni asgari ücret ne kadar oldu, yüzde kaç zamlandı? İşte net ve brüt rakamlar

2023 asgari ücret zammı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda işçi ve işveren kesimiyle gerçekleştirilen asgari ücret toplantılarının ardından zam konusu netleşmemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin'in bugün yaptığı görüşme sonrasında 2023 yılı için geçerli asgari ücret zammı açıklandı. 5 bin 500 lira olan asgari ücretin yapılan zam sonrasında ne kadar olduğu, yüzde kaç yükseldiği merak ediliyor. İşte 2023 asgari ücretin net ve brüt fiyatları.

Haberler ntv.com.tr 22.12.2022 - 17:26

  • 1
    Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren 2023 asgari ücret zammı açıklandı. Tüm çalışanları ilgilendiren asgari ücret zammıyla ilgili karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin'in görüşmesinin ardından belirlendi. Peki, 2023 yılında asgari ücret ne kadar oldu, yüzde kaç zamlandı?
  • 2

    2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

    2023 asgari ücret zammı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin'in görüşmeleri sonrasında açıklandı. Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren asgari ücret zammıyla ilgili nihai karar belirlendi.

    Buna göre; 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret yüzde 54,66'lık zam oranıyla brüt 10 bin 8 liraya, net 8 bin 506 liraya yükseldi.

  • 3

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

    Beştepe'de basın toplantısı düzenleyen Erdoğan'ın asgari ücretle ilgili açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

    "Her sene olduğu gibi bu yıl da önümüzdeki yılın asgari ücretini belirlemek üzere bir araya gelmişlerdir. Yapılan bir dizi toplantı sonunda çalışan ve işveren tarafları ortak rakam üzerinde anlaşamamışlardır. Elbette herkes kendi çıkarları doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır.

    Ne emekçilerin hakkının yenmesine, ne de işverenlerin üzerine altından kalkamayacakları yükün binmesine rıza gösteririz. Makul bir noktada uzlaşma sağlanabilmesi için samimi gayret sarfettik. Çalışan temsilcilerinin aramızda olmasını isterdik. Asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmiş yıllarda da hükümetçe sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır. Bu defa da öyle yaptık.

    Açıklayacağımız rakam genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Bugün ülkemiz 34,7 milyonluk işgücüne karşılık 31,6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır. Kadınların işgücüne katılımı rekor kırdı. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi sarstığı süreçte Türkiye'nin kalkınmasını sürdürmesi ilgiyle takip edilmektedir.

    Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat reel olarak yüzde 142 artmıştır. Tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını muafiyet kısmına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyondaki artış asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltti. Sırtımızda bu devletin küfesi var. Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 kümülatif yüzde 95 artış sağladık."
  • 4

    ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

    1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda netleşti.

    Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

    Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

  • 5

    2022 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADARDI?

    2022 yılında asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyordu.

    Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyordu.
  • 6

    YIL YIL ASGARİ ÜCRET

    2022 Temmuz: 5 bin 500 TL
    2022 Ocak: 4 bin 253 TL
    2021 2 bin 825 TL
    2020: 2 bin 324 TL
    2019: 2 bin 20 TL
    2018: 1603 TL
  • 7

    ÜÇ TOPLANTIDAN UZLAŞMA ÇIKMADI

    Asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 20 Aralık'ta üçüncü kez bir araya gelmişti.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda basına kapalı olarak 3 saate yakın süren son toplantıda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti. Toplantının son bölümüne Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da katıldı. Bu toplantıda da uzlaşma sağlamamıştı.
  • 8

    İŞÇİ TARAFININ TEKLİFİ: 9 BİN LİRA

    Görüşme sonrası açıklama yapan Atalay, işçi tarafının asgari ücret teklifini ilk kez açıklamıştı. Atalay, "Teklifimiz 9 bin lira, verirlerse imza atarız. Vermezlerse masaya oturmayız" ifadelerini kullanmıştı.

    Türk-İş, pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını talep etmişti.
  • 9

    BAKANLIK ANKETİ: 7 BİN 845 TL

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı asgari ücret anketinde kamuoyunun asgari ücret için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olmuştu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız