Dışardan söylenen yemek ve içeceklerin ambalajlarındaki 'BPA' tehlikesi

Kahve satılan birçok yerde karton bardaklarla servis yapıldığını görürüz. Tek kullanımlık olan bu bardakların içinde sürekli 'BPA' olduğu, bu nedenle de sağlığa zararlı olduğu söylenir. Peki nedir bu ‘BPA’? Neden plastik bardak yerine cam bardak tercih etmeliyiz? İşte yanıtları...

Haberler ntv.com.tr 05.04.2022 - 09:51 Son Güncelleme : 05.04.2022 - 10:12

  • 1

    Dışarıdan yemek sipariş verdiğimizde, arkadaşlarımızla buluşup kahve içmeye gittiğimizde ya da en basit haliyle pet şişeden su içtiğimizde, plastiklerde bulunan ‘BPA’ ile karşılaşma ihtimalimiz yükselir.  

    Açılımı ‘Bisfenol A’ şeklinde olan bu kimyasal, plastik temelli içecek ve yiyecek paketlerinde bulunduğu için içecek/yemekle temas ederek sağlık problemlerine yol açabilir.

    ‘BPA’ özellikle sıcak kaplarda tam potansiyeline erişir. Bu durum, çoğunlukla dışarıdan sıcak yemek sipariş ettiğimizde ya da sıcak bir içecek aldığımızda karşımıza çıkar.

    Webtekno'dan Emirhan Keleşoğlu'nun haberine göre, firmalar geçmişten günümüze ürünlerindeki ‘BPA’ miktarını önemli ölçüde azaltmış olsa da söz konusu içeceklerimizin ya da yiyeceklerimizin sıcaklığı arttıkça daha fazla kimyasal tüketmiş oluruz.

  • 2

    'BPA' NERELERDE BULUNUR?

    'BPA' çoğunlukla sert ve şeffaf plastik ambalajlarda bulunur. Çoğu konserve malzemenin içinde de kaplama olarak kullanılır. Hatta diş dolgularında bile 'BPA’ya rastlanır.

    Öte yandan bu kimyasal, 2010 yılına kadar elimizi attığımız her üründe karşımıza çıkabiliyordu. Ancak daha sonra zararlı olduğu gerçeği yaygınlaşmaya başladı ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bebek ürünlerinin içeriğinde 'BPA' bulunmamasını istedi. Bunu, diğer gönüllü firmalarda 'BPA’sız ürünler üreterek takip etti.

    Günümüzde evimizdeki yiyeceklere ve içeceklere geçen ‘BPA’ miktarı, sağlığımızı riske atacak kadar yüksek değil diyebiliriz. Ancak bu, plastik malzeme kullanımının tamamen güvenli olduğu anlamına gelmez.

  • 3

    BPA’YA MARUZ KALMAMAK YA DA MİKTARINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN NE YAPILABİLİR?

    Öncelikle karton, köpük, plastik, şeffaf, kristal ve kup bardak kullanımını olabildiğince azaltın. Bu bardakların iç kısmındaki kaplamada bulunan ‘BPA’, içeceğinizle temas ediyor ve sıcaklık arttıkça kimyasal daha çok yayılıyor.

    Diğer bir seçenek olarak plastik içeren yiyecekleri, mikrodalgaya koymamaya çalışın. Çünkü ısınan yemekle, belli bir ölçüde eriyen paket birbirine karışabilir. Pet şişeye kaynar su koymak da bir diğer örnektir.

    Konserve yiyecek tüketimini azaltmayı da tercih edebilirsiniz. Bu yiyeceklerin paketlerinin iç kısımlarındaki kaplamada kayda değer miktarda ‘BPA’ vardır.

  • 4

    SERT PLASTİK KAPLAR ISITILDIĞINDA ‘BPA’, YEMEĞİN İÇİNE İŞLİYORSA, ALTERNATİF OLARAK NE TERCİH EDİLMELİ?

    Yüksek sıcaklıktaki içecek ve yiyecekler için genellikle cam, porselen ya da paslanmaz çelik temelli kaplar önerilir.

    Hangi maddenin en güvenlisi olduğuna dair çalışmalar sürüyor olsa da kahvenizi cam bardakta içmeniz ve yemeğinizi porselen tabağınızda yemeniz şu an için en güvenlisi olacaktır.

  • 5

    DIŞARIDAKİ SATICILAR NEDEN PLASTİK/KARTON BARDAKLAR TERCİH EDİYOR, AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NE?

    Plastik bardak/paket kullanımının avantajları:

    -Pakete istenen şekil önceden kolaylıkla verilebilir.

    -Plastik paketler fazla yer tutmaz ve taşınmaları kolaydır.

    -Sıcak ve soğuk havada kolay kolay aşınmaz ve içindeki yiyeceği/içeceği dış etkenlerden korur.

    -Koruma özelliği, yemek teslimatı yapan firmaları tercih edilir kılar.

    -Paketlere istenen şeklin verilebilir ve üzerine tasarım yapmak kolaydır.

  • 6

    Plastik bardak/paket kullanımının dezavantajları:

    -Geri dönüştürülebilir şeklinde pazarlanan paketlerin içindeki kaplamayı her tesis ayıramaz. Bu nedenle bu paketlerin çok büyük bir kısmı atık sahalarında birikir.

    -Tek kullanımlık oldukları için, insanlar işleri bittiğinde onları çöpe veya geri dönüşüm kutularına atmayı tercih eder. Çöpe attığımızda doğada çözünmesi çok uzun sürer. Geri dönüşümde, ayrıştırılmaları zor olur..

    -Paket içeriklerinde bulunan ‘BPA'nın kanser hastalıklarında kemoterapinin etkisini azaltarak, erkeklerde eşey hormonlarını etkileme riskleri bulunur.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız